BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Firlej Krzysztof (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), Kubala Sebastian (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie)
Tytuł
Asymetria samowystarczalności produkcji ziemniaków w krajach Unii Europejskiej
Asymmetry of Self-Sufficiency in Potato Production in the European Union
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 2, s. 37-45, rys., tab., bibliogr. 15 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja roślinna, Ziemniaki, Handel międzynarodowy, Konsumpcja, Wyniki badań
Crop production, Potatoes, International trade, Consumption, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q13
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Uprawa ziemniaków od wielu lat uznawana jest za podstawowe źródło pozyskiwania pożywienia dla ludności na wszystkich kontynentach. Celem artykułu jest próba oceny samowystarczalności produkcji ziemniaków w poszczególnych krajach Unii Europejskiej, jako produktu mającego duże znaczenie na rynkach rolnych. W badaniu skoncentrowano się na samowystarczalności technicznej oraz ekonomicznej. Jak wykazały poszczególne wskaźniki, kraje Unii Europejskiej charakteryzują się znacznym zróżnicowaniem pod względem samowystarczalności.(abstrakt oryginalny)

Potato cultivation has been recognized for many years as the basic source of food for the population on all continents. The purpose of the article was to attempt to assess the self-sufficiency of potato production in EU countries as a product of great importance on agricultural markets. The study focused on technical and economic self-sufficiency. As the individual indicators have shown, the countries of the European Union are characterized by a significant differentiation in terms of self-sufficiency.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Baer Agnieszka. 2002. Wpływ rozszerzenia Unii Europejskiej na samowystarczalność żywnościową na tle poziomu konsumpcji (The influence of the eu enlargement on food self-sufficiency against a background of the consumption level). Roczniki Naukowe SERiA IV (2): 12-17.
  2. Baer-Nawrocka Agnieszka. 2014. Zmiany w spożyciu i stopniu samowystarczalności żywnościowej w Unii Europejskiej (Changes in the consumption of agri-food products and food self-sufficiency in the European Union). Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 360: 19-27.
  3. Bamberg John, David Spooner. 1994. Potato genetic resources: Sources of resistance and systematics. American Potato Journal 71 (5): 325-337.
  4. Eurostat. 2018. Potatoes: number of farms and area by agricultural size of farm (UAA) and size of potato area, http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ef_alpotato&lang=en, access: 05.04.2018.
  5. FAO. 2012. FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  6. Grochowska Renata, Wiesław Łopaciuk, Ewa Rosiak, Piotr Szajner. 2013. Światowa produkcja biopaliw w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego (Global production of biofuels in the context of food security). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  7. Hamideldin Nahla, Omaima Sayed Hussien. 2013. Morphological, physiological and molecular changes in Solanum tuberosum L. in response to pre-sowing tuber irradiation by gamma rays. American Journal of food science and Technology 1: 36-41.
  8. International Trade Centre. 2018. Trade statistics for international business development, https://www. trademap.org/tradestat/Country_SelProduct_TS.aspx?nvpm=1||14719|||0701|||4|1|1|1|2|1|3|1|1, access: 05.04.2018.
  9. Kapusta Franciszek. 2011. Zboża w rolnictwie i gospodarce Polski (Cereals in agriculture and the Polish economy). Wieś Jutra 3-4: 4-5.
  10. Kapusta Franciszek. 2012. Agrobiznes (Agribusiness). Warszawa: Difin.
  11. Kotyza Pavel, Josef Slaboch. 2014. Food self sufficiency in selected crops in the Czech Republic and Poland. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis 62 (6): 1329-1341.
  12. Mikuła Aneta. 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe Polski (Food security in Poland). Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 99 (4): 38-48.
  13. Sobiecki Roman. 2007. Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa (Globalization and the functions of Polish agriculture). Warszawa: SGH.
  14. Szczepaniak Iwona. 2012. Samowystarczalność żywnościowa Polski (Polish food self-sufficiency). Przemysł Spożywczy 66 (2): 2-5.
  15. Szybiga Krystyna. 2013. Asymetria spożycia i produkcji wybranych artykułów żywnościowych w ujęciu przestrzennym (The asymmetry of consumption and production of selected food products in a spatial perspective). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1: 104-117.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/105604/01.3001.0011.8113
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu