BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kaczmarek Daria (Poznań University of Economics and Business), Zieliński Ryszard (Poznań University of Economics and Business)
Tytuł
Effect of Solvent Composition on Antiradical Activity of Dried Origanum Vulgare Extracts
Wpływ składu rozpuszczalnika na aktywność przeciwrodnikową ekstraktów suszu lebiodki pospolitej
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2018, nr 3, s. 76-85, rys., bibliogr. 21 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo przemysłowe, Badania towaroznawcze, Aktywność przeciwutleniająca, Zioła, Kosmetyki
Industrial commodities, Commodity research, Antioxidant activity, Herbs, Cosmetics
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki naszych badań dotyczące wpływu składu rozpuszczalników użytych w procesie ekstrakcji suszu lebiodki pospolitej (Oreganum vulgare) w celu uzyskania informacji o aktywności przeciwrodnikowej ekstraktów o potencjalnym zastosowaniu w wyrobach kosmetycznych. W badaniach stosowano różne mieszaniny etanolu z wodą jako efektywne ekstrahenty związków przeciwrodnikowych. Aktywność przeciwrodnikową tak otrzymanych ekstraktów suszu lebiodki pospolitej wyznaczano dla świeżo pozyskanych ekstraktów na drodze spektrofotometrycznego oznaczania całkowitej zawartości związków fenolowych oraz stosując kinetyczną wersję metody z rodnikiem DPPH•. Stwierdzono, że aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów z suszu lebiodki pospolitej wyznaczona różnymi metodami w znacznym stopniu zależy od składu rozpuszczalnika stosowanego w procesie ekstrakcji. Na podstawie przeprowadzonych pomiarów można stwierdzić, że aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów z suszu lebiodki pospolitej otrzymanych przy użyciu różnych mieszanin etanolu z wodą jest zawsze wyższa niż dla ekstraktów otrzymanych przy użyciu pojedynczych rozpuszczalników. (abstrakt oryginalny)

In this work we desribe results of our study on the effect of the composition of solvents used in the extraction process of antiradical compound present in the dried Oreganum vulgare plant in order to obtain information about the antioxidant activity of extracts with potential use in cosmetic products. Various ethanol-water mixtures were used in the research as effective extractants of antiradical compounds. Antiradical activity of the so-obtained dried Oreganum vulgare plant extracts was determined for freshly obtained extracts by spectrophotometric means of determining the total content of phenolic compounds and using the kinetic version of the DPPH• radical assay. It was found that the antiradical activity of the dried Oreganum vulgare plant extracts determined by various methods depends to a large extent on the composition of the solvent used in the extraction process. On the basis of the measurements carried out, it can be concluded that the antiradical activity of the dried Oreganum vulgare plant extracts obtained with the use of various mixtures of ethanol with water is always higher than that found for the extracts obtained using the single solvents. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Gutiérrez-Grijalva E.P., Picos-Salas M.A., Leyva-López N., Criollo-Mendoza M.S., Vazquez-Olivo G., Heredia J.B. (2018) Flavonoids and phenolic acids from oregano: occurrence, biological activity and health benefits. Plants, 7 (2), 1-24. doi:10.3390/ plants7010002.
  2. Peter K.V. (2004) Growth habit of wild oregano populations, [in:] Handbook of herbs and spices. 2. Woodhead Publishing Limited. Abington Hall, Abington, p. 219.
  3. Tair A., Weiss E.K., Palade L.M., Loupassaki S., Makris D.P., Ioannou E., Roussis V., Kefalas P. (2014) Origanum species native to the island of Crete: in vitro antioxidant characteristics and liquid chromatography-mass spectrometry identification of major polyphenolic components. Natural Product Research, 28 (16), 1284-1287.
  4. Dragland S., Senoo H., Wake K., Holte K., Blomhoff R. (2003) Several culinary and medicinal herbs are important sources of dietary antioxidants. Journal of Nutrition, 133 (5), 1286-1290.
  5. Pascual M.E., Slowing K., Carretero E., Sánchez M.D., Villar A. (2001) Lippia. Traditional uses, chemistry and pharmacology: A review. Journal of Ethnopharmacology, 76, 201-214.
  6. Leyva-López N., Nair V., Bang W.Y., Cisneros-Zevallos L., Heredia J.B. (2016) Protective role of terpenes and polyphenols from three species of oregano (Lippia graveolens, Lippia palmeri and Hedeoma patens) on the suppression of lipopolysaccharide-induced inflammation in RAW 264.7 macrophage cells. Journal of Ethnopharmacology, 187, 302-312.
  7. Mockute D., Bernotiene G., Judzentiene A. (2001) The essential oil of Origanum vulgare L. ssp. vulgare growing wild in Vilnius district (Lithuania). Phytochemistry, 57 (1), 65-69.
  8. Leyva-López N., Gutiérrez-Grijalva E., Vazquez-Olivo G., Heredia J. (2017) Essential oils of oregano: Biological activity beyond their antimicrobial properties. Molecules, 22 (6), 989-1012.
  9. Freitas J.V., Gaspar L.R. (2016) In vitro photosafety and efficacy screening of apigenin, chrysin and beta-carotene for UVA and VIS protection. European Journal of Pharmaceutical Science, 89, 146-153.
  10. Saija A., Tomaino A., Trombetta D., de Pasquale A., Uccella N., Barbuzzi T., Paolino D., Bonina F. (2000) In vitro and in vivo evaluation of caffeic and ferulic acids as topical photoprotective agents. International Journal of Pharmacy, 199, 39-47.
  11. Taofiq O., González-Paramás A., Ba M., Ferreira I. (2017) Hydroxycinnamic acids and their derivatives. Cosmeceutical significance, challenges and future perspectives, a review. Molecules, 22 (2), 281-304.
  12. Figiel A., Szumny A., Gutiérrez-Ortíz A., Carbonell-Barrachina Á.A. (2010) Composition of oregano essential oil (Origanum vulgare) as affected by drying method. Journal of Food Engineering, 98 (2), 240-247.
  13. Matsuura H., Chiji H., Asakawa C., Amano M., Yoshihara T., Mizutani J. (2003) DPPH radical scavengers from dried leaves of oregano (Origanum vulgare). Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 67 (11), 2311-2316.
  14. Kiewlicz J., K., Zieliński R. (2017) Application of solubility parameters in selection of solvents for efficient extraction of phenolic antioxidants from barley (Hordeum vulgare L.) grass. Polish Journal of Commodity Science, 1 (50), 116-127.
  15. Yan F., Azizi A., Janke S., Schwarz M., Zeller S., Honermeier B. (2016) Antioxidant capacity variation in the oregano (Origanum vulgare L.) collection of the German National Genebank. Industrial Crops and Products, 92, 19-25.
  16. Hossain M.B., Barry-Ryan C., Martin-Diana A.B., Brunton N.P. (2011) Optimisation of accelerated solvent extraction of antioxidant compounds from rosemary (Rosmarinus officinalis L.), marjoram (Origanum majorana L.) and oregano (Origanum vulgare L.) using response surface methodology. Food Chemistry, 126, 339-346.
  17. Wagemann L., Zieliński R (2011) Effect of solvent composition on antiradical activity of chamonile flowers extracts. Polish Journal of Commodity Science, 3 (28), 81-90.
  18. Kluj K., Zieliński R. (2012) Antiradical activity of infusions prepared from the mixtures of dog rose hips and other components. Polish Journal of Commodity Science, 4 (33), 55-63.
  19. De Levie R. (1999) Estimating parameter precision in non-linear least squares with Excel's Solver. Journal of Chemical Education, 76 (11), 1594-1598.
  20. De Levie R. (2012) Advanced Excel for scientific data analysis. 3rd edition. Atlantic Academic LLC.
  21. Singleton V.N., Rossi J.A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16 (3), 144-158.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.19202/j.cs.2018.03.07
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu