BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Woźniakowski Tomasz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Miara agregatowa jako metoda systemu informatycznego dla rolnictwa ekologicznego
Composite Measure as a Method of the It System for Organic Farming
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, T. 20, z. 5, s. 231-236, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Miara agregatowa, Rolnictwo ekologiczne, Systemy informatyczne, Internet rzeczy, Łańcuch dostaw, Dobre praktyki, Jakość
Aggregate measure, Ecological agriculture, Computer system, Internet of Things (IoT), Supply chain, Good practice, Quality
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q19, O39
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono kolejny etap projektu platformy informatycznej wspierającej rolników i producentów ekologicznych. Artykuł opisuje implementację metody wypracowanej w toku badań, opisanej w publikacji Good-Food-Print - the concept of an IT system tracking the level of good practices used in organic food production process and in its supply chain. Metoda zakłada użycie miar agregatowych w celu stworzenia uniwersalnego miernika ("Good Food Print" Gfp), który dostarcza kompleksowej informacji na temat używanych dobrych praktyk w całym łańcuchu dostaw produktu rolnictwa ekologicznego. System oferuje konsumentom informacje w formule "internetu wszechrzeczy', wspiera producentów w wyborze najlepszych dostawców oraz umożliwia prowadzenie obligatoryjnych rejestrów.(abstrakt oryginalny)

The paper describes the next stage of the project of an IT platform supporting farmers and organic producers. The article describes the implementation of the method developed in the course of research described in the previous, cited publication of the author. The method assumes the use of composite measures to create a universal gauge ("Good Food Print" ratio GFP) that provides comprehensive information on the good practices used throughout the supply chain of the final product of organic farming. The system offers consumers information in the formula of the Internet All Things, supports producers in the selection of the best suppliers and enables the maintenance of obligatory registers.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Castells Manuel. 2009. Communication Power. New York: Oxford University Press.
  2. De la Rosa Daniel. 2004. A land evaluation decision support system (MicroLEIS DSS) for agricultural soilprotection with special reference to the Mediterranean region. Environmental Modelling & Software19: 929-942.
  3. Gaudin Sharon. 2011. Serve 'Customer 2. 0' well or perish. Computerworld 2: 15-16.
  4. Hamzaoui-Essoussi Leila, Mehdi Zahaf. 2012. Production and distribution of organic foods: Assessingthe added values. London: Intech.
  5. Prensky Marc. 2001. Digital Natives, Digital immigrants. On the Horizon 9 (5): 1-6, doi:1108/10748120110424816.
  6. Shim John. 2002. Past, present and future of decision support technology. Decision Support Systems 33:111-126.
  7. Woźniakowski Tomasz. 2018. Good-Food-Print - the concept of an IT system tracking the level of goodpractices used in organic food production process and in its supply chain. Acta Scientarum Polonorum. Oeconomia 18 (2) - in print.
  8. Zeliaś Aleksander. 2000. Metody statystyczne (Statistical methods). Warszawa: PWE.
  9. http://www. minrol. gov. pl/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne, access: 27. 06. 2018.
  10. http://www. agrobiotest. pl , access: 28. 01. 2018.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0012.6714
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu