BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mierzejewska Sylwia (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Przegląd norm dotyczących bezpieczeństwa i higieny maszyn dla przemysłu piekarskiego
Review of Standards for the Safety and Hygiene of Machines for the Baking
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, vol. 1(25), s. 42-45, bibliogr. 20 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Normy PN, Normalizacja, Bezpieczeństwo i higiena pracy, Piekarnictwo
Polish standards (PN), Normalization, Health and safety at work, Bakery
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przeanalizowano normy dotyczące maszyn wykorzystywanych przy produkcji ciastkarskiej, piekarniczej, do produkcji pizzy i makaronów. Przeanalizowano 19 norm. Zawieją one wymagania jakie muszą być uwzględnione w fazie projektowania, budowy i użytkowania urządzeń oraz mogące wystąpić zagrożenia. Normy zawierają wyłączenia co do stosowania norm oraz załączniki zawierające istotne informacje. (abstrakt oryginalny)

The article analyzes the standards for machines used in pastry and bakery production, for the production of pizzas and pasta. 19 norms were analyzed. They primarily cover the requirements that must be taken into account in the design, construction and use phase of the equipment as well as the risks that may occur. Standards contain exclusions regarding the use of standards and attachments containing relevant information. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. www.pkn.pl
  2. PN-EN 12041:2015-01 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Formierki - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  3. PN-EN 12042:2014-05 - Maszyny dla przemysłu spożywczego - Automatyczne dzielarki ciasta - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  4. PN-EN 12043:2015-01 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Komory leżakowania - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  5. PN-EN 13288+A1:2010 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Podnośniki i wywrotnice - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  6. PN-EN 13289+A1:2013-05 Maszyny do produkcji makaronów - Suszarki i schładzarki - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  7. PN-EN 13378+A1:2013-06 Maszyny do produkcji makaronów - Wytłaczarki makaronu - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  8. PN-EN 13379+A1:2013-05 Maszyny do produkcji makaronów - Maszyny do zawieszania, zdejmowania i cięcia, przenośniki powrotne prętów, magazyny prętów - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  9. PN-EN 13390+A1:2012 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Maszyny do ciast nadziewanych i tart - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  10. PN-EN 13570+A1:2010 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Mieszarki - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  11. PN-EN 13591+A1:2010 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Urządzenia do załadowywania pieca - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  12. PN-EN 13954+A1:2010 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Krajalnice chleba - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  13. PN-EN 14655+A1:2010 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Krajalnice bagietek - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  14. PN-EN 1672-1:2014-12 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Pojęcia podstawowe -Część 1: Wymagania z zakresu bezpieczeństwa
  15. PN-EN 1672-2+A1:2009 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Pojęcia podstawowe - Część 2: Wymagania z zakresu higieny
  16. PN-EN 1673+A1:2010 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Piece obrotowe - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny2006/42/WE
  17. PN-EN 1674:2015-10 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Wałkowarki do ciasta - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  18. PN-EN 453:2014-12 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Mieszarki do ciasta - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  19. PN-EN 454:2015-01 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Miesiarki planetarne - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny
  20. PN-EN 15774:2010 Maszyny dla przemysłu spożywczego - Maszyny do produkcji makaronów, klusek i pierożków (tagliatelle, cannelloni, ravioli, tortellini, orecchiette i gnocchi) - Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu