BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bartnikowska Sylwia (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Czekała Wojciech (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Lewicki Andrzej (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Olszewska Anna (Politechnika Poznańska), Smurzyńska Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Brzoski Michał (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Ziemniaki jako potencjalny substrat dla biogazowni rolniczych
Potatoes as a Potential Substrate for a Biogas Power Plant
Źródło
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017, t. 104, z. 3, s. 66-74, tab., bibliogr. 20 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development
Słowa kluczowe
Biogaz, Energia elektryczna, Ziemniaki
Biogas, Electric power, Potatoes
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Ziemniak jest zaliczany do surowców roślinnych mających wszechstronne zastosowanie, począwszy od branży spożywczej, aż do wykorzystania przy produkcji pasz. Klasyfikuje się go zarówno do roślin jadalnych, pastewnych, jak i przemysłowych. Odpady z przetwórstwa ziemniaków można wykorzystać do celów energetycznych, m.in. do wytwarzania paliw ciekłych czy skojarzonej produkcji energii elektrycznej i cieplnej z biogazu powstałego w wyniku fermentacji metanowej. Badania wydajności biogazowej dla czterech prób substratów przeprowadzono zgodnie z obowiązującą niemiecką normą DIN 38 414/S8 w Pracowni Ekotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. (abstrakt oryginalny)

Potato (Solanum tuberosum) is a very versatile vegetable, largely used as food for human, animal feeding and as well classified as industrial plant. Waste from processing potatoes can be used for energy purposes such as: liquid fuels or a combined production of electricity and heat from biogas production by anaerobic digestion. In order to test the biogas potential of potato waste an experiment were conducted at the laboratory of Eco technology of the Poznan University of Life Sciences. The treatments: I - control, II raw potatoes, III - steamed potatoes, IV - raw potato skins, V - steamed potato skins were tested in accordance to the German normalization DIN 38 414 / S8. Additionally, economic aspects concerning the revenue obtained from the sale of electric energy produced according to biogas yields observed in laboratory were estimated. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, "Rynek Ziemniaka. Stan i Perspektywy", nr 3.
  2. Baranowski Bohdan, 1960: Początki i rozpowszechnienie uprawy ziemniaków na ziemiach środkowej Polski, Łódzkie Towarzystwo Naukowe, Publikacja nr 32.
  3. Curkowski Andrzej, Anna Oniszk-Popławska, 2010: Surowce do produkcji biogazu - uproszczona metoda obliczenia wydajności biogazowni rolniczej, "Czysta Energia", nr 1.
  4. Czerwińska Ewa, Katarzyna Kalinowska, 2012: Warunki prowadzenia procesu fermentacji metanowej w biogazowni, "Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna", nr 2.
  5. Grudzińska Magdalena, Kazimiera Zgórska, 2008: Ziemniak surowcem dla przetwórstwa spożywczego [w] Ziemniaki - nowe perspektywy. Specjalny dodatek do dwutygodnika "AgroSerwis", Wyd. 2, Biznes Press Warszawa, s. 17-18.
  6. Hijmans Robert, David Spooner, 2001: Geographic distribution of wild potato species, American Journal of Botany, Publikacja nr 88, s. 2101-2112.
  7. Kowalczyk-Juśko Alina, 2013: Biogazownie szansą dla rolnictwa i środowiska, FDPA, Warszawa, s. 1-91.
  8. Kozłowski Kamil, Marta Cieślik, Andrzej Lewicki, Jakub Frankowski, Anna Olszewska, Pablo Cesar Rodriguez Carmona, 2015: Analiza przydatności słomy szarłatu wyniosłego jako substratu dla biogazowni, "Inżynieria Środowiska-Młodym Okiem", t. 11, s. 73-82.
  9. Leszczyński Wacław, 2000: Jakość ziemniaka konsumpcyjnego, "Żywność. Suplement", nr 4, s. 5.
  10. Leszczyński Wacław, 2004: Skrobia - surowiec przemysłowy, budowa i właściwości, "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych", 500, s. 69-98.
  11. Leszczyński Wacław, 2012: Znaczenie ziemniaka jako produktu żywnościowego oraz w przetwórstwie przemysłowym, "Ziemniak Polski", s. 38-43.
  12. Marks Norbert, 2012: Wartość energetyczna różnych odmian ziemniaka, "Inżynieria Rolnicza", z. 2(136), t. 1, s. 205-212.
  13. Myczko Andrzej, Renata Myczko, Tomasz Kołodziejczyk, Renata Golimowska, Jakub Lenarczyk, Zygmunt Janas, Andrzej Kliber, Jerzy Karłowski, Mirosława Dolska, 2011: Budowa i eksploatacja biogazowni rolniczych. Poradnik dla inwestorów zainteresowanych budową biogazowni rolniczych, Wydawnictwo ITP, Warszawa-Poznań.
  14. Nowacki Wojciech, 2004: Ziemniak alternatywnym surowcem do produkcji bioetanolu, "Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych", 500, s. 45-56.
  15. Pilarski Krzysztof, Kamil Witaszek, Jacek Dach, Damian Janczak, Magdalena Szymańska, 2012: Wpływ ilości zaszczepki bakteryjnej na długość rozruchu biogazowni, "Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna", nr 5.
  16. Romuniak Wacław, Domasiewicz Tadeusz, 2014: Substraty dla biogazowni rolniczych, Wyd. Hortpress Sp. z o.o.
  17. Szulc Robert, Jacek Dach, Florian Adamczyk, Damian Janczak, Jakub Lenarczyk, Ilona Rzeźnik, Wojciech Rzeźnik, Zbyszek Zbytek, 2014: Kierunki rozwoju ekoenergetyki w polskim rolnictwie. Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej w Krakowie, Kraków.
  18. Tytko Ryszard, 2014: Urządzenia i systemy energetyki odnawialnej, wydanie IV, Kraków, s, 576-579.
  19. Ustawa o odnawialnych źródłach energii z dnia 20 lutego 2015 r. Dz.U. 2015.87.478.
  20. Zgórska Kazimiera, 2010: Wszechstronność wykorzystania bulw ziemniaka, "Ziemniak Polski", s. 52-55.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2353-4362
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.22630/RNR.2017.104.3.22
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu