BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Suwała Grzegorz (Cracow University of Economics, Poland), Halagarda Michał (Cracow University of Economics, Poland)
Tytuł
The Influence of Traditional Production Method of Commercial Cold Pressed Pear Juice on Its Quality and Chemical Composition
Ocena wpływu tradycyjnej metody wytwarzania na jakość i skład chemiczny komercyjnego soku gruszkowego tłoczonego na zimno
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2018, nr 3, s. 35-47, tab., bibliogr. 27 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Jakość żywności, Badania towaroznawcze, Przetwórstwo owocowo-warzywne
Food commodities, Food quality, Commodity research, Fruit and vegetables processing
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W ostatnich kilku latach branża sokownicza, w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, znacząco zwiększyła asortyment soków bezpośrednich, co należy wiązać z poprawiającą się świadomością konsumentów w zakresie żywienia, a co za tym idzie rosnącego zainteresowania żywnością nisko przetworzoną. Pomimo tak dynamicznego wzrostu sprzedaży soków tłoczonych sok gruszkowy pozostaje niezmiennie produktem niszowym, a w literaturze przedmiotu brakuje publikacji kompleksowo traktujących temat jakości tychże soków. Celem niniejszych badań było określenie jakości soków gruszkowych zarówno pod względem bezwzględnych wymagań jakości uzgodnionych z przemysłem, jak również pod kątem ich autentyczności i tożsamości, gdyż to właśnie ta druga grupa cech stanowi o ich unikatowym charakterze. Materiał badawczy stanowiły próbki czterech soków gruszkowych jako jedynych dostępnych w handlu na terenie Polski, z czego połowa była zarejestrowana na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Próbki pobrano z 6 partii produkcyjnych i poddano analizie parametrów fizykochemicznych umożliwiających określenie stopnia zgodności z wytycznymi Kodeksu Praktyki AIJN. Soki poddano również ocenie pod względem jakości organoleptycznej. Uzyskane wyniki pozwoliły na stwierdzenie, że wszystkie analizowane próbki soków gruszkowych spełniały bezwzględne wymagania jakości dla soków gruszkowych uzgodnione z przemysłem. Nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy dwoma analizowanymi grupami soków gruszkowych bezpośrednich. Charakteryzowały się one podobnym stopniem niezgodności z wytycznymi Kodeksu Praktyki w zakresie kryteriów oceny ich autentyczności i tożsamości. (abstrakt oryginalny)

In the last few years the juice industry, in response to a rapidly rising market demand, has significantly increased the range of NFC juices, a fact which might be associated with growing consumer awareness in terms of proper nutrition and an interest in low-processed food. Despite such dynamic growth in the overall sales of pressed juices, pear juice remains the niche product and there is a comparative lack of publications dealing comprehensively with its quality. The aim of this study was to determine the quality of pear juices with regard to the quality requirements agreed to and implemented by the industry as well as in terms of their local authenticity and identity. It is, in fact, the latter which stands for their unique character. The research material consisted of samples representing four different varieties of pear juices - the only commercially available ones in Poland - half of which are registered on the List of Traditional Products kept by the Ministry of Agriculture and Rural Development. Samples came from 6 production batches. All juices were analysed for their physicochemical parameters in order to determine the degree of compliance with the guidelines of the AIJN Code of Practice. The juices were also evaluated with regard to their sensory quality. The obtained results show that all of the analysed pear juice samples meet the quality requirements agreed to and implemented by the industry. There were no significant differences between the two analysed groups of pear NFC juices. They are also characterized by a similar degree of non-compliance with the guidelines of the AIJN Code of Practice as far as the criteria for the assessment of their authenticity and identity are concerned. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Halagarda M., W. Kędzior, E. Pyrzyńska. 2013. "Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 918: 15-31.
  2. Krajewski K., A. Tul-Krzyszczuk, P. Kondraciuk, M. Świątkowska 2009. Doświadczenia i znaczenie produktów tradycyjnych w promocji regionów. W: Rozwój turystyczny regionów, a tradycyjna żywność, Dolatowski Z., Kołożyn-Krajewska, D. (red.), 102-117. Częstochowa: PTTŻ, WSHiT.
  3. Liquid Fruit Market Report AIJN. 2016. AIJN Market Reports. Accessed 10.12.2017. http://www.aijn.org/publications/facts-and-figures/aijn-market-reports/.
  4. Zimakiewicz M. 2010. "Europejski i polski rynek soków i nektarów w 2009 r.". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 7-8: 54-56.
  5. Clark J.P. 2009. Case Studies in Food Engineering. 49-52, New York, USA: Springer.
  6. Bamidele O. P., M. B. Fasogbon. 2017. "Chemical and antioxidant properties of snake tomato (Trichosanthes cucumerina) juice and Pineapple (Ananas comosus) juice blends and their changes during storage". Food Chemistry 220: 184-189.
  7. Kalaycıoğlu Z., F. Bedia Erim. 2017. "Total phenolic contents, antioxidant activities, andbioactive ingredients of juices from pomegranate cultivars worldwide". Food Chemistry 221: 496-507.
  8. Nayak C.A., S.S Valluri, N.K. Rastogi. 2011. "Effect of high or low molecular weight of components of feed on transmembrane flux during forward osmosis". Journal of Food Engineering 106: 48-52.
  9. Xie D., H. Zhong, J. Mo, Z. Li, T. Cui, C. Yi. 2007. "Nutritional and medicinal quality of pear juice: next hotspot?". Food 1(1): 41-48.
  10. Zafra-Rojas Q. Y., N. Cruz-Cansino, E. Ramírez-Moreno, L. Delgado-Olivares, J. Villanueva-Sanchez, E. Alanis-Garcia. 2013. "Effects of ultrasound treatment in purple cactus pear (Opuntia ficus-indica) juice". Ultrasonics Sonochemistry 20: 1283-1288.
  11. Markowski J., M. Zbrzeźniak, M. Mieszczakowska-Frąc, K. Rutkowski, W. Popińska. 2012. "Effect of cultivar and fruit storage on basic composition of clear and cloudy pear juices". LWT - Food Science and Technology 49: 263-266.
  12. AIJN. (2007). Code of practice for the evaluation of fruit and vegetable juice, with 2015 amendments. Accessed 4.12.2017. http://www.aijn.org/.
  13. Directive 2012/12/EE of the European Parliament and of the Council of 19 April 2012 amending Council Directive 2001/112/EC relating to fruit juices and certain similar products intended for human consumption.
  14. ISO 6658:2005. Sensory analysis. Methodology. General guidance. Geneva: ISO.
  15. ISO 4121:2003. Sensory analysis. Guidelines for the use of quantitative response scales. Geneva: ISO.
  16. PN-EN 1131:1999. Fruit and vegetable juices. Determination of the relative density. Warszawa: PKN.
  17. PN-EN 12143:2000. Fruit and vegetable juices. Estimation of soluble solids content. Refractometric method. Warszawa: PKN.
  18. PN-90/A-75101/05. Fruit and vegetable products. Preparation of samples and testing methods. Determination of volatile acidity. Warszawa: PKN.
  19. PN-90/A-75101/09. Fruit and vegetable products. Preparation of samples and testing methods. Determination of ethanol content. Warszawa: PKN.
  20. PN-EN 12147:2000. Fruit and vegetable juices. Determination of titrable acidity. Warszawa: PKN.
  21. PN-EN 1135:1999. Fruit and vegetable Juices. Determination of ash. Warszawa: PKN.
  22. PN-EN 1136:2001. Fruit and vegetable juices. Determination of phosphorus content. Spectrometric method. Warszawa: PKN.
  23. PN-EN 1142:1994. Fruit and vegetable juices. Determination of the sulfate content. Warszawa: PKN.
  24. PN-EN 1133:1999. Fruit and vegetable juices. Determination of the formol number. Warszawa: PKN.
  25. PN-EN 12630:2002. Fruit and vegetable juices. Determination of glucose, fructose, sorbitol and sucrose contents. Method using high performance liquid chromatography. Warszawa: PKN.
  26. PN-90/A-75101/07. Fruit and vegetable products. Preparation of samples and testing methods. Determination of sugar content and non-sugar soluble solids. Warszawa: PKN.
  27. Saeeduddin M., M. Abid, S. Jabbar, B. Hu, M. M. Hashim, M. A. Khan, M. Xie, T. Wu, X. Zeng. 2016. "Physicochemical parameters, bioactive compounds and microbial quality of sonicated pear juice". International Journal of Food Science and Technology 51: 1552-1559.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.19202/j.cs.2018.03.03
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu