- Autor
- Hamulczuk Mariusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
- Tytuł
- Powiązania cen wieprzowiny w Polsce z cenami europejskimi
Connection of Domestic Pork Prices with European Prices - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 299-304, rys., tab., bibliogr. 3 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
- Słowa kluczowe
- Mięso wieprzowe, Ceny
Pork meat, Prices - Uwagi
- summ.
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Celem opracowania jest zbadanie powiązań cen wieprzowiny w Polsce z cenami w wybranych krajach europejskich, zarówno przed wstąpieniem Polski do Unii Europejskiej jak i po wstąpieniu. (fragment tekstu)
The aim of the paper is the comparison of the pork prices fluctuation in Poland and in the selected European countries. An analysis indicates that the connection of the Polish pork prices with European prices has been existed especially since 1988. The convergence of the long-term relationship has been more evident than the short-term interaction. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Figiel S., Współczesne metody analizy cenowego powiązania przestrzennie wyodrębnionych rynko towarowych, "Roczniki Naukowe SERiA", t. VI, z. 5, Warszawa 2004.
- Findley D.F., Monsell B.C., Bell W.R., Otto M.C., Chen B.C., New Capabilities and Methods of the X-12-ARIMA Seasonal Adjustment Program, U.S. Bureau of the Census, 1988.
- Hamulczuk M., Prognozowanie cen trzody chlewnej w Polsce w świetle zmian na rynkach zagranicznych, "Roczniki Naukowe SERiA", t. VI, z. 2, Warszawa 2004.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol