BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rumniak Paweł (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Tytuł
Okresowa analiza odchyleń w procesie budżetowania w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
Temporary Analysis of Distortion in the Process of Budgeting in Enterprises of Food Industry
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2005, nr 1061, s. 349-358, rys., tab., bibliogr. 3 poz.
Tytuł własny numeru
Praktyczne aspekty pomiaru efektywności
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Budżetowanie, Analiza odchyleń kosztów
Food industry, Budgeting, Cost deviation analysis
Uwagi
summ.
Abstrakt
W niniejszym artykule autor skupił się na ostatnim etapie procesu kontroli budżetowej, tj. określeniu odchyleń oraz analizie ich powstawania. Zawarte w nim uwagi powstały na bazie obserwacji i badań wykonanych w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego i w dużej mierze odnoszą się do specyfiki występującej w tym przemyśle. (fragment tekstu)

The article presents basic information about measuring and analyzing differences between a budget and data taken from the financial accounting system. There is not only information about differences but also about specific factors that cause those distortions. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Jarugowa A. (red.). Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza, Stowarzyszenie Księgowych w Polsce. Warszawa 1998.
  2. Malc W., Rachunek kosztów postulowanych w przedsiębiorstwie przemysłowym, PWE, Warszawa 1963.
  3. Sołtys D., Przestanki metodyczne realizacji funkcji rachunku kosztów w warunkach produkcji aparaturowej, "Prace Naukowe AE we Wrocławiu" nr 557, Wrocław 1991.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu