BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cieślewicz Wiesława (Akademia Rolnicza w Szczecinie)
Tytuł
HACCP jako element konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
HACCP System as a Factor of Competitiveness of Food Plants
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 141-146, tab., bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, Przedsiębiorstwo rolno-spożywcze, Konkurencyjność
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Agri-food company, Competitiveness
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem niniejszego artykułu jest pokazanie korzyści wynikających z wdrożenia systemu HACCP w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem firm małych i średnich oraz wpływu implementacji systemu na ich funkcjonowanie i konkurencyjność na rynku. (fragment tekstu)

Implementation of the HACCP system is very beneficial for enterprises and influences their competitiveness on a food market. The paper presents advantages after HACCP implementation, particulary in small and medium Polish food plants. The most important advantages obtained after HACCP implementation are: increase of quality of food, maintaining the market, increase of firm prestige and gaining of new clients. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Mokrosińska K., HACCP - wymóg europejski i polski dla producentów i jednostek wprowadzający żywność do obrotu, "Przemysł Spożywczy" 2004 nr 2.
  2. Trafiałek J., Kołożyn-Krajewska D., HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach spożywczych, Część I, "Przemysł Spożywczy" 2005a nr 2.
  3. Trafiałek J., Kołożyn-Krajewska D., HACCP w małych i średnich przedsiębiorstwach spożywczych. Część II, "Przemysł Spożywczy" 2005b nr 5.
  4. Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (DzU nr 63, poz. 634, z późn. zm.).
  5. Wszelaka M., Niewiele firm wypadnie z krajowego rynku, "Puls Biznesu" 2004 nr 23/2.
  6. Zadernowski M.R., Obiedziński M., Zademowska A., Walęcik P., Skuteczność systemu HACCP a wymagania Codex Alimentarius i ISO 22000:2005, "Przemysł Spożywczy" 2006 nr 2.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu