BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szymańska Elżbieta Jadwiga (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Konsolidacja w branży mięsnej - przyczyny i skutki
Consolidation in the Meat Industry - Reasons and Effects
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 5, s. 218-223, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Konsolidacja, Mięso, Fuzje i przejęcia
Consolidation, Meat, Mergers and acquisitions
Uwagi
Klasyfikacja JEL: L14, P13, Q13
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań było rozpoznanie najważniejszych fuzji i przejęć w branży mięsnej w Polsce w latach 2015-2017 oraz ich przyczyn i skutków. Dane na temat transakcji na rynku mięsnym w kraju pozyskano z bazy Thomson Reuters. Cennym źródłem informacji była także literatura przedmiotu oraz wywiady prasowe z ekspertami z branży mięsnej. Z analiz wynika, że struktura podmiotów na rynku mięsnym w Polsce jest bardzo rozdrobniona, co ogranicza ich konkurencyjność. W związku z tym zwiększa się liczba fuzji i przejęć, których celem jest zwiększenie pozycji przedsiębiorstw na rynku oraz osiągnięcie wyższego zysku z połączonych podmiotów. W wyniku takich działań na rynku mięsa w Polsce zwiększa się udział dużych podmiotów zagranicznych o globalnej skali działalności. Jednak małe i średnie przedsiębiorstwa obawiają się procesów konsolidacji, ponieważ ich pozycja negocjacyjna ulega osłabieniu.(abstrakt oryginalny)

The aim of the research was to identify the most important mergers and acquisitions in the meat industry in Poland in 2015-2017 and their causes and effects. Data on transactions in the meat market in the country were obtained from Thomson Reuters database. A valuable source of information was also the subject literature and press interviews with experts in the meat industry. The analysis showed that the structure of entities on the meat market in Poland is very fragmented, which limits their competitiveness. In connection with this, the number of mergers and acquisitions increases, the aim of which is to increase the position of enterprises on the market and to achieve higher profit from combined entities. As a result of such actions on the meat market in Poland, the share of large foreign entities with a global scale of activity increases. Small and medium-sized enterprises, however, are afraid of consolidation processes because their negotiating position is weakening.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Frąckowiak Waldemar (ed. ). 2009. Fuzje i przejęcia (Mergers and acquisitions). Warszawa: PWN.
  2. GUS. 2018. Mały rocznik statystyczny Polski (Concise statistical yearbook of Poland). Warszawa: GUS.
  3. Kaczyński Stanisław. 2013. Konsolidacja, kooperacja czy konkurowanie - sposobem na budowanieprzewagi konkurencyjnej i przetrwanie przedsiębiorstwa (The consolidation, cooperation and competition- according to the method of building competitive advantage and survival of the company). Zarządzanie i Finanse 11 (1): 95-111.
  4. Łącka Irena. 2008. Sukces konsolidacji w polskim sektorze mięsnym na przykładzie PKM DUDA (Thesuccess of consolidation in the Polish meat sector on the example of PKM DUDA). Acta ScientiarumPolonorum. Oeconomia 7 (2): 37-54.
  5. Multański Jakub. 2018: Konsolidacja i problemy w branży mięsnej. Analizy i raporty (Consolidation andproblems in the meat industry. Analyzes and reports), https://cmt-advisory. pl/pl/konsolidacja-i-problemy--w-branzy-miesnej-analiza, access: 01. 08. 2018.
  6. NBP. 2003-2018. Portal Edukacji Ekonomicznej. Konsolidacja (Portal of Economic Education: Consolidation),https://www. nbportal. pl/slownik/pozycje-slownika/konsolidacja, access: 31. 07. 2018.
  7. Rawa Łukasz. 2017a: Nadchodzą duże zmiany w branży mięsnej - wywiad z dyrektorem BZ WBK, (Big changesare coming in the meat industry - an interview with the director of BZ WBK), https://www. wiadomoscihandlowe. pl/artykuly/nadchodza-duze-zmiany-w-branzy-miesnej-wywiad-z-dy,39874 (02. 08. 2018).
  8. Rawa Łukasz. 2017b. Branża mięsna się łączy. Co to oznacza dla handlu? (Meat industry connects. Whatdoes this mean for trade?). Wiadomości Handlowe 9. 10. 2017, https://www. wiadomoscihandlowe. pl/artykuly/branza-miesna-sie-laczy-co-to-oznacza-dla-handlu,42462, access: 29. 07. 2018.
  9. Strategor. 1997. Zarządzanie firmą. Strategie, struktury, decyzje, tożsamość (Company management. Strategies,structures, decisions, identity). Warszawa: PWE.
  10. Suszyński Cezary. 2003. Restrukturyzacja, konsolidacja, globalizacja przedsiębiorstw (Restructuring,consolidation, globalization of enterprises). Warszawa: PWE.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0012.6712
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu