BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Balejko Jerzy (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
Tytuł
Dynamiczna metoda wyznaczania reologicznych właściwości materiałów lepkosprężystych
Dynamic Method for Determining the Rheological Properties of Viscoelastic Materials
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, vol. 4(24), s. 5-7, rys., bibliogr. 6 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Właściwości reologiczne, Badanie żywności, Produkty żywnościowe
Rheological properties, Food research, Food products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Opracowano metodę pozwalającą na sporządzenie pełnej charakterystyki reologicznej wybranego artykułu żywnościowego poprzez wyliczenie jego modułów lepkości, sprężystości oraz określenie stanu energetycznego badanego materiału. Urządzenie umożliwia dokładny matematyczny opis dynamiki zmian wszystkich parametrów reologicznych badanego materiału oraz pełną analizę jego stanu termodynamicznego w zakresie zarówno małych, jak i dużych odkształceń. Testy, przeprowadzone na wybranych artykułach żywnościowych, wykazały przydatność opracowanej metody do sporządzania kompleksowej charakterystyki reologicznej badanych artykułów. (abstrakt oryginalny)

A method has been developed for the complete rheological characterization of the selected food item by calculating its modulus of viscosity, elasticity and determination of the energy state of the material being tested. The device enables accurate mathematical description of dynamics of changes of all rheological parameters of the material being tested and full analysis of its thermodynamic state in the range of both small and large deformations. Tests carried out on selected food items showed the usefulness of the developed method for the elaboration of the rheological characteristics of the examined articles. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Balejko, J., Balejko, E. (2011). Relationship between instrumental and sensory measurements of various types of cheese texture. Folia Pomerane Universitatis Technologiae Stetinensis Agricultura, Alimentaria, 290(20), 5-16.
  2. Balejko, J. (2003). Opracowanie dynamicznej metody wyznaczania reologicznych właściwości artykułów żywnościowych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie. Rozprawa nr 218.
  3. Balejko, J. (2007). Reologia żywności. Wydawnictwo Naukowe Akademi Rolniczej w Szczecinie. ISBN 978-83-7317-033-9.
  4. Kaletunc, G., Normand, M.D., Johnson, E.A., Peleg, M. (1991). Degree of elasti-city  determination in solid foods. Journal of Food Science, 56(4), 950-953.
  5. Olkku, J.E., Sherman, P. (1979). Compression testing of cylindrical samples with an Instron Universal Testing Machine [in: Food Texture and rheology]. Academic Press Inc., New York. 157-175.
  6. Steffe, J.F. (1996). Rheological methods in food process engineering. Freeman Press. East Lansing. USA.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu