- Autor
- Stych Marek (Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie)
- Tytuł
- Problemy definicyjne produktów tradycyjnych w prawie unijnym i krajowym
The Issue of Defining Traditional Products According to Poland's Law and That of the European Union - Źródło
- Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie / Politechnika Śląska, 2018, z. 129, s. 571-580, bibliogr. 7 poz.
- Tytuł własny numeru
- Konkurencyjność i rozwój regionów w warunkach integracji europejskiej i globalizacji : stan - trendy - strategie
- Słowa kluczowe
- Innowacyjność produktu, Jakość produktu, Produkty regionalne
Product innovation, Product quality, Regional product - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- Celem niniejszego opracowania jest próba przedstawienia problemów definicyjnych żywności tradycyjnej i odstępstw, które w pewnym stopniu wiążą się z konkretnym regionem. Hipoteza - współczesne regulacje prawne na szczeblu unijnym w pełni kształtują unormowania krajowe produktów tradycyjnych. W artykule zastosowano metodę dogmatyczno-prawną.(abstrakt oryginalny)
The objective of this deliberation is an effort to present the difficulties of defining traditional foodstuffs - and their variations - as they relate, to some degree, with a particular region. Hypothesis - Contemporary European Union regulations comprehensively normalize traditional, domestic food products. The article applies the legal doctrinal method of analysis.(original abstract) - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Gulbicka, B. (2010). Podstawowe regulacje prawne i promocja żywności tradycyjnej i regionalnej w Polsce. Warszawa: Państwowy Instytut Badawczy.
- Gulbicka, B. (2014). Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
- Kieljan, K. (2011). O systemach jakości żywności - vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych. Kraków: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie.
- Kowalczyk, S. (2009). Globalizacja, agrobiznes i produkcja żywności. W S. Kowalczyk (red.), Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji. Warszawa: SGH.
- Lewandowska, A. (2007). Produkty regionalne i tradycyjne - system ochrony i promocji żywności wysokiej jakości. Prawo i Podatki UE, 10, 2-7.
- Oleszko, A. (2006). Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego. Kraków: Zakamycze, 53 i następne.
- Tetwejer, U. (2009). System ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych w Polsce oraz Unii Europejskiej, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe, XI, 4.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1641-3466
- Język
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.29119/1641-3466.2018.129.41