BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Korzeniowska-Ginter Renata (Akademia Morska w Gdyni), Dereszewska Alina (Akademia Morska w Gdyni)
Tytuł
Skala marnotrawstwa wyrobów piekarskich w gospodarstwach domowych
The Scale of Waste of Bakery Products in Households
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 2, s. 91-97, tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Piekarnictwo, Gospodarstwa domowe, Odpady, Żywność, Wyniki badań
Bakery, Households, Wastes, Food, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q5, Q18
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań była ocena nadmiaru kupowanych i nieskonsumowanych produktów piekarskich i ciastkarskich. Badania przeprowadzono w 354 gospodarstwach domowych Polski Północnej. Strukturę marnotrawstwa wyrobów analizowano według wybranych czynników: wielkości gospodarstw domowych, liczby miejscowości oraz statusu ekonomicznego. Wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą testu chi-kwadrat. Według deklaracji respondentów w 9,6% badanych gospodarstw nie powstały żadne odpady piekarskie. Wyliczono, że miesięcznie w badanych gospodarstwach domowych marnowało się od 0,61 do 1,2 kg chleba, od 0,5 do 0,74 kg drobnych wyrobów piekarskich. Wykazano związek statyczny pomiędzy ilością marnowanego chleba a wszystkimi badanymi czynnikami demograficzno-ekonomicznymi gospodarstw domowych. Czynniki te nie miały natomiast wpływu na skalę niewykorzystanych do konsumpcji drobnych wyrobów piekarskich.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to evaluate the excess of purchased and un-consumed bakery products. The research was carried out in 354 North Poland households. The waste product structure was analyzed according to selected factors: household size, number of towns and economic status. The results were statistically analysed using the Chi2 test. According to the respondents' declarations, no bakery waste is produced in 9.6% of the surveyed farms. It has been calculated that in the examined households, 0.61 to 1.2 kg of bread and 0.5 to 0.74 kg of small bakery products are wasted per month. A static relationship was found between the amount of wasted bread and all household and demographic and economic studied factors. These factors do not affect the amount of not used for consumption bread rolls and small baked goods.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bilska Beata, Wiesława Grzesińska, Małgorzata Tomaszewska, Michał Rudziński. 2015. Marnotrawstwo żywności jako przykład nieefektywnego zarządzania w gospodarstwach domowych (Food waste as an example inefficient management in households). Roczniki Naukowe SERiA XVII (4): 39-43.
  2. Boer den Emilia. 2015. Recykling bioodpadów - wymogi technologie (Recycling of biowaste - requirements and technologies). Recykling 1: 24-27.
  3. Bukowski Zbigniew. 2015. Bioodpady według UE i Polski (Biowaste according to EU and Poland). Recykling 10: 14-16.
  4. Buzby Jean C., Jeffrey Hyman. 2012. Total and per capita value of food loss in the United States. Food Policy. 37 (5): 561-570.
  5. Dereszewska Alina, Renata Korzeniowska-Ginter. 2016. Ocena przydatności odpadów piekarsko cukierniczych do zintensyfikowania procesów denitryfikacji i fermentacji w komunalnej oczyszczalni ścieków (The evaluation of the bakery waste suitability for intensification of fermentation and denitrification processes in the municipal sewage treatment plant). Roczniki Naukowe SERiA XVIII (4): 49-54.
  6. GUS. 2017. Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2017 (Statistical Yearbook of the Republic of Poland 2017). Warszawa: Wydawnictwo GUS.
  7. Kawa-Rygielska Joanna,Witold Pietrzak, Anna Czubaszek. 2012. Characterization of fermentation of waste wheat-rye bread mashes with the addition of complex enzymatic preparations. Biomass and Bioenergy 44: 17-22.
  8. Korzeniowska-Ginter Renata, Dereszewska Alina, Ewa Spigarska. 2016. Postawa konsumentów wobec wdrażania idei segregacji odpadów piekarsko cukierniczych "u źródła" (Consumer attitude towards the implementation of the idea of bakery and confectionery waste segregation "at sources"). Roczniki Naukowe SERiA XVIII (3): 184-190.
  9. Kot Wioleta, Mariusz Adamski, Karol Durczak. 2015. Usefulness of the bakery industry west for biogas production. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 2 (60): 43-45.
  10. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów (Regulation of the Minister of the Environment of December 29, 2016 on the detailed method of selective collection of selected waste fractions). Dz.U. 2017, poz. 19.
  11. Sadowy Katarzyna. 2014. Odpady jako miara niezrównoważonej konsumpcji (Wastes as a Measure of Unbalanced Consumption). Studia i Prace. Kolegium Zarządzania i Finansów. Zeszyt Naukowy 138: 39-53.
  12. Śmiechowska Maria. 2016. Marnotrawstwo żywności a zrównoważona konsumpcja w gospodarstwach domowych. Próba oszacowania marnotrawstwa pieczywa (Food Wastage and Sustainable Consumption in Households. An Attempt to Estimate Bread Wastage). Handel Wewnętrzny 1 (360): 151-160.
  13. Witaszek Kamil, Jacek Dach, Damian Janczak, Wojciech Czekała, Andrzej Lewicki. 2014. Zagospodarowanie wybranych odpadów z przemysłu spożywczego poprzez fermentację metanową. [W] Ekoenergetyka - Biogaz: badania, technologie. Prawo i ekonomika w rejonie Morza Bałtyckiego (Management of selected wastes from the food industry through methane fermentation. [In] Eco-energy - Biogas: research, technologies. Law and economics in the area of the Baltic Sea), ed. A. Cenian. Gdańsk: Gdańska Szkoła Wyższa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/105604/01.3001.0011.8121
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu