BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kałwa Klaudia (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Właściwości antyoksydacyjne naparów z wybranych krajowych owoców jagodowych
Antioxidant Properties of Infusions from Selected National Berries
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, vol. 1(25), s. 10-14, rys., bibliogr. 31 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Owoce, Właściwości zdrowotne produktu, Badanie żywności
Fruit, Health properties of the product, Food research
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Owoce jagodowe odgrywają bardzo ważną rolę w polskim ogrodnictwie. Jest to grupa roślin sadowniczych, których owocem jest jagoda. Są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. Celem badań było określenie właściwości antyoksydacyjnych naparów z czterech wybranych suszonych owoców jagodowych, tj.: borówka czernica, malina, aronia i żurawina. Przed rozpoczęciem badań wykonano klasyczną ekstrakcję, odpowiadającą procesowi przygotowania naparów herbacianych zgodnie z normą PN-ISO 3103. Następnie w sporządzonych naparach, metodą redukcji rodnika DPPH oznaczono zawartość polifenoli ogółem, flawonoidów, antocyjanów oraz całkowitą zdolność antyoksydacyjną. Wykazano, że najwyższą zawartością polifenoli charakteryzowały się napary z owoców aronii oraz owoców borówki czernicy, natomiast dużo niższą zawartość tych związków odnotowano w naparze z owoców maliny oraz owoców żurawiny. Podobną zależność wykazano dla flawonoidów. W przypadku oznaczenia zawartości antocyjanów w przeliczeniu na cyjanidynę, najwyższą zawartością charakteryzował się napar z owoców borówki czernicy oraz owoców aronii. Badania redukcji rodnika DPPH wykazały, że najsilniejszymi zdolnościami antyoksydacyjnymi charakteryzował się napar z owoców borówki czernicy oraz z owoców aronii. (abstrakt oryginalny)

Nowadays berry fruits play a very important role in Polish horticulture. It is a group of fruit plants, the fruit of which is a berry. They are a rich source of vitamins, minerals, fiber and antioxidants. The aim of the study was to determine the antioxidant properties of infusions made from four selected dried berries, i.e. blueberry, raspberry, chokeberry fruit and cranberry. Before starting the tests, classical extraction was carried out corresponding to the process of tea infusion preparation in accordance with PN-ISO 3103. Next, the total infusions, flavonoids, anthocyanins and total antioxidative capacity of the DPPH radical were determined in the prepared infusions. It was shown that the highest content of polyphenols was characterized by infusions of chokeberry fruit and blueberry bilberry, while a large lower content was noted in the infusion of raspberry fruit and cranberry fruit. A similar relationship was demonstrated for the flavonoid content.In the case of anthocyanins calculated as cyanidin, the highest content was characterized by the infusion of blueberry fruit and chokeberry fruit. In the DPPH radical reduction studies, it was shown that the strongest antioxidant capacity was characterized by the infusion of blueberry and chokeberry fruits. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. AOAC (Assotiation of the Official Analytical Chemists). (1974). Official Methods of Analysis, Washington DC, 9:110.
  2. Banach, K., Rutkowska, B., Glibowski, P. (2017). Polska "Superżywność" w prewencji chorób nowotworowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2, 106-114.
  3. Baraniak, J., Kania, M. (2015). Borówka, winorośl i granatowiec - znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej. Postępy Fitoterapii, 50-55.
  4. Baranowska, A., Radwańska, K., Zarzecka, K., Gugała, M., Mystkowska, I. (2015). Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.). Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(2), 406-409.
  5. Baranowska, M., Bartoszek, A. (2016). Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 70, 1460-1468.
  6. Bober, I., Oszmiański, J. (2004). Zastosowanie wytłoków aronii do naparów herbat owocowych. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 3(1), 63-72.
  7. Borowska, E.J., Szajdek, A. (2005). Składniki dietetyczne i substancje biologiczne w owocach aronii, borówki czernicy i porzeczki czarnej. Bromatologia i Chemia i Toksykologiczna, 38, 181-184.
  8. Brand-Williams, W., Cuvelier, M.,E., Berset, C. (1995). Lebensmittel-Wissenchaft und -Technologie. Food Science and Technology, 28, 25-30.
  9. Czeczot, H. (2000). Biological activities of flavonoids -a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 9(50), 3-13.
  10. Gryszczyńska, B., Iskra, M., Gryszczyńska, A., Budzyń, M. (2011). Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych. Postępy Fitoterapii, 4, 265-274.
  11. Grzelak, A., Gałązka, M. (2013). Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych. Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 6, 223-241.
  12. Jąder, K. (2016). Konsumpcja owoców w Polsce w różnych typach gospodarstw domowych. Roczniki Naukowe SERiA, XVIII(4), 117-123.
  13. Karadeniz, F., Burdurlu, H.,S., Koca, N., Soyer, Y. (2005). Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 29(4), 297-303.
  14. Kazimierczak, R., Hallmann, E., Sokołowska, O., Rembiałowska, E. (2011). Zawartość związków bioaktywnych w roślinach zielarskich z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56(3), 200-205.
  15. Kokotkiewicz, A., Jeremicz, Z., Luczkiewicz, M. (2010). Aronia Plants: A review of traditional use, biological activities, and perspectives for modern medicine. Journal of Medicinal Food, 13(2), 255-269, doi: 10.1089/jmf.2009.0062.
  16. Lachowicz, S. (2015). Pojemność przeciwutleniająca i zawartość związków polifenolowych w naparach herbat owocowych. Zagadnienia aktualnie poruszane przez młodych naukowców, 2(I), 157-161, Kraków, ISBN: 978-83-63058-47-0.
  17. Lee, J.L., Owens, J., Thrupp, L., Cesario, T.C. (2000). Does Cranberry Juice Have Antibacterial Activity? Jama, 283, 1685-1691.
  18. Morimoto, C., Satoh, Y.H.M., Inoue, S., Tsujita, T., Okuda, H. (2005). Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci-ences, 77(2), 194-204. doi. 10.1016/j.lfs.2004.12.029.
  19. Nosecka, B. (2016). Rynek Owoców i Warzyw. Stan i perspektywy 49. Warszawa, IERiGŻ-PIB.
  20. Oomah, B.D., Ladet, S., Godfrey, D.V., Liang, J., Girard, B. (2000). Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil. Food Chemistry, 69(2), 187-193. doi: 10.1016/S0308-8146(99)00260-5.
  21. Ovaskainen M-L., Törrönen R., Koponen J.M., Sinkko H., Hellström J., Reinivuo H., Mattila P. (2008). Dietary intake and major food sources of polyphenols in Finnish. Journal Nutrition, 138(3), 562-566.
  22. Piątkowska, E., Kopeć, A., Leszczyńska, T. (2011). Antocyjany-charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. ŻYWNOŚĆ, Nauka, Technologia, Jakość, 4(77), 24-35.
  23. PN-ISO 3103:1996 - wersja polska, Herbata - Przygotowanie naparu do badań sensorycznych.
  24. Singleton, V.L., Rossi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
  25. Ștefănut, M.N., Căta, A., Pop, R., Moșoarcă, C., Zamfir, A.D. (2011). Anthocyanins HPLC-DAD MS characterization. Total phenolics and antioxidant activity of some berries extracts. Analytical Letters, 44(18), 2843-2855.
  26. Szlachta, M., Małecka, M. (2008). Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych. ŻYWNOŚĆ, Nauka, Technologia, Jakość, 1(56), 92-102.
  27. Wang, S.Y., Lin, H.S. (2000). Antioxidant activity in fruit and leaves of blackberry, raspberry and strawberry varies with cultivar and developmental stage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48, 140-146.
  28. Wawer, I, Eggert, P, Hołub, B. (2012). Aronia - super owoc. Wydawnistwo Wektor, Warszawa. ISBN 9788392219897.
  29. Wołosiak, R., Mazurkiewicz, M., Drużyńska, B., Worobiej, E. (2008). Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych. ŻYWNOŚĆ, Nauka, Technologia, Jakość, 4(59), 290-297.
  30. Zuiko, M.E., Witkowska, A., Mirończuk-Chodakowska I. (2011). Potencjał antyoksydacyjny herbatek owocowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, 615-619.
  31. Zych, I., Krzepiło A. (2010). Pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych antyoksydantów i naparów metodą redukcji rodnika DPPH. Chemia Dydaktyka Ekologia Metrologia, 15(1), 51-54.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu