BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wicki Ludwik (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Postęp w plonowaniu odmian pszenicy ozimej i żyta w doświadczeniach odmianowych w Polsce
Changes in Yielding of Varieties of Winter Wheat and Rye in Variety Testing in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 4, s. 224-230, rys., bibliogr. 21 poz.
Słowa kluczowe
Zboża, Gospodarka doświadczeń, Wyniki badań
Corn, Experience economy, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: O33, Q16
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem pracy jest określenie wpływu postępu odmianowego i zmian technologii produkcji na poziom plonowania odmian pszenicy ozimej i żyta ozimego w doświadczeniach odmianowych. Analizą objęto lata 2006-2016. Wykorzystano wyniki badań porejestrowych koordynowanych przez COBORU. Stwierdzono, że plonowanie odmian pszenicy ozimej w doświadczeniach wzrosło w badanym okresie o 12,5 oraz 13,8 dt/ha, odpowiednio przy niższym i wyższym poziomie intensywności produkcji. Udział postępu biologicznego w tym wzroście wynosił 60 i 38%. Roczny przyrost plonów w wyniku postępu biologicznego wyniósł 0,92 i 0,58%. Dla żyta wzrost plonowania wynosił 7,4 i 8,5 dt/ha, a udział postępu biologicznego w tym wzroście wynosił 41 i 32%. Średnioroczny przyrost plonów wynikający z samego postępu biologicznego wynosił 0,50 i 0,38%. Wyższe efekty wprowadzania postępu biologicznego zaobserwowano dla niższego poziomu agrotechniki. Postęp biologiczny w produkcji zbóż wciąż odgrywa znaczącą rolę we wzroście plonowania. Dla pszenicy ozimej i żyta było to od 30 do 60%. Kolejnym ważnym czynnikiem jest stosowanie poprawnej agrotechniki. W warunkach wysokointensywnej produkcji maleje znaczenie wprowadzania nowych odmian. Prace badawcze w zakresie hodowli roślin powinny być silniej ukierunkowane na równoczesne uzyskiwanie odporności odmian na stresy biotyczne i abiotyczne.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study is to determine the significance of varietal progress and changes in level of inputs on changes in yield level of winter wheat and winter rye varieties in conditions of variety testing. The analysis covered the years 2006-2016. The data from post-registration varieties testing coordinated by COBORU were used. It was found that the yield of winter wheat varieties in varieties testing network increased by 12.5 and 13.8 dt/ha in the analyzed period respectively at lower and higher intensity of production. The share of biological progress in observed growth was estimated at level 60 and 38%, respectively. The average annual increase of yields as a result of biological progress was determined at level of 0.92 and 0.58%. For rye the yield growth was 7.4 and 8.5 dt/ha, and the share of biological progress in this increase was determined at level of 41 and 32%. The average annual yield increase resulting from biological progress was 0.50 and 0.38%. The higher effects of biological progress were observed for the lower level of production inputs. Biological progress in cereal production still plays a significant role in the increase in yield. For winter wheat and rye the share was calculated at level 30 to 60% depending on intensity of production and was higher for wheat. Another important factor in achievement yield increasing is correct technique of production, especially proper level of inputs. Under conditions of high-intensity production, the importance of introducing new varieties decreases. Taking it into account, research in the field of plant breeding in future should be more strongly oriented towards obtaining resistance to biotic and abiotic stresses.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Alston Julian, Jason Beddow, Philip Pardey. 2009. "Agricultural research, productivity, and food prices in the long run". Science, 325 (5945): 1209-1210, doi: http://dx.doi.org/10.1126/science.1170451.
  2. Alston Julian. 2011. Global and U.S. Trends in Agricultural R&D in a Global Food Security Setting. [W] OECD Conference on Agricultural Knowledge Systems: Responding to Global Food Security and Climate Change Challenges. June 1517, 2011. Paris: OECD.
  3. Chotkowski Jacek, Irena Stypa. 2007. "Ocena postępu hodowlanego w produkcji ziemniaka w Polsce w latach 1946-2007". Biuletyn IHAR 245: 181-189.
  4. COBORU. 2007-2017. Zboża ozime 2006, ..., 2016. Wyniki porejestrowych doświadczeń odmianowych. Słupia Wielka: COBORU.
  5. Duvick Donald. 2005. "The contribution of breeding to yield advances in maize (Zea mays L.)". Advances in Agronomy 86: 83-145.
  6. Filipiak Tadeusz. 2008. "Hodowla roślin ogrodniczych w spółkach ANR". Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 94 (2): 157-165.
  7. Filipiak Tadeusz. 2014. Zmiany na rynku warzyw i w gospodarstwach warzywniczych w Polsce po integracji z Unia Europejską. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  8. Gacek Edward, Marcin Behnke. 2006. "Wdrażanie postępu biologicznego do praktyki rolniczej w warunkach gospodarki rynkowej". Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 240/241: 83-89.
  9. Gołębiewski Jarosław. 2015. Zrównoważona biogospodarka - potencjał i czynniki rozwoju. [W] Problemy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w pierwszej dekadzie członkostwa Polski w Unii Europejskiej. IX Kongres Ekonomistów Polskich, red. A. Czyżewski, B. Klepacki, 344-362. Warszawa: Polskie Towarzystwo Ekonomiczne.
  10. Grabiński Jerzy. 2001. "Znaczenie czynników ograniczających plonowanie roślin uprawnych przy różnym poziomie nawożenia mineralnego". Wieś Jutra 11: 10-12.
  11. ISAAA. 2016. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016. Ithaca, NY: ISAAA.
  12. Krasowicz Stanisław. 2017. "Nowe wyzwania dla nauki, doradztwa i praktyki". Roczniki Naukowe SERiA XIX (2): 121-126, doi: http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.1171.
  13. Krzymuski Jerzy, Ada Krzeczkowska. 1998. "Postęp odmianowy w plonach zbóż w latach 1994-1996". Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 207: 3-13.
  14. Krzymuski Jerzy, Zbigniew Laudański, Tadeusz Oleksiak. 1993. "Metody oceny postępu genetycznego". Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu 223: 49-56.
  15. Krzymuski Jerzy. 1991. "Postęp odmianowy w produkcji zbóż w Polsce". Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 177: 38.
  16. Oleksiak Tadeusz. 2002. "Efekty hodowli pszenicy ozimej. Część I. Zmiany potencjału plonowania odmian". Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 223/224: 171-178.
  17. Wicka Aleksandra (red.). 2013. Czynniki i możliwości ograniczania ryzyka w produkcji roślinnej poprzez ubezpieczenia. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  18. Wicki Ludwik, Hanna Dudek. 2005. "Wpływ podstawowych nakładów plonotwórczych na poziom i wartość produkcji w gospodarstwach rolniczych". Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 92 (1): 30-41.
  19. Wicki Ludwik, Aleksandra Wicka. 2016. "Bio-economy sector in poland and its importance in the economy". Economic Science for Rural Development 41: 219-228.
  20. Wicki Ludwik. 2010. Efekty upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  21. Wicki Ludwik. 2016. "Wykorzystanie potencjału plonowania zbóż w produkcji rolniczej w Polsce". Roczniki Naukowe SERiA XVIII (5): 267-273.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.5191
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu