BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zuba-Ciszewska Maria (The John Paul II Catholic University of Lublin)
Tytuł
The Role of Dairy Cooperatives in Reducing Waste of Dairy Products in the Lubelskie Voivodeship
Źródło
Journal of Agribusiness and Rural Development, 2018, z. 1 (47), s. 97-105, rys., tab., bibliogr. 30 poz.
Słowa kluczowe
Mleczarstwo, Przemysł mleczarski, Spółdzielczość mleczarska, Odpady
Dairy, Dairy industry, Cooperative creameries, Wastes
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
The purpose of this paper was to determine the role of dairy cooperatives which are a crucial factor in reducing losses of dairy products at the distribution stage of the dairy production chain in the Lubelskie voivodeship. The research was conducted on local data provided by one of the largest Polish supermarket chains. In the Lubelskie voivodeship, dairy products are manufactured in 18 plants, including 14 dairy cooperative members. Basic dairy products are mainly supplied by local dairies, especially by dairy cooperatives. Operators based outside the Lubelskie voivodeship supply the majority of processed milk products. The greatest product losses are related to products supplied by dairies based outside the voivodeship. The main cause of dairy product loss in the supply chain was product expiry. On average, the largest share of expired products (excluding desserts) was noted for goods supplied by dairies based outside the voivodeship. As regards most products supplied from outside the voivodeship, their share in losses exceeds their share in sales (by a few or up to several dozen percent). The retail chain covered by this study mainly relies on a wide range of basic local dairy products offered by Lublin dairies, especially including dairy cooperatives. These suppliers continue to be an important link in the regional dairy chain. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Brodziński, M. G. (2014). Oblicza polskiej spółdzielczości wiejskiej. Geneza - rozwój - przyszłość [Aspects of Polish rural cooperatives. Genesis - development - future] (p. 214, 361). Warszawa: Wyd. Frel [in Polish].
  2. Chudzian, J. (2012). Uwarunkowania spożycia produktów mleczarskich [Determinants of consumption of dairy products]. Zesz. Nauk. SGGW Polit. Eur. Fin. Mark., 7(56), 23 [in Polish].
  3. Czternasty, W. (2013). Determinanty rozwoju spółdzielczości w różnych warunkach ekonomiczno-społecznych [Determinants of cooperative development in various economic and social conditions] (p. 82). Toruń: Wyd. Adam Marszałek [in Polish].
  4. FAO (2011). Global food losses and food waste - Extent, causes and prevention (p. V, 2-3, 26-27). Rome: FAO.
  5. FAO (2017). Retrieved April 10th 2017 from: http://www.fao.org/faostat/en/
  6. GUS (2016). Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2015 [Central Statistical Office, Statistical yearbook of agriculture 2015]. Retrieved from: http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik- statystyczny-rolnictwa-2015,6,9.html
  7. Firlej, K. (2008). Wpływ otoczenia zewnętrznego na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego - wyniki analizy scenariuszowej [The influence of the external environment on the development and competitiveness of food industry enterprises - the results of the scenario analysis]. In: I. Szczepaniak (Ed.), Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności [Selected aspects of competitiveness of Polish food producers] (p. 75-100). Warszawa: IERiGŻ-PIB [in Polish].
  8. Grochowska, R. (Ed.). (2015). Ocena strat ponoszonych na poszczególnych etapach łańcucha mleczarskiego w Polsce. Studia i Monografie 162 [Assessment of losses incurred at individual stages of the dairy chain in Poland. Studies and Monographs 162] (p. 110). Warszawa: IERiGŻ-PIB [in Polish].
  9. Inglot, S. (Ed.). (1971). Zarys historii polskiego ruchu spółdzielczego. Cz. I - do 1918 [Outline of the history of the Polish cooperative movement. Part I - until 1918]. Warszawa: Zakład Wydawnictw Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" [in Polish].
  10. Kneafsey, M., Venn, L., Schmutz, U., Balázs, B., Trenchard, L., Eyden- Wood, T., Bos, E., Sutton, G., Blackett, M. (2013). Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics (p. 23). Luxembourg: EC.
  11. Litwińczuk, Z. (Ed.) (2004). Surowce zwierzęce. Ocena i wykorzystanie [Animal raw materials. Assessment and use]. Warszawa: PWRiL [in Polish].
  12. Lundahl, D. (2012). Breakthrough food product innovation. Through emotions research (p. 70). Oxford: Published by Elsevier Inc.
  13. MacDonald, J. M., McBride, W. (2010). The Transformation of U.S. Livestock Agriculture: Scale, Efficiency and Risks. In: J. M. Daigle (Ed.), Transformation of U.S. Animal Agriculture (p. 162-164). New York: Nova Science Publishers.
  14. MacDonald, J. M., O'Donoghue, E. J., McBride, W. D., Nehring, R. F., Sandretto, C. L., Mosheim, R. (2010). Profits, Costs, and the Changing Structure of Dairy Farming. In: J. M. Daigle (Ed.), Transformation of U.S. Animal Agriculture (p. 76). New York: Nova Science Publishers.
  15. Marsden, T., Banks, J., Bristow, G. (2000). Food Supply Chain Approaches: Exploring their Role in Rural Development, Soc. Rural., 40, 424-438.
  16. Martinez, S., Hand, M., Da Pra, M., Pollack, S., Ralston, K., Smith, T., Vogel, S., Clark, S., Lohr, L., Low, S., Newman, C. (2010). Local Food Systems: Concepts, Impacts, and Issues, Economic Research Report (p. 3, 47). U.S. Department of Agriculture.
  17. Parfitt, J., Barthel, M., Macnaughton, S. (2010). Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. Phil. Trans. R. Soc. B, 365, 3065-3081.
  18. Parzonko, A. (2013). Globalne i lokalne uwarunkowania rozwoju produkcji mleka [Global and local conditions for the development of milk production] (p. 134, 200). Warszawa: Wyd. SGGW [in Polish].
  19. Pietrzak, M. (2006). Efektywność finansowa spółdzielni mleczarskich - koncepcja oceny [Financial effectiveness of dairy cooperatives - the concept of evaluation] (p. 155). Warszawa: Wyd. SGGW [in Polish].
  20. Pilgrim, F. J. (1957). The Components of Food Acceptance and Their Measurement. Am. J. Clinic. Nutr., 5, 171-175.
  21. Ross, N. J., Anderson, M. D., Goldberg, J. P., Houser, R., Rogers, B. L. (1999). Trying and Buying Locally Grown Produce at the Workplace: Results of a Marketing Intervention. Am. J. Alter. Agric., 14(4), p. 171-179.
  22. Seremak-Bulge, J. (Ed.). (2005). Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005 [Development of the dairy market and changes in its functioning in the years 1990-2005] (p. 114-116). Warszawa: IERiGŻ-PIB [in Polish].
  23. Shimp, T. A., Sharma, S. (1987). Consumer Ethnocentrism: Construction and Validation of the CETSCALE. J. Market. Res., 24, 280-289.
  24. Steenkamp, J.-B. E. M. (1997). Dynamics in Consumer Behavior with Respect to Agricultural and Food Products. In: B. Wierenga, A. Tilburg, K. G. Grunert, , J.-B. E. M. Steenkamp, M. Wedel (Eds.), Agricultural Marketing and Consumer Behavior in a Changing World (p. 143-188). New York: Springer US.
  25. Swenson, D. (2009). Investigating the Potential Economic Impacts of Local Foods for Southeast Iowa. Leop. Cent. Pubs Papers, 66, 1-29.
  26. Sznajder, M. (1999). Ekonomia mleczarstwa [Economy of the milk market] (p. 173). Poznań: Wyd. AR w Poznaniu [in Polish].
  27. Sznajder, M. (Ed.) (2016). Atlas Firm Przemysłu Spożywczego 2014/2015 [Atlas of Food Industry in Poland 2014/2015]. Przeźmierowo: Horyzont Mateusz Sznajder.
  28. Wrzosek, M., Bilska, B., Kołożyn-Krajewska, D., Krajewski, K. (2014). Ograniczenie strat produktów mleczarskich w handlu detalicznym jako element społecznie odpowiedzialnego biznesu [Reducing food losses in the dairy sector as part of corporate social responsibility]. Rocz. Nauk. SERiA, XVI (6), 541-545 [in Polish].
  29. Zalewski, A. (2000). Gospodarka mleczarska a rynek [Dairy economy and the market]. Warszawa: IERiGŻ-PIB [in Polish].
  30. Zuba-Ciszewska, M. (2016). Zaufanie w tworzeniu wartości spółdzielni [The trust in the creation of the value of the cooperative]. Stud. Ekon. Zesz. Nauk. UE Katow., 259, 175-184 [in Polish].
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-5241
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.17306/J.JARD.2018.00401
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu