BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mierzejewska Sylwia (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Normy dotyczące dodatków do żywności
Standards for Food Additives
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2017, vol. 4(24), s. 33-36, bibliogr. 39 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Normalizacja, Dodatki funkcjonalne do żywności, Wzbogacanie produktów żywnościowych
Normalization, Functional food additives, Enrichment of food products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule opisano normy sklasyfikowane w Międzynarodowej Klasyfikacji Norm w grupie 67.220.20 Dodatki do żywności. Obejmują one normy dotyczące drożdży, aromatów i barwników, substancji słodzących, granulatów chmielowych oraz soli, octu, musztardy i majonezu (abstrakt oryginalny)

The article describes norms classified in the International Classification of Standards in the group of 67.220.20 Food additives. These include standards for yeasts, flavorings and dyes, sweeteners, hop granules and salt, vinegar, mustard and mayonnaise. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. www.pkn.pl
  2. PN-A-79002:1998 Drożdże piekarskie prasowane i drożdże piekarskie suszone.
  3. PN-A-79007:1997 Drożdże piwowarskie nastawne.
  4. PN-A-79004:1998 Drożdże - Pobieranie próbek.
  5. PN-A-79005-3:1997 Drożdże - Metody badań - Sprawdzanie stanu opakowań i cech organoleptycznych.
  6. PN-A-79005-2:1997 Drożdże - Metody badań - Sprawdzanie masy.
  7. PN-A-79005-4:1997 Drożdże - Metody badań - Oznaczanie zawartości suchej masy.
  8. PN-A-79005-5:1997 Drożdże - Metody badań - Oznaczanie siły pędnej.
  9. PN-A-79005-6:1997 Drożdże - Metody badań - Oznaczanie trwałości.
  10. PN-A-79005-7:1997 Drożdże - Metody badań - Oznaczanie zawartości białka ogólnego i strawnego.
  11. PN-A-79005-8:1997 Drożdże - Metody badań - Oznaczanie zawartości fosforu.
  12. PN-A-79005-9:1997Drożdże - Metody badań - Oznaczanie zawartości popiołu.
  13. PN-A-79005-10:1997 Drożdże - Metody badań - Oznaczanie pH.
  14. PN-A-79005-11:1997 Drożdże - Metody badań - Oznaczanie zawartości chlorku sodu.
  15. PN-A-86946:1997 Substancje aromatyczne i aromaty spożywcze - Terminologia, klasyfikacja i metody badań.
  16. PN-C-04708-10:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą spektrometrii absorpcyjnej atomowej - Mineralizacja próbki barwnika.
  17. PN-C-04708-11:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą spektrometrii absorpcyjnej atomowej - Oznaczanie chromu, cynku, kadmu, miedzi i ołowiu.
  18. PN-C-04708-12:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą spektrometrii absorpcyjnej atomowej - Oznaczanie rtęci techniką zimnych par.
  19. PN-C-04708-13:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą spektrometrii absorpcyjnej atomowej - Oznaczanie arsenu metodą par wodor-ków.
  20. PN-C-04708-2:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie koncentracji metodą spektrofotometryczną
  21. PN-C-04708-3:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości substancji lotnych.
  22. PN-C-04708-4:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości substancji rozpuszczalnych w eterze di izopropylowym.
  23. PN-C-04708-7:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych w wodzie.
  24. PN-C-04708-8:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Porównawcza ocena zawartości zanieczyszczeń organicznych.
  25. PN-C-04708-9:1997 Barwniki spożywcze - Metody badań - Oznaczanie zawartości amin aromatycznych i fenoli.
  26. PN-EN 1376:1999 Artykuły żywnościowe - Oznaczanie zawartości sacharyny w preparatach słodzących do bezpośredniego stosowania - Metoda spektrometryczna.
  27. PN-EN 1377:1999 Artykuły żywnościowe - Oznaczanie zawartości acesulfamu K w preparatach słodzących do bezpośredniego stosowania - Metoda spektrometryczna.
  28. PN-EN 1378:1999 Artykuły żywnościowe - Oznaczanie zawartości aspartamu w preparatach słodzących do bezpośredniego stosowania - Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
  29. PN-EN 1379:1999 Artykuły żywnościowe - Oznaczanie zawartości cyklaminianu i sacharyny w płynnych preparatach słodzących do bezpośredniego stosowania - Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
  30. PN-C-83051:1997 Produkty chemii organicznej - Benzoesan sodu do celów spożywczych.
  31. PN-ISO 3706:2002 Kwas fosforowy techniczny (stosowany także do produktów spożywczych) - Oznaczanie całkowitej zawartości tlenku fosforu(V) - Metoda wagowa chinolinowo-fosforomolibdenianowa.
  32. PN-A-86060:1994 Kwas mlekowy spożywczy.
  33. PN-A-86062:1994 Kwas mlekowy spożywczy - Metody badań.
  34. PN-A-86950:1995 Majonez.
  35. PN-A-86964:2002 Musztarda.
  36. PN-C-84081-2:1998 Sól (Chlorek sodu) - Sól spożywcza.
  37. PN-EN 13188:2002 Ocet - Produkt otrzymany z surowców pochodzenia rolniczego - Definicje, wymagania, znakowanie.
  38. PN-EN 13189:2002 Kwas octowy spożywczy - Produkt otrzymany z materiałów pochodzenia nierolniczego - Definicje, wymagania, znakowanie.
  39. PN-A-79097:2001 Granulaty i ekstrakty chmielowe.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu