BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wicki Ludwik (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Znaczenie postępu biologicznego we wzroście plonowania zbóż jarych w doświadczeniach odmianowych w Polsce
The Role of Biological Progress in the Increase of the Yield of Spring Cereals in Varietal Testing in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 2, s. 162-168, rys., tab., bibliogr. 23 poz.
Słowa kluczowe
Zboża, Produkcja roślinna, Rolnictwo, Wyniki badań
Corn, Crop production, Agriculture, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: O33, Q16
streszcz., summ.
Abstrakt
Wzrastająca liczba ludności świata oraz wzrost zamożności społeczeństw są powodem zwiększania się popytu na żywność. Ważnym zagadnieniem jest uzyskiwanie wzrostu produkcji przy oszczędnym zużyciu nakładów. Jest to możliwe dzięki postępowi biologicznemu, którego udział w kreowaniu wzrostu produkcji roślinnej na świecie szacowany jest na 40%. Celem pracy jest określenie wpływu postępu biologicznego na wzrost plonowania zbóż jarych w Polsce na podstawie wyników porejestrowych w doświadczeniach odmianowych w latach 2006-2017. Stwierdzono, że plonowanie odmian zbóż jarych zwiększyło się w badanym okresie przeciętnie o ponad 15 dt/ha. Udział postępu biologicznego w obserwowanym wzroście wynosił od 15% dla pszenżyta jarego do 38% dla jęczmienia jarego. Przeciętnie było to 28% przy niższym poziomie intensywności produkcji i 23% przy wyższym poziomie intensywności. Znaczenie postępu biologicznego we wzroście plonowania odmian zbóż jarych jest wysokie, a efektywne upowszechnianie nowych odmian może umożliwiać uzyskiwanie większej produkcji roślinnej bez zwiększania nakładów, o ile poziom wykorzystania rosnącego potencjału odmian będzie wykorzystywany w produkcji masowej.(abstrakt oryginalny)

The growing world population and the increase in the wealth of societies are the reason for the growing demand for food. An important issue is to obtain production growth without excessive increase of use of production inputs. It is possible thanks to biological progress, whose share in creating the growth of plant production in the world is estimated at 40%. The aim of the work is to determine the impact of biological progress on the increase in the yield level of spring cereals in Poland. The analysis was based on the results of post-registration varietal testing for the years 2006-2017. It was found that the yield of varieties of spring cereals increased in the analyzed period by an average of over 15 dt/ha. The share of biological progress in the observed increase ranged from 15% for spring triticale to 38% for spring barley. On average, it was 28% at a lower production intensity level and 23% at a higher intensity level. The importance of biological progress in the increase of yields of spring cereal varieties in Poland is high, and the effective dissemination of new varieties may allow for obtaining more crop production without increasing inputs, if the level of utilization of the varieties' potential will be higher in agriculture production.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Altman Arie. 1999. Plant biotechnology in the 21st century: the challenges ahead. Electronic Journal of Biotechnology 2 (2), http://www.ejbiotechnology.cl/index.php/ejbiotechnology/article/view/v2n2- 1/817, access: 25.03.2018.
  2. Brookes Graham, Peter Barfoot. 2017. GM crops: global socio-economic and environmental impacts 1996-2015. Dorchester: PG Economics Ltd.
  3. Chrispeels Maarten, David Sadova. 2003. Plants, Genes, And Crop Biotechnology. Sudbury: Jones and Bartlett Publishers Inc.
  4. COBORU. 2007-2018. Zboża jare 2006-2017. Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych. COBORU: Słupia Wielka.
  5. Dudek Hanna, Ludwik Wicki. 2009. Factors influencing productivity of cereals in Polish agriculture. Economic Science for Rural Development 20: 79-88.
  6. Duvick Donald. 2005. The Contribution of breeding to yield advances in maize (Zea mays L.). Advances in Agronomy 86: 83-145.
  7. Fernandez-Cornejo Jorge, Seth Wechsler, Mike Livingston, Lorraine Mitchell. 2014. Genetically engineered crops in the United States. Economic Research Report no.162, https://www.ers.usda.gov/publications/ pub-details/?pubid=45182.
  8. Filipiak Tadeusz. 2008. Hodowla roślin ogrodniczych w spółkach ANR (Breeding horticultural plant in APA`s companies). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 94 (2): 157-165.
  9. Gołębiewska Barbara. 2010. Organizacyjno-ekonomiczne skutki zróżnicowania powiązań gospodarstw rolniczych z otoczeniem (Organizational and economic effects of the diversification of agricultural farms' connections with the environment). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  10. Gołębiewski Jarosław. 2015. Zrównoważona biogospodarka - potencjał i czynniki rozwoju. [W] Problemy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w pierwszej dekadzie członkostwa Polski w Unii Europejskiej. IX Kongres Ekonomistów Polskich (Sustainable bioeconomy - potential and development factors. [In] Problems of agriculture development and food economy in the first decade of Poland's membership in the European Union. IX Congress of Polish Economists), ed. A. Czyżewski, B. Klepacki, 344-362. Warszawa: Polskie Towarzystwo Ekonomiczne.
  11. ISAAA. 2016. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016. Brief No. 52. Ithaca: ISAAA.
  12. Krzymuski Jerzy, Ada Krzeczkowska. 1998. Postęp odmianowy w plonach zbóż w latach 1994-1996 (Varietal progress in crop yields in 1994-1996). Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 207: 3-13.
  13. Majchrzycki Dariusz. 2015. Rynek kwalifikowanego materiału siewnego pszenicy ozimej w Polsce (Market of certified seed of winter wheat in Poland). Roczniki Naukowe SERiA XVII (3): 254-259.
  14. Mańkowski Dariusz R., Tadeusz Oleksiak. 2007. Czynniki determinujące stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego w gospodarstwach rolnych (Factors determining application of certified seed material in farms). Biuletyn Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 244: 5-19.
  15. Marciniak Karol. 2008. Stan polskiej hodowli roślin w roku 2008 (State of the art of Polish plant breeding in the Year 2008). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 95(1): 166-173.
  16. Oleksiak Tadeusz, Dariusz Mańkowski, Zbigniew Laudański. 2004. Metoda oceny postępu hodowlanego w warunkach produkcyjnych (The method of breeding progress estimation in production condition). Colloquium Biometryczne 34a: 109-121.
  17. Runowski Henryk, Wicki Ludwik. 2017. Postęp biologiczny w rolnictwie i jego wpływ na konkurencyjność producentów rolnych. [W] Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (Biological progress in agriculture and its impact on the competitiveness of agricultural producers [In] Competitiveness of Polish food producers and its determinants), ed. I. Szczepaniak, 152-197. Warszawa: IERiGŻ-PIB, doi:10.30858/pw/9788376587097.6.
  18. Wicka Aleksandra (red.). 2013. Czynniki i możliwości ograniczania ryzyka w produkcji roślinnej poprzez ubezpieczenia (Factors and possibilities of risk reduction in crop production through insurance). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  19. Wicka Aleksandra. 2018. Crop insurance with subsidies in Poland - do it works? Economic Science for Rural Development 48: 211-218.
  20. Wicki Ludwik. 2010. Efekty upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej (The effects of the biological progress dissemination in plant production). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  21. Wicki Ludwik. 2016. Wykorzystanie potencjału plonowania zbóż w produkcji rolniczej w Polsce (The level of utilization of potential of yielding of cereals species in Poland). Roczniki Naukowe SERiA XVIII (5): 267-273.
  22. Wicki Ludwik. 2017. Postęp w plonowaniu odmian pszenicy ozimej i żyta w doświadczeniach odmianowych w Polsce (Changes in yielding of varieties of winter wheat and rye in variety testing in Poland). Roczniki Naukowe SERiA XIX (4): 224-230, doi: 10.5604/01.3001.0010.5191.
  23. Wicki Ludwik, Aleksandra Wicka. 2016. Bio-economy sector in Poland and its importance in the economy. Economic Science for Rural Development 41: 219-228.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/105604/01.3001.0011.8132
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu