- Autor
- Mroczek Robert (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Tytuł
- Ubój zwierząt rzeźnych w Polsce na potrzeby religijne
- Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 5, s. 119-126, rys., tab., bibliogr. 17 poz.
- Słowa kluczowe
- Rynek mięsny, Przemysł mięsny, Produkcja mięsa, Handel, Eksport
Meat market, Meat industry, Production of meat, Trade, Export - Uwagi
- Klasyfikacja JEL: L11, Q13, Q18
streszcz., summ. - Abstrakt
- Celem opracowania jest próba pokazania różnych aspektów związanych z ubojem bydła i drobiu w Polsce na potrzeby religijne w latach 2010-2017 oraz wskazanie czynników mających wpływ na ich wielkość (skalę). W ostatnich latach "ubój rytualny" zwierząt wywoływał wiele emocji i stał się bardzo kontrowersyjny, głównie ze względów społecznych (etycznych i kulturowych). Unijne przepisy dopuszczają ubój rytualny dla celów religijnych, ale ostateczna decyzja w tej sprawie należy do krajów członkowskich. Ubój rytualny, choć z pewnymi ograniczeniami, można przeprowadzać w 23 państwach Unii Europejskiej. W Polsce prowadzony jest on na skalę przemysłową, a pozyskiwane w ten sposób mięso, trafia przede wszystkim na eksport, gdyż popyt wewnętrzny jest relatywnie mały ze względu na niewielki odsetek mniejszości narodowych, tj. Muzułmanów i Żydów.(abstrakt oryginalny)
Due to the social (ethical and cultural) reasons in recent years in Poland a ritual slaughter of animals for religious purposes has caused many emotions and controversies. As a consequence, in 2013-2014 a legal ban on the use of this form of killing animals was implemented. In the paper an attempt to assess the scale of ritual slaughter of animals was made. Moreover, the premises of pros and cons of this form of slaughters were indicated. In Poland, it is carried out on an industrial scale, and meat obtained in this way is mainly for export, since the domestic demand is relatively small due to the small percentage of national minorities, i.e. Muslims and Jews.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Ardanowski Krzysztof. 2018. Projekt zakazu uboju rytualnego zostanie wycofany (Poland scraps plans to ban ritualslaughter. Portal Spożywczy, http://www. portalspozyczy. pl/mieso/wiadomosci/ardanowski-projektzakazu-uboju-rytualnego-zostanie-wycofany, access: 20. 07. 2018.
- EU. 2017. Ubój rytualny w Europie (Ritual slaughter in Europe), http://prawazwierzat. eu/uboj-rytualny/uboj-rytualny-w-europie/, access: 21. 02. 2017.
- GUS. 2011. Narodowy Spis Powszechny (National Census). Warszawa: GUS.
- KRD-IG. 2017. Projekt ws. uboju rytualnego to zagrożenie dla polskiego drobiarstwa (Legal Proposal onritual slaughter is a threat for Polish poultry sector), http://www. portalspozywczy. pl/mieso/wiadomości/krd-ig-projekt-ws-uboju-rytualnego-to-zagrozenie-dla-polskiego-drobiarstwa, access: 15. 11. 2017.
- MF (Ministerstwo Finansów). Dane na temat obrotów handlowych mięsem pobrane z systemu gromadzeniai przetwarzania danych w IER iGŻ-PIB (Data on meat trade turnover taken from the data collectionand processing system at IAFE-NRI). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
- Mroczek Robert. 2017. Przemysł mięsny i drobiarski. [W] Przetwórstwo produktów pochodzenia zwierzęcegow Polsce w latach 2010-2016 (Cattle meat and poultry industry. In: Meat products processing inPoland in 2010-2016), ed. J. Drożdż, R. Mroczek, 43-66. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
- Mroczek Robert. 2018, Sektor mięsa czerwonego i drobiowego (Red and poultry meat sector). PrzemysłSpożywczy 3: 2-7.
- Pasińska Dorota. 2016. Aktualny i przewidywany stan rynku mięsa (Current situation and prospects formeat market). [W] Konferencja Meat Market. Ożarów Mazowiecki, 22. 04. 2016.
- Ptak Aleksandra. 2017. Ubój rytualny daje zarobić na eksporcie (Ritual slaughter is paying off on exports). Rzeczpospolita, 17. 10. 2017.
- PZPBM. 2017. Zakaz uboju rytualnego spowoduje jeszcze więcej cierpienia u zwierząt (Ban on ritualslaughter will cause much more animal pain), http://www. portalspozywczy. pl/mieso/wiadomosci/pzpbm-zakaz-uboju-rytualnego-spowoduje-jeszcze-wiecej-cierpienia-u-zwierzat, access: 23. 11. 2017.
- Radio Pik. 2017. Ubój rytualny w krajach UE (Ritual slaughter in the EU countries, http://www. radiopik. pl/3,22382,uboj-rytualny-w-krajach-ue, access: 21. 02. 2017.
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa, z 02 kwietnia 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych dozawodowego uboju oraz dopuszczalnych metod uboju i uśmiercania zwierząt (Regulation of Ministryof Agriculture of 02 April 2004 on the qualifications of persons entitled to a professional slaughter andacceptable methods of slaughtering and killing animals). Dz. U. 2004 nr 70 poz. 643.
- Tereszczuk Mirosława. 2018. Analiza wyników handlu zagranicznego produktami mięsnymi w 2017 roku(An analysis of foreign trade in meat products in 2017). Gospodarka Mięsna 3: 48-52.
- Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (The Act from 21 august 1997 on animal protection). Dz. U. 1997, nr 111, poz. 724.
- Zawadzka Danuta (ed. ). 2014. Rynek mięsa. Stan i perspektywy nr 47 (Meat market. Status and prospectsno. 47). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
- Zawadzka Danuta (ed. ). 2016. Rynek mięsa. Stan i perspektywy, nr 51 (Meat market. Status and prospectsno. 51). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
- Zawadzka Danuta (ed. ). 2018. Rynek mięsa. Stan i perspektywy nr 54 (Meat market. Status and prospectsno. 54). Warszawa: IERiGŻ-PIB.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0012.6695