BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Karpińska Joanna (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Kraużlis Milda (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Uwarunkowania konkurencyjności uprawy buraka cukrowego w Polsce w obliczu reformy rynku cukru
Conditions for Competitiveness Sugar Beet Cultivation in Poland in the Wake of the EU Sugar Market Reform
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 379-385, tab., bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Przemysł cukrowniczy, Produkcja cukru
Sugar industry, Sugar production
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przemysł cukrowniczy, chroniony dotychczas za pomocą sztywnych regulacji, poprzez wprowadzenie reformy rynku cukru zostanie poddany prawom rządzącym wolnym rynkiem. Jako jedne z ogniw agrobiznesu, cukrownie będą musiały obrać jeden z kierunków działań, u podłoża których leży dążenie do podniesienia konkurencyjności bądź zaprzestanie produkcji. Celem artykułu jest ukazanie znaczenia uprawy buraka cukrowego w Polsce oraz możliwych zmian na rynku cukru spowodowanych wprowadzaniem reformy. Główne źródło informacji stanowią dane pochodzące z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. (fragment tekstu)

Sugar beet has always been an important element of agro-food industry. The plant requires high culture cultivation and very good soil quality. Sugar beet yields good harvests in favorable climatic conditions, and gives growers satisfaction and profits. Polish sugar beet growers were satisfied with the price obtained after the European Union accession. As a result, they were more willing to buy delivery rights that would guarantee satisfactory and stable income. From the 1 July 2006 a new European sugar market regulation will take effect. There are many fears connected with the uncertainty of the reform. The most controversial is the aim of the reform - decreasing of the sugar production by prices reduction. Despite the guarantees to compensate the lost income, farmers are awaiting the changes with concern. A restructuring fund offered to sugar producers is the main argument used by fanners that the sugar production volume will definitely diminish. Besides, there is an extensive research of the alternative usage of sugar is now going on. The best known example is bio-fuel. Poland is the third largest producer of sugar in the EU and fifth in Europe. In the near future under the new sugar market organization Poland will switch from being a sugar exporter into a sugar importer. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Artyszak A., Polskie cukrownictwo po wejściu do Unii Europejskiej. Problemy rolnictwa światowego, SGGW, Warszawa 2005.
  2. Chudoba Ł., Produkcja buraków cukrowych - informacja dla plantatorów, IERiGŻ, Warszawa 2005.
  3. Gorzka moda na biopaliwa, "Gazeta Wyborcza" z 9 lutego 2006.
  4. Kobza K., Reforma rynku cukru i jej wpływ na produkcję buraka cukrowego w Polsce, "Wieś Jutra" 2006 nr 2(91).
  5. Koszty uprawy buraków cukrowych, "Agro Serwis" 2006 nr 3.
  6. Podlaski S., Przyczyny wprowadzenia i aktualne skutki reformy rynku cukru w Unii Europejskiej. Reforma rynku cukru w UE - perspektywy dla Polski, SGGW, Warszawa 2005.
  7. Reforma rynku cukru, Biuletyn informacyjny, MRiRW i ARiMR, 2005 nr 7-8.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu