BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Naumov Vladimir, Arkad'evich (Kaliningrad State Technical University, Russia), Suslov Aleksandr (Kaliningrad State Technical University, Russia), Fatykhov Jury, Adgamovich (Kaliningrad State Technical University, Russia)
Tytuł
Experimental Study and Mathematical Modeling of Convective Fish Drying Process
Modelowanie i badania eksperymentalne konwekcyjnego procesu suszenia ryb
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, vol. 4(24), s. 18-22, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Modelowanie matematyczne, Technologia produkcji żywności, Przetwórstwo rybne
Mathematical modeling, Food production technology, Fish processing
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W celu zbadania stanu rozkładu wilgotności równowagowej na profilu głębokości tkanki ryby w zależności od parametrów powietrza suszącego, przeprowadzono badania eksperymentalne. Średnia prędkość przepływu powietrza wynosiła 1,2 m·s-1. Wilgotność względna powietrza wynosiła 85% i 30%, a temperatura 20 i 30°C. Przedstawiono krzywe suszenia na podstawie wyznaczonych danych eksperymentalnych dla różnych wartości temperatury i wilgotności powietrza w instalacji suszącej. Wykonano również obliczenia na podstawie zaprezentowanych formuł matematycznych. Wyznaczone eksperymentalnie punkty są zgodne z wynikami obliczeń, z wyjątkiem początkowego okresu suszenia. (abstrakt oryginalny)

To study the equilibrium state of the fish and the air flow was carried out experimental studies of equilibrium moisture content of herring in the air stream with the specified parameters. The average air flow rate was 1.2 m·s-1 at a temperature of +30°C. Relative humidity was regulated from 85% to 30%. The article presents the curves of drying of the sabrefish is based on experimental data for different values of temperature and air humidity in the drying installation. The values of the current humidity fish was calculated based on the ratio of the mass of moisture in the product to the mass of absolutely dry matter. The differential equation of moisture transfer fish to the conditions of the experiments was solved by numerical method. The results of the calculations of the sabrefish convective drying in the period of falling speed for the two significantly different conditions are presented in the article. The experimental points agree satisfactorily with the results of calculations, with the exception of the beginning of the specified period. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Buckle, K.A. (1995). Fish salting and drying studies at the University of New South Wales. Fish drying in Indonesia. Proceedings of International workshop held at Jakarta, Indonesia (9-10 February, 1994). Arawang Information Bureau Ply Ltd. Canberra, Australia, 51-59.
  2. Ginsburg, A.S., Gromov, M.A., Krasovskaya, G.I. (1980). Thermophysical characteristics of food products: reference book. Moscow: Food Industry, 288. (In Russian).
  3. Lykov, A.V. (1956). Heat and mass transfer in the drying process. Leningrad: Gosenergoizdat, 464. (In Russian)
  4. Lykov, A.V., Mikhailov, Y. A. (1963). Theory of heat and mass transfer. Moscow - Leningrad: Gosenergoizdat, 535. (In Russian).
  5. Naumov, V.A., Suslov, A.E., Fatykhov, Yu.A. (2015). Boundary conditions in convective drying of fish. Vestnik MSTU, 4(18), 647-653. (In Russian).
  6. Naumov, V.A., Suslov, A.E., Fatykhov, Yu.A. (2016). On the choice of the objective function when optimizing parameters of process of drying fish. KSTU News, 43, 132-142. (In Russian).
  7. Olokor, J.O., Omojowo, F.S. (2009). Adaptation and Improvement of a simple solar tent dryer to enhance fish drying. Nature and Science, 7(10), 18-24.
  8. Risker, W.E. (1957). The Processing of dried salted fish. Editors: W. E. Ricker & N.M. Carter. Bulletin of the Fisheries Research Board of Canada, 112, 54.
  9. Suslov, A.E., Er-likhman, V.N., Fatykhov Yu.A., Popov, V.V., Ivanova, E.E. (2007). Features of mass transfer during drying of a fish. Izvestiya vuzov. Food Technology, 2, 56-57. (In Rus-sian).
  10. Voskresenskiy, N.A. (1966). Salting, smoking and drying fish. Moscow: Food industry, 563. (In Russian).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu