- Autor
- Rumniak Paweł (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
- Tytuł
- Okresowa analiza odchyleń w procesie budżetowania w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
Temporary Analysis of Distortion in the Process of Budgeting in Enterprises of Food Industry - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2005, nr 1061, s. 349-358, rys., tab., bibliogr. 3 poz.
- Tytuł własny numeru
- Praktyczne aspekty pomiaru efektywności
- Słowa kluczowe
- Przemysł spożywczy, Budżetowanie, Analiza odchyleń kosztów
Food industry, Budgeting, Cost deviation analysis - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- W niniejszym artykule autor skupił się na ostatnim etapie procesu kontroli budżetowej, tj. określeniu odchyleń oraz analizie ich powstawania. Zawarte w nim uwagi powstały na bazie obserwacji i badań wykonanych w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego i w dużej mierze odnoszą się do specyfiki występującej w tym przemyśle. (fragment tekstu)
The article presents basic information about measuring and analyzing differences between a budget and data taken from the financial accounting system. There is not only information about differences but also about specific factors that cause those distortions. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Jarugowa A. (red.). Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza, Stowarzyszenie Księgowych w Polsce. Warszawa 1998.
- Malc W., Rachunek kosztów postulowanych w przedsiębiorstwie przemysłowym, PWE, Warszawa 1963.
- Sołtys D., Przestanki metodyczne realizacji funkcji rachunku kosztów w warunkach produkcji aparaturowej, "Prace Naukowe AE we Wrocławiu" nr 557, Wrocław 1991.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol