BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szkiel Agata (Gdynia Maritime University)
Tytuł
Use of the PN-EN ISO 9004:2010 Standard for Improvement of Competitiveness of the Food Industry Enterprises
Źródło
Foundations of Management, 2013, vol. 5, nr 1, s. 69-81, rys., tab., bibliogr. 18 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Normy ISO, System zarządzania jakością, Bezpieczeństwo żywnościowe
Food industry, ISO International Standards, Quality management systems, Food security
Uwagi
summ.
Abstrakt
Food industry companies, functioning in an ever-changing and uncertain environment, look for ways to increase their competitiveness, including the improvement of effectiveness and efficiency of the implemented food safety management systems. Directions that can be used for this purpose are provided by the PN-EN ISO 9004:2010 standard. In the first part of the elaboration presented the requirements for the food safety management system included in the PN-EN ISO 22000:2006, and then the guidance of the PN-EN ISO 9004:2010 standard for providing the enterprise management system in order to achieve a sustained success in the turbulent environment. Followed by compared the guidelines and requirements of these two standards in order to evaluate the possibility of their combined use in the food industry enterprises. Next presented this guidelines of the PN-EN ISO 9004:2010 standard, which have no references to the requirements of the PNEN 22000:2006, and are discussed how they can be helpful for enterprises in the food chain in the process of improvement of effectiveness and efficiency of the implemented food safety management systems. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Cholewicka-Goździk K. - Samoocena. Nieformalna zasada zarządzania jakością (Self-assessment. Informal principle of the quality management[in] Problemy jakości, No. 6, 2011, pp. 4-6.
  2. Frączek P. - Determinanty konkurencyjności sektorów i przedsiębiorstw. Ujecie teoretyczne (Determinants of competitiveness of industries and companies. The theoretical approach) [in] Przedsiębiorstwo i region, No. 1, 2009, pp. 7-17.
  3. Górna J. - Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego na terenie Wielkopolski w aspekcie spełnienia wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej (Competitiveness of the enterprises from meat and milk industries in the Wielkopolska region in terms of meeting the requirements of the food law of the European Union) [in] Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy rolnictwa światowego, Vol. 7(XXII), 2009, pp. 5-12.
  4. Haffer R. - Samoocena i pomiar wyników działalności w systemach zarządzania przedsiębiorstwem. W poszukiwaniu doskonałości biznesowej (Self-assessment and performance of the results of the enterprise in the organizational management systems. In search of business excellence). Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Kraków 2011.
  5. Kijowski J., Sikora T. (ed.) - Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów (Management of the quality and food safety. System integration and computerization). Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003.
  6. Kociszewski M., Szwacka - Mokrzycka J. - Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE (Conditions of the development of the food industry after the Polish accession to the EU) [in] Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy rolnictwa światowego, Vol. 11(XXVI), No. 2, 2011, pp. 67-77.
  7. Krawczyk L. - Wytyczne normy ISO 9004:2009. Narzędzie do strategicznego zarządzania organizacją. Nowe wydanie normy ISO 9004:2010 - krok w kierunku TQM (Guidelines of the ISO 9004:2009 standard. A tool for the strategic management. New edition of the ISO 9004:2010 standard - a step towards the TQM) [in] Problemy jakości, No. 5, 2011, pp. 4-9.
  8. Lisowski J.L. - Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie (Quality management in the enterprise). Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Białymstoku, Białystok 2004.
  9. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. - Zarządzanie jakością żywności. Ujęcie technologiczno-menedżerskie (Food quality management. A techno managerial approach). Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
  10. PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego (Food safety management system. Requirements for any organization in the food chain).
  11. PN-EN ISO 9001:2009 Systemy zarządzania jakością. Wymagania (Quality management systems. Requirements).
  12. PN-EN ISO 9004:2010 Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji. Podejście wykorzystujące zarządzanie jakością (Managing for the sustained success of an organization. A quality management approach).
  13. Rogala P. - Zarządzanie według nowej normy ISO 9004. Ukierunkowanie na trwały sukces organizacji (Management in accordance with the new ISO 9004 standard. Focusing on the organizational continued success)[in] Problemy jakości, No. 3, 2011, pp. 9-12.
  14. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (on the hygiene of foodstuffs) (Dz.U. UE L 139 z 30.04.2004).
  15. Stankiewicz J.M. - Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjności przedsiębiorstwa w warunkach globalizacji (Competitiveness of the enterprise. Building the competitiveness of the company in the context of globalization).TNOiK, Toruń 2005.
  16. Steinbeck H.H. - Total Quality Management. Kompleksowe Zarządzanie Jakością. Doświadczenia praktyczne z IBM Niemcy (Total Quality Management). Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa 1998.
  17. Urbaniak M. - Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka (Quality management. Theory and practice).Centrum Doradztwa i Informacji Difin sp. o.o., Warszawa 2004.
  18. Zymonik J. - Samoocena w kontekście Polskiej Nagrody Jakości - kryteria i trendy (Self-assessment in the context of the Polish Quality Award - criteria and trends) [in] Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Zarządzanie i Finanse / Journal of Management and Finance, No. 3/1, 2012, pp. 141-156.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2300-5661
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.2478/fman-2014-0007
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu