BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grzelak Aleksander (Akademia Ekonomiczna w Poznaniu)
Tytuł
Współpraca rolników z przetwórstwem rolno-spożywczym w świetle wyników badań ankietowych
The Cooperation of Farmers with Food Processing Industry in the Light of the Questionnaire Research
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 274-281, tab., bibliogr. 6 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Przemysł rolno-spożywczy, Współpraca
Agriculture, Agri-food industry, Cooperation
Uwagi
summ.
Abstrakt
Współpraca rolników z przetwórstwem rolno-spożywczym należy do integracji pionowej. Pozwala ona na poprawę pozycji konkurencyjnej, ograniczenie kosztów asymetrii nierównowagi podażowej w gospodarstwach, a więc efektywniejsze dostosowanie podaży produktów rolnych do potrzeb rynkowych, ograniczenie ryzyka sprzedaży i cenowego oraz szybszą reakcję dostosowawczą na potrzeby rynkowe. Często współpraca ta przyjmuje postać umów kontraktacyjnych. W Polsce ta forma współpracy w poprzednim systemie ekonomiczno-politycznym była szeroko rozpowszechniona. Po zmianach ustrojowych w pierwszym etapie nastąpiło znaczne jej ograniczenie, a następnie powolne jej odbudowywanie. Względnie słabe powiązania rolników z przetwórstwem okazało się nie bez znaczenia dla stabilizacji sytuacji producentów rolnych oraz rynków rolnych, a także dla pogorszenia konkurencyjności rolnictwa w gospodarce. Nasuwa się wobec tego pytanie o powszechność i charakter współpracy rolników z przetwórstwem rolno-spożywczym. Próba odpowiedzi na nie stanowi główny cel artykułu. (fragment tekstu)

The main aim of the article is to define common and character of cooperation of farms with food processing industry. One has stated that integration of farmers with food enterprises in Poland is not common and formalized. Besides that there is considerable differentiation in range of forms of cooperation of farms with processing in dependence on profile of a production. Relatively the greatest range of these processes are, in the examined farms, in favour of market of milk and industrial plants, the least in turn in favour of producers of pigs and of cereals. One has also perceived distinct characterization of farms integrated with food processing. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Chechelski P., Morkis G., Powiązania integracyjne przemysłu spożywczego z otoczeniem rynkowym, IERiGŻ, Warszawa 1999.
  2. Czyżewski A., Grzelak A., Jankowiak J., Transformacja państwowego sektora rolnego w Wielkopolsce na tle sytuacji ogólnej, Wydawnictwo AE, Poznań 2001.
  3. Juszczyk S., Zróżnicowanie warunków zbytu mleka przez gospodarstwa rolnicze, "Roczniki Naukowe SERiA", t. VII, z. 2, 2005, s. 114-120.
  4. Milewski L., Powiązania ekonomiczne i marketingowe rolnictwa z przemysłem mięsnym w Polsce na przykładzie rynku żywca wieprzowego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003.
  5. Pelpiński B. i in., Wpływ integracji pionowej w produkcji trzody chlewnej na jakość uzyskiwanego surowca, "Prace Naukowe AE we Wrocławiu", nr 983, t. 2, Wydawnictwo AE, Wrocław 2003, s. 188-189.
  6. Sarnecki J., Powiązania mleczami z producentami mleka w procesie kształtowania bazy surowcowej w wybranych regionach kraju, "Roczniki Naukowe SERiA", t. 1, z. 2, Rzeszów 1999, s. 251-256.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu