- Autor
- Kijek Tomasz (Akademia Rolnicza w Lublinie)
- Tytuł
- Determinanty konkurencji jakościowej na rynku produktów spożywczych
The Conditions of Quality Competition on Food Products Market - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 407-412, bibliogr. 14 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
- Słowa kluczowe
- Artykuły spożywcze, Konkurencja jakościowa, Jakość produktów żywnościowych
Foodstuffs, Quality competition, Quality of food products - Uwagi
- summ.
- Abstrakt
- Analizując trendy dotyczące wzorców spożycia i zwyczajów żywieniowych w krajach Unii Europejskiej, należy zauważyć wzrost preferencji jakości i wyższego stopnia przetworzenia produktów przy równoczesnym wzroście świadomości konsumentów na temat jakości żywności i jej składników. Taka sytuacja prowadzi do zracjonalizowania zachowań konsumentów, kierujących się w swoim wyborze wieloma atrybutami nabywanych produktów, wśród których kluczowego znaczenia nabierają: skład, określone pochodzenie oraz stosowane metody wytwarzania. Zmiany popytowe dotyczące konsumpcji produktów spożywczych są związane bezpośrednio ze zmianami podażowymi dotyczącymi różnicowania przez producentów żywności wytwarzanego asortymentu, w celu dopasowania oferty do oczekiwań odbiorców. Celem niniejszego opracowania jest analiza warunków występowania konkurencji jakościowej na europejskim rynku produktów spożywczych z uwzględnieniem kierunku i siły ich oddziaływania. (fragment tekstu)
The objective of the presented paper is to analyze the conditions of quality competition on food products market. The major forces that determine the quality competition include the following: greater technology of products manufacturing, threats to human safety and health, government regulation of quality and the rise of consumerism movement. Some conclusions concerning the conditions of quality competition in relation to customers and producers are drawn in the last part of the paper. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Abbott L., Vertical Quality Equilibrium under Pure Quality Competition, "American Economic Review" 1953 no. 43.
- AC Nielsen, The Nutrition-Conscious Shopper - Consumer Attitudes Towards Nurtitional Labels on Food Packaging in Europe, August 2005.
- Commission of the European Communities, Dable Report I. Synopsis of European enterprises, Brussels 1992.
- Czajkowska D., Inteligentne i aktywne opakowania do żywności, "Przemysł Spożywczy" 2005 nr 8.
- European Commission, Erom Farm to Fork Safe Food for Europe's Consumers, Directorate-General for Press and Communication, Manuscript 2004.
- Elmin A., EU Food Industry Low R&D Spend Leaves it Vulnerable, 2006. http://www.foodproductiondaily.com/.
- Filimonow J., Berger S., Możliwość zastosowania CMO w produkcji żywności, "Przemysł Spożywczy" 2005 nr 5.
- Garvin D., Competing on the Eight Dimensions of Quality, "Harvard Business Review" 1987, November-December.
- Juran M., A History of Managing for Quality, ASQC Quality Press, Milwaukee 1995.
- Lüning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F., Zarządzanie jakością żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
- Ministère de l'Economie, Le 4 pages des statistiques industrielles. No. 168, December 2002.
- Szwacka-Salmonowicz J., Zmiany zachowań nabywców jako determinanta kształtowania strategii segmentacyjnych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2003.
- Wiśniewska M., Od gospodarstwa do stołu. Organizacja i zarządzanie jakością oraz bezpieczeństwem produktu żywnościowego, Wydawnictwo UG, Gdańsk 2005.
- Wrzosek W., Funkcjonowanie rynku, PWE, Warszawa 1998.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol