BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Migut Dagmara (Uniwersytet Rzeszowski), Rewiś Agnieszka (Uniwersytet Rzeszowski), Gorzelany Józef (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Wpływ zalewy z dodatkiem probiotyku na właściwości mechaniczne owoców wybranych odmian ogórków gruntowych podczas procesu kiszenia
The Influence of the Pickle with the Addition of Probiotic on the Mechanical Properties of Fruits of Selected Varieties of Soil Cucumbers During the Ensiling Process
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2018, vol. 2(26), s. 30-35, rys., tab., bibliogr. 21 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Jakość produktów żywnościowych, Warzywa, Dodatki funkcjonalne do żywności, Technologia produkcji żywności, Mikrobiologia
Quality of food products, Vegetables, Functional food additives, Food production technology, Microbiology
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem pracy była ocena właściwości mechanicznych wybranych odmian ogórków gruntowych poddanych procesowi kiszenia w dwóch zalewach, w tym jednej z dodatkiem probiotyku. Właściwości mechaniczne określono na podstawie analizy zmian wartości siły przebicia skórki i miąższu w czasie procesu kiszenia. Zastosowanie zalewy z dodatkiem probiotyku wypływa pozytywnie na właściwości mechaniczne ogórków gruntowych poddanych procesowi kiszenia. (abstrakt oryginalny)

The aim of the research was to assess the mechanical properties of fruits of selected varieties of soil cucumbers subjected to ensiling in various lagoons, including in a marinade with the addition of a probiotic. Mechanical properties were determined on the basis of the analysis of changes in the value of the skin and flesh breakthrough strength during the ensiling process. The use of a pickle with the addition of a probiotic flows on the mechanical properties of soil cucumbers subjected to the ensiling process. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamicki, F., Nawrocka, B., Babi J., Dobrzańska A., Kosso R., Roba J., Szwejd J. 2014. Metodyka integrowanej produkcji ogórka gruntowego. Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Warszawa.
  2. Bourne, M. C., 2002. Food Texture and Viscosity: Concept and Measurement. Second Edition. Academic Press, London.
  3. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. 2017. Lista odmian roślin warzywnych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce.
  4. Chabłowska, B., Piasecka-Jóźwiak, K., Rozmierska, J., Szkudzińska-Rzeszowiak, E. 2012. Ukierunkowana fermentacja ogórków upraw ekologicznych przy zastosowaniu wyselekcjonowanych kultur starterowych bakterii fermentacji mlekowej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 57(3): 31-36.
  5. Eifediyi, E. K., Remison, S. U. 2010. Growth and yield of cucumber (Cucumis sativus L.) as influenced by farmyard manure and inorganic fertilizer. Journal of Plant Breeding and Crop Science, 2(7): 216-220.
  6. Famularo, G., Simone, C.D., Pandey, V., Sahu, A.R., Minisola, G. 2005. Probiotic lactobacilli: An innovative tool to correct the malabsorption syndrome of vegetarians? Medical Hypotheses, 65(6): 1132-1135.
  7. Fleming, H.P., McDonald, L.C., McFeeters, R.F., Thompson, R.L., Humphries, E.G. 1995. Fermentation of cucumbers without sodium chloride. Journal of Food Science, 60(2): 312-315.
  8. Garcha, S., Natt, S. 2012. In situ control of food spoilage funguj Rusing Lactobacillus acidophilus NCDC 291. Journal of Food Science and Technology, 49(5): 643-648. doi: 10.1007/s13197-011-0482-1
  9. Gorzelany, J., Matłok, N., Migut, D. 2014. Assessment of the mechanical properties of fresh soil- grown cucumber fruits. TEKA. Comission of motorization and energeticts in agriculture, 4(14): 15- 18.
  10. Gorzelany, J., Migut, D., Matłok, N. 2015a. Analiza zmiany barwy ogórków gruntowych podczas procesu kiszenia. Rośliny: fizjologia, uprawa i ich interdyscyplinarne wykorzystanie. Materiały Konferencji Naukowej Tygiel, Lublin, 182-192.
  11. Gorzelany, J., Migut, D., Matłok, N. 2015b. Analiza właściwości mechanicznych świeżych owoców wybranych odmian ogórków gruntowych i poddanych procesowi kiszenia. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3/4(15): 16-21.
  12. Harker, F.R., Maindonald, J., Murray, S.H., Gunson, F.A., Hallett, I.C., Walker, S.B., 2002. Sensory interpretation of instrumental measurements: texture of apple fruit. Postharvest Biology and Technology, 24, 225-239.
  13. Kohyama, K., Nagata, A., Tamaki, Y., Sakurai, N. 2009. Comparison of human-bite and instrument puncture tests of cucumber texture. Postharvest Biology and Technology, 52(2): 243-246.
  14. Kołota, E., Orłowski, M., Biesiada, A. 2007. Warzywnictwo. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, ISBN: 978-83-60574-17-1.
  15. Kuśmierska, A., Fol, M. 2014. Właściwości immodulacyjne i terapeutyczne drobnoustrojów probiotycznych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 95(3): 529-540.
  16. Mojka, K. 2014. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki - charakterystyka i funkcje. Problemy Higieny i Epidemiologii, 95(3): 541-549.
  17. Sakata, Y., H. Horie, H., Yoshioka, Y. 2011. Fruit textures of beit alpha, greenhouse, Japanese, pickling and slicer-type cucumbers. The Japanese Society for Horticultural Science, 80(4): 420-425.
  18. Sakurai, N., Iwatani, S., Terasaki, S., Yamamoto, R. 2005. Texture evaluation of cucumber by a new acoustic vibration method. The Japanese Society for Horticultural Science, 74: 31-35.
  19. Trząskowska, M. 2013. Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4(89): 5-20.
  20. Xiaoyi, J., Yuan, W., Xingzhu, W., Yonghua, L., Weiwei, X., Hui, R., Guoqing, H. 2013. Effects of lactic acid bacteria inoculated fermentation of pickled cucumbers. Advance journal of Science and Technology, 5 (12): 1610-1617.
  21. Zaręba, D., Ziarno, M. 2011. Alternatywne probiotyczne napoje warzywne i owocowe. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2(44): 160-168.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu