BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szwacka-Mokrzycka Joanna (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Miara Adam (Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży)
Tytuł
Wpływ wybranych czynników na rozwój innowacyjności sektora rolno-spożywczego w województwie podlaskim
Assessment of the Impact of Selected Factors on the Development of Innovation in the Agri-Food Sector in the Podlasie Voivodship
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 2, s. 151-156, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Innowacyjność, Innowacje, Przemysł spożywczy, Rolnictwo, Sektor rolno-spożywczy
Innovative character, Innovations, Food industry, Agriculture, Agri-food sector
Uwagi
Klasyfikacja JEL: O31
streszcz., summ.
Kraj/Region
Województwo podlaskie
Podlaskie Voivodeship
Abstrakt
Celem przewodnim artykułu jest ocena wpływu wybranych czynników na rozwój sektora rolno-spożywczego w województwie podlaskim. Postrzeganie najistotniejszych czynników rozwoju regionu jest zmienne w zależności od stadium rozwoju poszczególnych gospodarek. Czynnikiem o rosnącym znaczeniu, na obecnym etapie rozwoju, jest informacja, będąca nośnikiem wiedzy i innowacji. Oparcie gospodarek na wykorzystaniu czynnika, którym są innowacje powoduje nasilenie się presji konkurencyjnej. Analizę przeprowadzono na podstawie literatury przedmiotu oraz wykorzystano dane pierwotne. Analiza materiału skłania do wniosku, że największy wpływ na wzrost innowacyjności sektora rolno- spożywczego w województwie podlaskim ma możliwość finansowania działalności innowacyjnej ze środków Unii Europejskiej.(abstrakt oryginalny)

Perception of the most important factors of the region's development varies depending on the stage of development of individual economies. A factor of growing importance at the current stage of development is information, which is the carrier of knowledge and innovation. Supporting economies on the use of a new development factor. The guiding objective of this article is to assess the impact of selected factors on the development of the agri-food sector in Podlaskie. The analysis of the material contained in the article leads to the conclusion that the greatest impact on the growth of innovation in the agri-food sector in the Podlasie voivodship results from the possibility of financing innovative activities from the European Union funds.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. GUS. 2016a. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2012-2015. Informacje i opracowania statystyczne (Innovative activity of enterprises in 2012-2015. Statistical information and studies). GUS: Warszawa.
  2. GUS. 2016b. Rocznik statystyczny województwa podlaskiego (Statistical yearbook of the Podlasie Voivodship). GUS: Warszawa.
  3. Matusiak Krzysztof B. 2005. Innowacje i transfer technologii. Słownik pojęć (Innovation and technology transfer. Dictionary of concepts). Warszawa: PARP.
  4. Miara Adam. 2017. Możliwości finansowania badań w branży rolno spożywczej w kontekście nowej perspektywy finansowej na lata 2014-2020 (Possibilities of financing research in the agri-food industry in the context of the new financial perspective for 2014-2020). Przemysł Spożywczy 71 (4): 6-10.
  5. NBP. 2016. Potencjał innowacyjny gospodarki: uwarunkowania, determinanty, perspektywy (Innovative potential of the economy: determinants, determinants, perspectives). Warszawa: Narodowy Bank Polski.
  6. OECD. 2016. Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. Bruksela: OECD.
  7. PARP. 2016. Determinanty rozwoju innowacyjności firmy w kontekście poziomu wykształcenia pracowników (Determinants of innovation development in the context of the level of education of employees). Warszawa: PARP.
  8. Szwacka-Mokrzycka Joanna, Adam Miara. 2016. Regionalne inteligentne specjalizacje szansą rozwoju sektora rolno-spożywczego w województwie podlaskim. Roczniki Naukowe SERI A XVIII (1): 265-270
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/105604/01.3001.0011.8130
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu