BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Knecht Damian (Akademia Rolnicza we Wrocławiu), Zelek Przemysław (Akademia Rolnicza we Wrocławiu)
Tytuł
Związki gospodarcze między grupą producentów a zakładami mięsnymi
Economic Relations Between a Producer Group and Meat Companies
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 433-440, rys., tab., bibliogr. 12 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Organizacje producenckie, Współpraca z producentem, Produkcja mięsa
Producer organisations, Cooperation with manufacturer, Production of meat
Uwagi
summ.
Abstrakt
Produkcja żywca wieprzowego jest szczególnie ważną sferą działalności gospodarstw rolnych, ponieważ produkcja i ceny, jakie uzyskują rolnicy za dostarczony żywiec wieprzowy, mają istotny wpływ na dochodowość całego gospodarstwa. Niemniej jednak postępujący proces liberalizacji rynku rolnego, wskutek zwiększenia ilości dostaw wysokomięsnej wieprzowiny, spowodował tak duże nasilenie konkurencji, że indywidualny rolnik nie jest w stanie sprostać tym nowym warunkom. W lepszej sytuacji znajdują się wielkotowarowe, specjalistyczne gospodarstwa produkujące mięso w dużej, wielkoprzemysłowej skali. (fragment tekstu)

Strengthening relations with production and trade companies on the meat market is an opportunity of improving the market position of the group. The meat companies should enhance the producer groups to cooperate, i.e. they should actively improve their raw material basis. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Baum R., Majchrzycki D., Kierunki rozwoju rolnictwa w Unii Europejskiej, Materiały konferencyjne Agrobiznes a rozwój wsi i rolnictwa w warunkach przygotowań do przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, Lądek Zdrój 11-13 lipca, AE, Wrocław 2000.
  2. Bujoczek K., Skala produkcji a koszty, "Top Agrar Polska" 2000 nr 2.
  3. Kaczmarczyk S., Metody i techniki badań marketingowych, PWE, Warszawa 2002.
  4. Knecht D., Grupy producenckie krokiem milowym na drodze do Unii Europejskiej, "Gospodarka. Rynek. Edukacja" 2005 nr 7.
  5. Knecht D., Efektywność działania grupy producenckiej trzody chlewnej, "Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu", nr 448, Wrocław 2004.
  6. Knecht D., Jasiński L., Grupy producenckie, [w:] Związki gospodarcze i grupy producenckie, red. D. Knecht, Wydawnictwo WSZ 'Edukacja', Wrocław 2005.
  7. Nissen H., Refleksje eksperta duńskiego na temat spółdzielczości wiejskiej w Polsce i w Dani w perspektywie przystąpienia do UE, "Wieś i Rolnictwo" 1994 nr 5.
  8. Sprawozdanie finansowe producentów trzody chlewnej za 2005 r., Golejewo 2005a.
  9. Sprawozdanie finansowe producentów trzody chlewnej za 2005 r., Pakosław 2005b.
  10. Zelek P., Działalność grup producentów trzody chlewnej w świetle badań ankietowych, [w:] Związki gospodarcze i producenckie, red. D. Knecht, Wydawnictwo WSZ 'Edukacja', Wrocław 2005.
  11. Zestawienie ilościowe skupu tuczników w Zakładach Mięsnych 'Dworecki' w 2005 r., Golejewko 2006a.
  12. Zestawienie ilościowe skupu tuczników w Zakładach Mięsnych 'Majerowicz' w 2005 r., Białykał 2006b.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu