BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Luberański Adam (Wrocław University of Environmental and Life Sciences), Wiercioch Marian (Wrocław University of Environmental and Life Sciences), Szlachta Józef (Wrocław University of Environmental and Life Sciences), Krzyś Aleksander (Wrocław University of Environmental and Life Sciences), Skalska Danuta (Wrocław University of Environmental and Life Sciences)
Tytuł
Cluster With Flo-Star Max Claw With Crossing Milk Connection Pipes
Aparat udojowy z kolektorem Flo-Star max z krzyżowym ułożeniem króćców mlecznych
Źródło
Agricultural Engineering, 2016, R. 20, nr 3 (159), s. 105-114, rys., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Maszyny i urządzenia, Przemysł mleczarski, Mleko
Agriculture, Machinery and equipment, Dairy industry, Milk
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Poprawa procesu mechanicznego doju w aspekcie zdrowotności krowiego wymienia oraz utrzymania prawidłowych parametrów doju jest możliwa poprzez np. stałą poprawę konstrukcji aparatów udojowych. Jedną z takich konstrukcji jest aparat udojowy o specyficznym kolektorze z krzyżowo ułożonymi króćcami mlecznymi o nazwie Flo-Star Max wraz z gumami strzykowymi o okrągłym profilu części trzonowej DK1X. Celem badań była, analiza przydatności tego typu konstrukcji aparatu do mechanicznego doju krów. (abstrakt oryginalny)

Improvement of mechanical milking in the aspect of cow's udder health and maintaining correct milking parameters is possible through e.g. constant improvement of the structure of clusters. A cluster with a specific claw with crossing milk connection pipes Flo-Star Max with liners with a round profile of the barrel of DK1X. The objective of the paper was to analyse usefulness of this type of the sitructure of the machine for mechanical milking of cows. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Balbierz, K. (2009). Parametry pracy aparatów udojowych z gumami strzykowymi okrągłymi i kwadratowymi oraz ich wpływ na proces doju. Praca magisterska. UP Wrocław. Maszynopis.
  2. Grzybek, M. (2007). Parametry pracy wybranych aparatów udojowych przy obniżonym podciśnieniu systemowym w dojarni typu "rybia ość". Praca magisterska, maszynopis, UP we Wrocławiu, 75.
  3. Jędruś, A. (2011). Ocena zastosowania nowej konstrukcji dojarki czteroćwiartkowej do określania wybranych parametrów zdolności wydojowej krów. Agricultural Engineering, 9(134), 81-86.
  4. Jędruś, A. (2013a). Zapobieganie pustodojom. Hodowla i chów bydła, 1, 34-38.
  5. Jędruś, A. (2013b). ABC doju ćwiartkowego. Hodowla i chów bydła, 2, 32-36.
  6. Kupczyk, A.; Mastyj, A.; Daniel, Z.; Gaworski, M. (2003). Dojarka Mechaniczna. Energopol-Trade Poligrafia Sp. z o. o., ISBN 83-917877-0-2, 194.
  7. Luberański, A.; Pawlak, T.; Szlachta, J. (2006). Stabilność podciśnienia w aparatach udojowych działających przemiennie i jednocześnie w różnych systemach doju. Agricultural Engineering, 3, 247-254.
  8. Luberański, A.; Wiercioch, M.; Szlachta, J. (2015). Nowoczesne rozwiązania urządzeń do doju krów. XXIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła "Współczesne problemy w produkcji mleka i Wołowiny". Materiały konferencyjne, Zakopane, 92-99.
  9. Luberański, A.; Wiercioch, M.; Krzyś, A.; Skalska, D. (2013). Stabilność podciśnienia w aparatach udojowych IQ i Classic 300 podczas symulowanego doju mechanicznego. Agricultural Engineering, 4(147), 203 - 212.
  10. Luberański, A.; Wiercioch, M.; Krzyś, A.; Szlachta, J. (2011). Wahania podciśnienia w aparatach udojowych przy obniżonym podciśnieniu systemowym w dojarni typu "rybia ość". Agricultural Engineering, 8(133), 189-196.
  11. Philpot, N.; Nickerson, S. (2006). Zwyciężyć w walce z mastitis. WestwaliaSurge Polska Sp. zo.o., Bydgoszcz, 191, ISBN 978-83-923637-0-5.
  12. ISO - 6690:(2007). Milking machine installations - Mechanical tests.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2083-1587
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.1515/agriceng-2016-0048
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu