BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gabryšová Marie (Uniwersytet Śląski w Karwinie, Czechy)
Tytuł
Jakość żywności - atut konkurencyjności czy niewiadoma?
Foodstuffs Quality - Competitive Strength Or Unknown Factor?
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 237-243, rys., bibliogr. 4 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Jakość żywności, Żywność, Żywność ekologiczna
Food quality, Food, Organic food
Uwagi
summ.
Abstrakt
Prace naukowe oraz badania fachowców jednoznacznie dowodzą, iż jakość żywności jest decydującym, wielowymiarowym elementem. Ekoprodukty mają wyższą jakość zdrowotną i sensoryczną. Odnotowano w nich wyższą zawartość witamin, cukrów, skrobi, białka, składników mineralnych, a także więcej suchej masy w porównaniu z produktami pochodzącymi z uprawy konwencjonalnej. Takie produkty mają też lepsze właściwości przechowalnicze.
Te właściwości to niepodważalny atut konkurencyjny. Dlaczego więc żywność ekologiczna nie cieszy się odpowiednim zainteresowaniem, a jej producenci należytymi zyskami? Badania przeprowadzone wśród obywateli Republiki Czeskiej raźnie wskazują na poważny brak wiedzy, nawet wśród osób z wyższym wykształceniem. Można wnioskować, iż polskie społeczeństwo nie różni się zasadniczo w tej kwestii. Warto zatem pomyśleć o współpracy środowisk rolniczych i ośrodków doradczych na rzecz skutecznej promocji zdrowej żywności ekologicznej. "Wśród wielu zadań doradztwa bardzo ważnym jest upowszechnienie wszelkich form działania zespołu producentów. Współdziałanie rolników daje bowiem możliwość lepszej i efektywniejszej pracy oraz jest warunkiem skutecznej rywalizacji z silną konkurencją". (fragment tekstu)

Safe food is an important issue for the European Community. That is why one from the targets how to create integrated market is not only securing free foodstuffs trade, but also producing qualitatively better food. But the research results show that unfamiliarity with the problems of food quality influence the quality of life presenting the fact that consumers do not properly appreciate high-quality food and therefore it is low competitive. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Agroglobal, http://www.agro.com.pl/ekojak.htm.
  2. Pastusiak L., Strona internetowa konferencji Jakość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku, 25 lutego 2003. http://www.senat.gov.pl/K5/Agenda/SEMINAR/030225.htm.
  3. Rutkowska J., Dlaczego żywność ekologiczna? "Optymalnik", czerwiec 2005.
  4. Zawisza S., Kentzer K., Doradztwo rolnicze jako wsparcie zarządzania zrównoważonym rozwojem agrobiznesu, [w:] Zarządzanie zrównoważonym rozwojem obszarów wiejskich, red. S. Zawisza, ATR, Bydgoszcz 2004.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu