- Autor
- Kilar Janusz (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie), Kusz Dariusz (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie), Stec Artur (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza)
- Tytuł
- Potencjał konkurencyjny podkarpackich producentów żywca wieprzowego na tle producentów krajowych
Competitive Potential of the Porker Producers from the Podkarpacie Region Against the Background of National Producers - Źródło
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 413-418, tab., bibliogr. 3 poz.
- Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
- Słowa kluczowe
- Mięso wieprzowe, Produkcja mięsa
Pork meat, Production of meat - Uwagi
- summ.
- Kraj/Region
- Region podkarpacki
Podkarpackie region - Abstrakt
- Celem pracy jest zaprezentowanie potencjału konkurencyjnego producentów żywca wieprzowego woj. podkarpackiego na tle producentów krajowych. (fragment tekstu)
It has been found that the headage of pigs in the province of Podkarpacie is characterised by significant lack of concentration. Farms with small herds of pigs prevail, which negatively influences their market position and the economic results achieved. A chance for porker production on a smaller scale lies in the horisontal integration of farmers through getting organised into producer groups. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Bibliografia
- Grzelak A., Procesy integracji poziomej w rolnictwie w Polsce w świetle wyników badań ankietowych, "Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych", XLIII, Seria В nr 57, Bydgoszcz 2005.
- Kałuża H., Strategia bezpiecznej żywności pochodzenia zwierzęcego jako element konkurencyjności na rynku unijnym. Problemy rolnictwa światowego, t. XI, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2004.
- Ruda M., Kusz D., Kusz B., Charakterystyka zakładów uboju i przetwórstwa żywca wieprzowego funkcjonujących w województwie podkarpackim, "Trzoda Chlewna" 2000 nr 8-9.
- Cytowane przez
- ISSN
- 0324-8445
- Język
- pol