BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stych Marek (Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie)
Tytuł
Problemy definicyjne produktów tradycyjnych w prawie unijnym i krajowym
The Issue of Defining Traditional Products According to Poland's Law and That of the European Union
Źródło
Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie / Politechnika Śląska, 2018, z. 129, s. 571-580, bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Konkurencyjność i rozwój regionów w warunkach integracji europejskiej i globalizacji : stan - trendy - strategie
Słowa kluczowe
Innowacyjność produktu, Jakość produktu, Produkty regionalne
Product innovation, Product quality, Regional product
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Celem niniejszego opracowania jest próba przedstawienia problemów definicyjnych żywności tradycyjnej i odstępstw, które w pewnym stopniu wiążą się z konkretnym regionem. Hipoteza - współczesne regulacje prawne na szczeblu unijnym w pełni kształtują unormowania krajowe produktów tradycyjnych. W artykule zastosowano metodę dogmatyczno-prawną.(abstrakt oryginalny)

The objective of this deliberation is an effort to present the difficulties of defining traditional foodstuffs - and their variations - as they relate, to some degree, with a particular region. Hypothesis - Contemporary European Union regulations comprehensively normalize traditional, domestic food products. The article applies the legal doctrinal method of analysis.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Gulbicka, B. (2010). Podstawowe regulacje prawne i promocja żywności tradycyjnej i regionalnej w Polsce. Warszawa: Państwowy Instytut Badawczy.
  2. Gulbicka, B. (2014). Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
  3. Kieljan, K. (2011). O systemach jakości żywności - vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych. Kraków: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie.
  4. Kowalczyk, S. (2009). Globalizacja, agrobiznes i produkcja żywności. W S. Kowalczyk (red.), Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji. Warszawa: SGH.
  5. Lewandowska, A. (2007). Produkty regionalne i tradycyjne - system ochrony i promocji żywności wysokiej jakości. Prawo i Podatki UE, 10, 2-7.
  6. Oleszko, A. (2006). Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego. Kraków: Zakamycze, 53 i następne.
  7. Tetwejer, U. (2009). System ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych w Polsce oraz Unii Europejskiej, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe, XI, 4.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-3466
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.29119/1641-3466.2018.129.41
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu