BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kozłowski Wojciech (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Tendencje rozwojowe na rynku mięsa w Polsce
Development Tendency on the Meat Market in Poland
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 477-483, rys., bibliogr. 9 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Analiza rynku
Meat market, Market analysis
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zmiany w wielkości badanych rynków mięsa, jakie zachodziły od początku lat dziewięćdziesiątych stwarzały odmienne warunki funkcjonowania i rozwoju dla producentów i przetwórców mięsa. Korzystniejsze relacje cenowo-popytowe na rynku mięsa drobiowego względem rynku mięsa czerwonego sprawiają, że potencjał rynku produktów drobiowych systematycznie się zwiększa i, jak można sądzić, w najbliższych latach będzie się on wciąż rozwijał. Przy stagnacji wielkości rynku mięsa wieprzowego i zmniejszeniu się rynku mięsa wołowego sektor drobiarski stwarza obecnie najlepsze perspektywy dla jego uczestników i to zarówno w aspekcie możliwości konkurowania na tym rynku, zwiększania sprzedaży, jak i generowania zysków z prowadzonej działalności. (fragment tekstu)

The objective of the paper is to determine the changes which have appeared on the potential meat market in Poland from the beginning of the 90s. In order to obtain the aim, an attempt is made to determine the demand, prices and market potential of meat. As a result of the observed changes the structure of meat market and the potential of markets are changing considerably to the advantage of raw poultry meat. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Dybowski G., Podstawowe czynniki rozwoju polskiego drobiarstwa, "Przemysł Spożywczy" 2001 nr 2.
  2. Juchniewicz M., Sytuacja na rynku wieprzowiny w Polsce po integracji z Unią Europejską, "Roczniki Naukowe SERiA", t. VII, z. 7, Warszawa 2005.
  3. Popyt na żywność - stan i perspektywy, IERIGŻ, ARR, MRiRW, 2000-2005 nr 1-6.
  4. Rynek mięsa - stan i perspektywy, IERiGŻ, ARR, MRiRW, 2004-2005 nr 27, 29.
  5. Świetlik K., Rynek mięsa po 'unijnym szoku', "Mięso i Wędliny" 2005 nr 6.
  6. Świetlik K., Tendencje w spożyciu mięsa czerwonego, "Przemysł Spożywczy" 2003 nr 6.
  7. Urban S., Przemysł mięsny w obliczu integracji z Unią Europejską, "Przemysł Spożywczy" 2003 nr 6.
  8. www.stat.gov.pl.
  9. Zięba S., Konkurencyjność polskiego przemysłu mięsnego, "Przemysł Spożywczy" 2003 nr 6.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu