BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bartkiewicz Halina (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie)
Tytuł
Zrzeszanie się producentów rolnych jako sposób poprawy pozycji konkurencyjnej gospodarstw rolnych - na przykładzie grupy producentów owoców i warzyw "Hortus"
Uniting the Agricultural Producers as the Way to Improve the Farms' Competitive Situation - the Example of "Hortus" - Fruit and Vegetables Producers' Group
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 57-62, bibliogr. 8 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Organizacje producenckie
Agriculture, Producer organisations
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Grupa producentów owoców warzyw "Hortus"
Abstrakt
Celem artykułu jest zaprezentowanie motywów przystąpienia rolników do grupy producentów oraz korzyści wynikających z zespołowego działania, ze szczególnym uwzględnieniem aspektu konkurencyjności, na przykładzie grupy producentów owoców i warzyw "Hortus" z woj. lubuskiego, zrzeszającej 25 rolników. Członkowie grupy posiadają gospodarstwa o powierzchni od 1,5 do 274 ha (przeciętnie 32 ha). Rolnicy ci są w zróżnicowanym wieku - od 23 do 68 lat. 45% zrzeszonych producentów posiada wykształcenie wyższe, a pozostali legitymują się wykształceniem średnim i zawodowym. Kobiety stanowią 24% członków grupy. Kluczowym produktem grupy jest truskawka deserowa odmian Honeoye i Elsanta, uprawiana na powierzchni ok. 60 ha, przy średniej wydajności 15-20 ton z ha. Pozostałe owoce sprzedawane za pośrednictwem grupy to malina (powierzchnia upraw 5 ha, średni plon 5 ton z ha), poziomka (powierzchnia upraw 4 ha, średni plon 8 ton z ha) i wiśnia (powierzchnia upraw 3 ha, średni plon 7 ton z ha). (fragment tekstu)

The splitting up among the agricultural producers causes the difficulties in coping with customers' needs and expectations. Combining the market offer of many farms eliminates the competition among them and increases their economic potential, strengthens the competitive position towards others. The article presents the activity of the fruit and vegetables producers' group called "Hortus" in lubuskie voivodeship. The work shows the reasons and profits of taking up the common action (especially the competitive aspects) in opinion of the "Hortus" group's leaders and its members. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bartkiewicz H., Grupa producentów owoców warzyw 'Hortus' w województwie lubuskim - studium przypadku, [w:] Rola logistyki w nowocześnie zarządzanym przedsiębiorstwie, red. J. Szpon, AR, Szczecin 2005.
  2. Chałupka P., Czynniki hamujące proces tworzenia grup producenckich w Polsce, "Zagadnienia Doradztwa Rolniczego" 1999 nr 2.
  3. Kożuch A., Grupy producentów - problemy organizacji i funkcjonowania, [w:] Przemiany w agrobiznesie i obszarach wiejskich oraz ich następstwa, red. S. Urban, AE, Wrocław 2002.
  4. Małysz J., Procesy integracyjne w agrobiznesie, "Wieś i Rolnictwo" 1998 nr 2.
  5. Pasternak K., Szczukowska A., Organizowanie rolniczych grup producentów do współpracy z przetwórstwem i handlem, "Gospodarka Mięsna" 2000 nr 4.
  6. Ustawa o grupach producentów rolnych i ich związkach z dnia 15 września 2000 r. (DzU 2000 nr 88, poz. 983; DzU 2003 nr 229, poz. 2723; DzU 2004 nr 162, poz. 1694).
  7. Ustawa o społeczno zawodowych organizacjach rolników z dnia 8 października 1982 roku (DzU 1982 nr 32, poz. 217 z późn. zm.).
  8. Ustawa o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego z dnia 19 grudnia 2003 r. (DzU 2003 nr 223, poz. 2221 z późn. zm.).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu