BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Śmiglak-Krajewska Magdalena (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Węgrzyńska Małgorzata (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Korzyści biologiczne jako miernik zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do uprawy grochu polnego
Biological Benefits as a Measure of Corporate Social Responsibility of Cultivation of Pea
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 4, s. 213-217, tab., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Rozwój zrównoważony, Produkcja roślinna, Rolnictwo zrównoważone, Wyniki badań
Sustainable development, Crop production, Sustainable agriculture, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: M40, M41, M42
streszcz., summ.
Abstrakt
Głównym celem artykułu jest próba pomiaru i wyceny korzyści biologicznych jako miernika społecznej odpowiedzialności biznesu różnych sposobów uprawy roli pod wysiew grochu polnego. W badaniach wykorzystano wyniki z doświadczenia łanowego przeprowadzonego przez Katedrę Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Hodowlę Roślin Smolice, Oddział w Przebędowie. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że przyrost korzyści biologicznych był najwyższy w systemie tradycyjnym uprawy roli, a najniższy w przypadku bezorkowej uprawy.(abstrakt oryginalny)

The main purpose of the article was to measure biological benefits as a measure of corporate social responsibility, different ways of cultivating field pea sowing. The results of the field experiment were carried out by the Department of Agronomy, Poznan University of Life Sciences and Smolice Plant Breeding, Branch in Przebędowo. As a result of the research, it was found that the increase of biological benefits was highest in the traditional tillage system and the lowest in the case of no tillage.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bargieł Dorota. 2011. "Rola społecznej odpowiedzialności biznesu i zrównoważonego rozwoju w ograniczaniu zjawisk kryzysowych". Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 225: 365-373.
  2. Buczek Jan, Bobrecka-Jamro Dorota, Szpunar-Krok Ewa, Tobiasz-Salach Renata. 2009. "Plonowanie pszenicy ozimej w zależności od stosowanych przedplonów i stosowanych herbicydów". Fragmenta Agronomica 26 (3): 7-14.
  3. Czerwińska-Kayzer Dorota. 2015. "Korzyści biologiczne w rachunku opłacalności produkcji rolniczej". Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 398: 112-120.
  4. GUS. 2015. Rocznik statystyczny rolnictwa 2015. Warszawa.
  5. Jerzak Michał A., Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2012. "Determinanty produkcji roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka - w ramach nowego programu polityki rolnej w Polsce". Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 99 (1): 113-120.
  6. Juszkiewicz Wiesława. 2006: Znaczenie rolnictwa ekologicznego w kontekście idei zrównoważonego rozwoju. [W]: Zrównoważony rozwój w teorii i praktyce, 3-6. Wrocław: Wydawnictwo Naukowe we Wrocławiu.
  7. Kapusta Franciszek. 2017. "Rola roślin strączkowych w rolnictwie polskim". Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 1 (17): 68-78.
  8. Martyniuk Stefan. 2012. "Naukowe i praktyczne aspekty symbiozy roślin strączkowych z bakteriami brodawkowymi". Polish Journal of Agronomy 9: 17-22.
  9. Podleśny Janusz, Jerzy Księżak. 2009. "Aktualne i perspektywiczne możliwości produkcji nasion roślin strączkowych w Polsce". Studia i Raporty IUNG-PIB 14: 111-132.
  10. Rauba Małgorzata. 2015. "Zrównoważona gospodarka nawozami naturalnymi na obszarach wiejskich na przykładzie wybranych gmin województwa podlaskiego". Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania 40 (2): 263-274.
  11. Szukała Jerzy. 2016. Kalkulacja opłacalności uprawy łubinu i grochu. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  12. Walkowiak Rafał. 2009. Społeczna odpowiedzialność organizacji. [W] Społeczna odpowiedzialność organizacji, od odpowiedzialności do elastycznych form pracy, red. Rafał Walkowiak, Krzysztof Krukowiak, 10-29. Olsztyn: Fundacja "Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach".
  13. Żmija Dariusz. 2014. "Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce". Studia Ekonomiczne 166: 149-158.
  14. https://www.ierigz.waw.pl/download/1189-60.pdf, dostęp 24.07.2017.
  15. http://www.minrol.gov.pl/Wsparcie-rolnictwa/Program-Rozwoju-Obszarow-Wiejskich-2014-2020, dostęp 26.07.2017.
  16. http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.5eb76a12-f274-3250-b5ff-9b085b8bf4c1/c/Skarzynska_ Zietek.pdf, dostęp 10.09.2017.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.5189
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu