BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kułyk Piotr (Uniwersytet Zielonogórski)
Tytuł
Przekształcenia w systemie finansowego wsparcia rolnictwa w UE oraz postawach społecznych w kierunku zrównoważonego rozwoju
Transformations in the Financial System of Agricultural Support in the EU and Social Attitudes Towards Sustainable Development
Źródło
Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, 2017, nr 26, s. 380-394, rys., tab., bibliogr. 19 poz.
Słowa kluczowe
Rozwój zrównoważony, Wspieranie rolnictwa, Finansowanie rolnictwa, Polityka rolna, Konsumpcja zrównoważona
Sustainable development, Agriculture support, Agricultural finance, Agricultural policy, Sustainable consumption
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W artykule przedstawiono zmiany zachodzące we wspólnej polityce rolnej oraz postawach społecznych na poziomie regionalnym w kontekście idei rozwoju społecznie zrównoważonego. Badania przeprowadzono na podstawie danych wtórnych zgodnych z metodologią OECD oraz badaniach ankietowych. Pozwoliło to wykazać, iż zmiany występujące w polityce rolnej ukierunkowane był na wprowadzanie zasad idei zrównoważonego rozwoju. Podobne decyzje konsumentów coraz częściej były determinowane czynnikami społecznymi i środowiskowymi. (abstrakt oryginalny)

In the article were presented the changes taking place in the Common Agricultural Policy and social attitudes at regional level in the context of the idea of sustainable development. The study was showed on the basis of secondary data in accordance with the OECD's assessment methodology and questionnaire surveys. It shows that changes in agricultural policy were directed towards introducing the principles of sustainable development. Similar attitudes and consumer attitudes can be assessed. Their decisions were increasingly determined also by social and environmental factors. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Borys T., Pojęcie i Struktura wewnętrzna koncepcji ekorozwoju, [The concept and internal structure of the concept of sustainable development] (w:) T. Borys (red.), Wskaźniki ekorozwoju [Sustainability indicators], Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko, Białystok 1999.
  2. Bywalec Cz., Konsumpcja a rozwój gospodarczy i społeczny [Consumption and economic and social development], C.H. Beck, Warszawa 2010.
  3. Chouinard H.H., T. Paterson, PR. Wandscheider, A.M. Ohler, Will Farmers Trade Profits for Stewardship? Heterogeneous Motivation for Farm Practice Selection, Land Economics" 84(l), 2008.
  4. Czyżewski A., Kułyk P., Kształtowanie rozwoju trwale równoważonego w ekonomii rolnej w optyce historycznej i współczesnej [Shaping sustainable development in agricultural economics in historical and contemporary optics], ,,Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu", 2016, nr 452.
  5. Dobrzańska B.M., Planowanie strategiczne zrównoważonego rozwoju obszarów przyrodniczo cennych [Strategic planning for sustainable development of valuable natural areas], Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok 2007.
  6. Femenia F., A. Gohin, A. Carpentier, The decoupling of farm programs: revisiting the wealth effect, ,,American Journal of Agricultural Economics", 92(3), 2010.
  7. Finger R., El Benni N., A Note on the Effects of the Income Stabilisation Tool on Income Inequality in Agriculture, ,,Journal of Agricultural Economics", 65(3), 2014.
  8. Gajdzik B., Wyciślik A., Wybrane aspekty ochrony środowiska i zarządzania środowiskowego [Selected aspects of environmental protection and environmental management], Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2010.
  9. Giddens A., Socjologia [Sociology], Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
  10. Goleman D., Inteligencja ekologiczna. Jak wiedza o ukrytych oddziaływaniach tego, co kupujemy, może wszystko zmienić [Ecological intelligence. As knowledge about the hidden interactions of what we buy can change everything], Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 2009.
  11. http://stats.oecd.org/database.
  12. Jastrzębska-Smolaga H., W kierunku trwałej konsumpcji. Dylematy, zagrożenia, szanse [Towards sustainable consumption. Dilemmas, threats, chances], PWN, Warszawa 2000.
  13. Key N., How Much Do Farmers Value Their Independence? Agricultural Economics 33, 2005.
  14. Kotler Ph., Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola [Marketing. Analysis, planning, implementation and control], Wydawnictwo FELBERG SJA, Warszawa 1999.
  15. Kułyk P., Finansowe wsparcie rolnictwa w krajach o różnym poziomie rozwoju [Financial support of agriculture in countries with different levels of development], Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2013.
  16. OECD, OECD'S Producer Support Estimate and Related Indicators of Agricultural Support. Concepts, Calculations, Interpretation and Use, Paris 2016.
  17. Piet L., L. Latruffe, C. Le Mouel, Y. Desjeux, How Do Agricultural Pohcies Influence Farm Size Inequality? The Example of France. European Review of Agricultural Economics 39(l), 2012.
  18. Portilho J., Sustainability and Consumption of Human Life, (w:) J. Gouverneur (ed.), Is Different Really Enough? Thoughts on a new Role for Consumption, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Sustainability, 2013.
  19. Szymona J., Szanse i zagrożenia polskiego rolnictwa ekologicznego w perspektywie lat 2014- 2020 [Opportunities and threats of Polish organic farming in the perspective of 2014-2020] (w:) Opinie i ekspertyzy OE-210 [OE-210 reviews and expert opinions], Kancelaria Senatu 2013.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2391-9167
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu