- Autor
- Tuma Paulina (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie), Dmytrów Izabela (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
- Tytuł
- Nowoczesne opakowania żywności - zastosowanie w przetwórstwie mleka
Modern Food Packaging - Application in Milk Processing - Źródło
- Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, vol. 1(25), s. 21-25, tab., bibliogr. 23 poz.
Polish Journal of Food Engineering - Słowa kluczowe
- Opakowania, Opakowania produktów spożywczych, Mleczarstwo
Packaging, Food packaging, Dairy - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- W ostatnich latach obserwuje się szybki rozwój nowych rodzajów opakowań produktów żywnościowych. Spowodowane jest to rozwojem wiedzy dotyczącej ochrony środowiska naturalnego, wyczerpywaniem się światowych zapasów ropy naftowej, która jest surowcem do produkcji tworzyw sztucznych, a także rosnącymi wymaganiami konsumentów, dotyczącymi zapotrzebowania na żywność świeżą, minimalnie przetworzoną, nie zawierającą substancji konserwujących. Czynniki te przyczyniły się do powstawania m.in. opakowań nowoczesnych, takich jak opakowania aktywne czy inteligentne. Opakowania aktywne, w przeciwieństwie do opakowań tradycyjnych, charakteryzują się możliwością optymalizacji warunków panujących wewnątrz opakowania produktu spożywczego, tym samym przedłużając jego trwałość. Natomiast opakowania inteligentne mogą monitorować oraz dostarczać informacji np. o jakości, bezpieczeństwie i warunkach przechowywania zapakowanego produktu spożywczego. W niniejszej pracy przedstawiono charakterystykę opakowań aktywnych i inteligentnych, a także omówiono możliwości ich wykorzystania w przetwórstwie mleka. (abstrakt oryginalny)
In recent years, the rapid development of new types of packaging of food product is observed. It iscaused by development of the knowledge about the protection of the natural environment, running out of world reserves of petroleum which is a raw material for the production of plastics, as well as the growing consumer demands concerning the need for fresh, minimally processed food, without preservatives. These factors contributed to the formation of for e.g. modern packaging, such as active or intelligent packaging. Active packagings, in contrast to traditional packaging are characterized by a possibility to optimize conditions inside the packaging of the food product, thereby extending its shelf life. While the intelligent packaging can monitor and provide information,e.g. about the quality, safety and storage conditions of packaged food product. In this paper, there is presented characteristics of active and intelligent packaging, and also discussed the possibilities of their use in the processing of milk. (original abstract) - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Alrabadi, N.I. (2012). Shelf Life Extension of Cheddar Processed Cheese Using Polyethylene Coating Films of Nisin against Bacillus cereus. Journal of Biological Sciences, 7(12), 406-410. DOI:10.3923/jbs.2012.406.410.
- Balaguer, M.P., Lopez-Carballo, G., Catala, R., Gavara, R., Hernandez-Munoz, P. (2013). Antifungal properties of gliadin films incorporating cinnamaldehyde and application in active food packaging of bread and cheese spread foodstuffs. International Journal of Food Microbiology, 3(166), 369-377. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2013.08.012.
- Czajkowska, D. (2005). Inteligentne i aktywne opakowania do żywności. Przemysł Spożywczy, 8(59), 88-92.
- Dobrucka, R. (2013a). The future of active and intelligent packaging industry. LogForum, 3(9), 103-110.
- Dobrucka, R. (2013b). Application of active packaging systems in probiotic foods. LogForum, 3(9), 167-175.
- Granda-Restrepo, D., Peralta, E., Troncoso-Rojas, R., Soto-Valdez, H. (2009a). Release of antioxidants from co-extruded active packaging developed for whole milk powder. International Dairy Journal, 8(19), 481-488. doi:https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2009.01.002.
- Granda-Restrepo, D., Soto-Valdez, H., Peralta, E., Troncoso-Rojas, R., Vallejo-Cordoba, B., Gamez-Meza, N., Graciano-Verdugo, A.Z. (2009b). Migration of α-tocopherol from an active multilayer film into whole milk powder. Food Research International, 10(42), 1396-1402. doi:https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.07.007.
- Haghighi-Manesh S., Azizi M.H. (2017). Active packaging systems with emphasis on its applications in dairy products. Journal of Food Process Engineering, 5(40), e12542. DOI:https://doi.org/10.1111/jfpe.12542.
- Karaman, A.D., Özer, B., Pascall, M.A., Alvarez, V. (2015). Recent Advances in Dairy Packaging. Food Reviews International, 31, 295-318. doi:http://dx.doi.org/10.1080/87559129.2015.1015138.
- Korzeniowski, A., Czaja, N. (2003). Propozycje wykorzystania materiałów biodegradowalnych do produkcji opakowań aktywnych i inteligentnych. Opakowanie, 6(48), 18-21.
- Korzeniowski, A., Czaja, N. (2004). Tendencje rozwoju opakowań produktów żywnościowych. Przemysł Spożywczy, 8(58), 106-109.
- Kosiorowska, M., Lesiów, T. (2005). Opakowania aktywne i inteligentne w przemyśle mleczarskim. Przegląd Mleczarski, 7(54), 18-22.
- Kozak, W., Cierpiszewski, R. (2010a). Opakowania inteligentne. Przemysł Spożywczy, 3(64), 36-38.
- Kozak, W., Cierpiszewski, R. (2010b). Opakowania aktywne. Przemysł Spożywczy, 10(64), 54-57.
- Kuorwel, K.K., Cran, M.J., Sonneveld, K., Miltz, J., Bigger, S.W. (2011). Antimicrobial Activity of Biodegradable Polysaccharide and Protein-Based Films Containing Active Agents. Journal of Food Science, 76(3), R90-R102. doi:10.1111/j.1750-3841.2011.02102.x.
- Marcuzzo, E., Peressini, D., Sensidoni, A. (2013). Shelf life of short ripened soft cheese stored under various packaging conditions. Journal of Food Processing and Preservation, 6(37), 1094-1102. doi:10.1111/j.1745-4549.2012.00810.x.
- Mastromatteo, M., Conte, A., Faccia, M., Del Nobile, M.A., Zambrini, A.V. (2014). Combined effect of active coating and modified atmosphere packaging on prolonging the shelf life of low-moisture Mozzarella cheese. Journal of Dairy Science, 1(97), 36-45. doi:https://doi.org/10.3168/jds.2013-6999.
- Pawlicka, M., Wojciechowska-Mazurek, M., Postupolski, J. (2013). Aktywne i inteligentne materiały w nowoczesnych opakowaniach żywności. Przemysł Spożywczy, 8(66), 80-84.
- Soto, H., Peralta, E., Cano, D., Martinez, O., Granda, D. (2011). Antioxidant active packaging effect whole milk powder sensorial quality and production of volatile compounds. Vitae, 18(2), 115-123.
- Ünalan, I.U., Arcan, I., Korel, F., Yemenicioglu, A. (2013). Application of active zein-based films with controlled release properties to control Listeria monocytogenes growth and lipid oxidation in fresh Kashar cheese. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 10(20), 208-214. doi:https://doi.org/10.1016/j.ifset.2013.08.004.
- Wagh, Y.R., Pushpadass, H.A., Emerald, F.M.E., Nath, B.S. (2014). Preparation and characterization of milk protein films and their application for packaging of Cheddar cheese. Journal of Food Science and Technology, 12(51), 3767-3775. doi:https://doi.org/10.1007/s13197-012-0916-4.
- Wong, D.E., Goddard, J.M. (2014). Short communication: Effect of active food packaging materials on fluid milk quality and shelf life. Journal of Dairy Science, 1(97), 166-172. doi:https://doi.org/10.3168/jds.2013-7214.
- Ziółkowski, T. (2011). Opakowania aktywne i możliwości ich zastosowania w procesie pakowania twarogów. Przegląd Mleczarski, 11(60), 48-50.
- Cytowane przez
- ISSN
- 2084-9494
- Język
- pol