BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cierniak-Emerych Anna (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Tytuł
Procesy produkcyjne i warunki pracy podstawą wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
The Manufacturing Processes and Working Conditions as the Basis of Growth of Competitiveness of Enterprises of Food Industry
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 135-140, bibliogr. 8 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Proces produkcji, Warunki pracy, Konkurencyjność
Food industry, Production process, Working condition, Competitiveness
Uwagi
summ.
Abstrakt
Włączenie Polski do struktur Unii Europejskiej nakłada na nasz kraj obowiązek wdrożenia do prawa polskiego zapisów ustawodawstwa wspólnotowego z zakresu warunków pracy. Integracja ze strukturami UE niejako wymusiła i wymusza, przez obowiązujące standardy, weryfikację dotychczasowego "spojrzenia" na warunki pracy i ich kształtowanie w sferze wytwarzania, w tym w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego.
W opracowaniu rozpatrzono zatem problematykę wzrostu konkurencyjności tych przedsiębiorstw w powiązaniu z kształtowaniem warunków pracy, a szczególnie z ich doskonaleniem w sferze produkcji. Wskazano przy tym na wybrane dyrektywy wspólnotowe dotyczące warunków pracy oraz ich oddziaływanie na doskonalenie tych warunków w procesach wytwórczych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego funkcjonujących w Polsce. (fragment tekstu)

In the following description the problems of growth of competitiveness of enterprises are considered in connection with shaping working conditions paying particular attention to their development in the sphere of production. At the same time chosen community directives concerning working conditions and their influence on improvement in productive processes in enterprises functioning in Poland are emphasised. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Analiza zmian w prawie polskim w związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej - konsekwencje dla konsumentów i przedsiębiorców. Wydawnictwo Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej, Warszawa 2003 (maszynopis).
  2. Ekonomiczne zarządzanie maszynami, red. S. Nowosielski, J. Lichtarski, Wydawnictwo Agenda Wydawnicza Wrocławskiej Rady FSNT NOT, Wrocław 2004.
  3. Cierniak-Emerych A., Europejskie standardy praw człowieka i warunków pracy, Wydawnictwo IBiS, Wrocław 2005.
  4. Florek L., Latos-Miłkowska M., Pisarczyk Ł., Prawo pracy w wybranych krajach Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych, Wydawnictwo IPiSS, Warszawa 2000.
  5. Jasiński Z., Skutki zmian technicznych warunków pracy w sferze produkcji, [w:] Ekonomiczne zarządzanie maszynami, red. S. Nowosielski, J. Lichtarski, Wydawnictwo Agenda Wydawnicza Wrocławskiej Rady FSNT NOT, Wrocław 2004.
  6. Kupiński J., HACCP nadchodzi, "Informator Rolniczy ODR Kalsk" 2003 nr 9.
  7. Pocztowski A., Zarządzanie zasobami ludzkimi. Zarys problematyki i metod, Wydawnictwo Antykwa, Kraków 1998.
  8. Szwacka-Salmonowicz J., Kierunki kształtowania konkurencji przedsiębiorstw przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, [w:] Agrobiznes 2005. Zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, t. 2, red. S. Urban, "Prace Naukowe AE we Wrocławiu", nr 1070, Wydawnictwo AE, Wrocław 2005.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu