BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gronowicz Mirosław (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Ocena stanu i rozwoju branż polskiego przemysłu spożywczego
Evaluation of the Development of Food Industry Branches in Poland
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 263-267, tab., bibliogr. 4 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy
Food industry
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zarówno potencjał poszczególnych branż przemysłu spożywczego, jak i ich sytuacja finansowa są wyraźnie zróżnicowane. Najogólniej jednak kondycję całej gałęzi w rok po przystąpieniu Polski do UE można określić jako dość dobrą i poprawiającą się. Poprawie pozycji konkurencyjnej polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego na jednolitym rynku UE sprzyja też intensyfikacja procesów modernizacji, co wyraża się m.in. we wzroście nakładów inwestycyjnych i stopy inwestowania. Procesy te powinny być kontynuowane, aby zwiększyć siłę ekonomiczną i międzynarodową konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego. (fragment tekstu)

The study concerns 18 food industry branches. The source materials comprise statistical publications referred to in the text. The position of particular food industry branches is determined applying the following criteria: number of enterprises, employment level, fixed assets, ownership capital and revenues. It is found that the meat, dairy, brewing and fruit-and-vegetable processing industry occupy the dominant position. It is also demonstrated that the industrial branches related to processing animal raw materials are characterized by lower labour efficiency, as compared with other branches, which is caused primarily by a lower value of their fixed assets. However, this situation is gradually changing for the better due to major investments. The financial status of the above industrial branches is estimated based on: net profit, financial liquidity and indebtedness. The general situation of the Polish food industry was satisfactory in the first year of our membership in the European Union, but the position of particular industrial branches differed considerably. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2003 (2004, 2005) roku. Wydawnictwo IERiGŻ, Warszawa, 2003, 2004, 2005.
  2. Kamiński W., Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 1984.
  3. Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003, red. R. Urban, Studia i Monografie 121, Wydawnictwo IERiGŻ PIB, Warszawa 2004.
  4. Rocznik Statystyczny RP, GUS, Warszawa 2005.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu