BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dominik Piotr (Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie)
Tytuł
Znaczenie żywności tradycyjnej w kształtowaniu poziomu i jakości życia jej konsumentów
The Importance of Traditional Food in Shaping the Level and Quality of Life of its Consumers
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2017, nr 483, s. 44-56, bibliogr. 20 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Paradygmaty badawcze jakości życia w ekonomii, zarządzaniu i psychologii
Słowa kluczowe
Żywność, Jakość życia, Zdrowie, Kultura, Tożsamość
Food, Quality of life, Health, Culture, Identity
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Z320, Q180
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy przedstawiono przegląd literatury i wyniki własnych badań. Obecnie jedzenie jest coraz bardziej dostępne dla człowieka, jego cena jest zróżnicowana i łatwiej jest zaspokajać podstawowe potrzeby współczesnego człowieka. Przemysł spożywczy oferuje możliwość zakupu w przystępnej cenie produktów masowych produkowanych w dużych fabrykach. Alternatywą dla tego rodzaju żywności jest tradycyjna żywność, która wykorzystuje naturalne surowce, a proces produkcji nie narusza ich jakości. Konsumenci stawiają produktom żywnościowym coraz większe wymagania, chcą, by poprawiały ogólną kondycję, zmniejszały ryzyko chorób cywilizacyjnych i wspomagały zdrowie. Żywność stanowi też stale przedmiot badań, rozwoju i modyfikacji, jest udoskonalana pod kątem różnych, nieznanych dotąd zastosowań. Celem publikacji jest analiza znaczenia tradycyjnej żywności w kształtowaniu jakości życia konsumentów. Z badań wynika, że konsumenci wybierają żywność tradycyjną z uwagi na specyficzny smak, jakość, wygląd, wartość odżywczą, zdrowie oraz bezpieczeństwo. Wymienione czynniki wyboru wydają się być istotne głównie z uwagi na związek żywności tradycyjnej z codzienną konsumpcją, a nie tylko z okazjonalnym i świątecznym charakterem(abstrakt oryginalny)

The paper presents a review of the literature and the results of own research. Nowadays food is more and more available to a man, its price is varied to cater to the basic needs of a modern man. The food industry offers the opportunity to buy at an affordable price food in bulk produced in large factories. An alternative to this type of food is the food which makes use of natural raw materials, and which production process does not compromise its quality. It is becoming more and more traditional nowadays. Consumers are increasingly demanding as it comes to food products, they want them to become more functional, improve overall health, reduce the risk of civilization diseases, and support health. Food is also a continual object of research, development and modification, refined for various and unknown applications. The purpose of the publication is to analyze the importance of traditional foods in shaping the quality of life of consumers. Research shows that consumers choose traditional foods because of their specific taste, quality, appearance, nutrition, health and safety. These factors of choice seem to be important mainly because of the relationship between traditional food and daily consumption, and not only because of occasional and festive character.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bortnowska G., 2013, Promowanie żywności tradycyjnej - Slow Fish - formą edukacji prozdrowotnej, Probl Hig Epidemiol, 94(2), s. 184-189.
  2. Chabiera J., 2012, Jakość żywności, [w:] P. Dominik (red.), Tradycyjne produkty kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności Mazowsza, IWIU, Warszawa.
  3. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. (red. nauk.), 2007, Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.
  4. Gutkowska K., Ozimek I., 2005, Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku żywności - kryteria zróżnicowania, Wyd. SGGW, Warszawa.
  5. Gutkowska K., Sajdakowska M., Żakowska-Biemans S., Kowalczuk I., Kozłowska A., Olewnik-Mikołajewska A., 2013, Wymagania i oczekiwania konsumentów w zakresie surowców i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, mat. ogólnopol. konf. nauk.: BIOŻYWNOŚĆ - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego, s. 7-22.
  6. Gutkowska K., Żakowska-Biemans S., Sajdakowska M., 2009, Preferencje konsumentów w zakresie możliwych do zastosowania innowacji w produktach tradycyjnych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 3(64), s. 115-125.
  7. Kolman R., 2000, Zespoły badawcze jakości życia, "Problemy Jakości" 2000, nr 2, s. 2.
  8. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F., 2005, Zarządzanie jakością żywności, ujęcie technologiczno-menedżerskie, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  9. Przygoda B., Kunachowicz H., Paczkowska M., Daniewski W., Sekuła Wł., 2009, Wartość odżywcza wybranych produktów żywności tradycyjnej, cz. 1, Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych, Bromatologia Chemia Toksykologia, XLII, 3, s. 231-235.
  10. Ratkovska B., Iwanow K., Gorczakowska A., Przygoda B., Wojtasik A., Kunachowicz H., 2009, Wartość odżywcza wybranych produktów żywności tradycyjnej, cz. II, Zawartość składników mineralnych i witamin, Bromatologia Chemia Toksykologia, XLII, 3, s. 236-240.
  11. Rybowska A., Chełstowska K., 2007, Postawy konsumentów w stosunku do żywności regionalnej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów, 4(VIII), s. 166-168.
  12. Szczygielski M., 2013, Rolnik producentem żywności, [w:] Z. Winawer (red.), Produkty regionalne i tradycyjne w krótkich łańcuchach żywności. Poradnik producentów, Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, s. 17-20, 37-38.
  13. Świderski F., 1999, Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  14. Tannahill R., 2014, Historia kuchni, Aletheia, Warszawa.
  15. www.minrol.gov.pl (data dostępu: 20.04.2016).
  16. Trzebiatowski J., 2011, Jakość życia w perspektywie nauk społecznych i medycznych - systematyzacja ujęć definicyjnych. Hygeie Public Health, 46(1), s. 25-31.
  17. Winawer Z., Wujec H., 2013, Produkty regionalne i tradycyjne we wspólnej Polityce Rolnej, Wydawnictwo Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Warszawa.
  18. Wiśniewska M., 2005, Od gospodarstwa do stołu. Organizacja i zarzadzanie jakością oraz bezpieczeństwem produktu żywnościowego, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
  19. Żakowska-Biemans S., 2012, Żywność tradycyjna perspektywy konsumentów. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 3(82), s. 5-18.
  20. Żakowska-Biemans S., Kuc K., 2009, Żywność tradycyjna i regionalna w opinii i zachowaniach polskich konsumentów, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 3(64), s. 105-114.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2017.483.04
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu