BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krawczyk Józefa (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie), Sokołowicz Zofia (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Uwarunkowania konkurencyjności produkcji jaj spożywczych na przykładzie wybranej fermy
Factors of Table Egg Production Competitiveness Using the Example of a Selected Farm
Źródło
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1118, t. 1, s. 491-496, rys., bibliogr. 8 poz.
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2006 : konkurencja w agrobiznesie - jej uwarunkowania i następstwa. T. 1
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Przemysł drobiarski, Konkurencyjność
Food production, Poultry industry, Competitiveness
Uwagi
summ.
Abstrakt
W warunkach gospodarki rynkowej konkurencję wygrywa ten, kto potrafi określić w porę optymalny moment zaprzestania nieefektywnej produkcji i zmiany jej profilu, co w przypadku produkcji jaj oznacza wstawienie do kurnika młodych niosek. Zapewnienie opłacalności produkcji na badanej fermie było efektem nie tylko aktywnych działań marketingowych producenta, ale także bieżącego monitoringu cen i kosztów, ponieważ był to trudny okres sprzedaży jaj spożywczych na polskim rynku i wiele mniejszych ferm nie wytrzymało konkurencji, rezygnując z produkcji. Występujące w okresie od września 2003 r. do czerwca 2004 r. wysokie ceny pasz w całej Europie nie zawsze mogły być zrekompensowane oczekiwanym przez producentów wzrostem cen jaj, przed integracją z Unią Europejską notowano bowiem ich nadprodukcję, a eksport w tym czasie był skutecznie ograniczany kontyngentami z UE i porozumieniami WTO.
Stwierdzono skuteczność stosowania rachunku marginalnego do wyznaczania progu rentowności i optymalnego terminu likwidacji stada kur w warunkach niestabilnego rynku i zmieniających się cen. (fragment tekstu)

The aim of the study is to evaluate the possibility of improving the competitiveness of table egg production by determining the optimum date of chicken culling in a randomly chosen layer farm using the marginal calculus method.
Source data were collected in 2003-2004. The study covered two commercial flocks of Hy-Line Brown laying hens that were used in the same period. Flock A (6200 layers) was composed of hens subjected to moulting at 64 weeks of age, and flock В (6000 layers) was reared and used on the farm in the first year of egg production.
In a market economy, the competitive edge is gained by producers able to determine the optimum date on which inefficient production should be discontinued and its profile changed. In the case of egg production, this means that young layers should be introduced to the poultry house. Production on the experimental farm was profitable thanks to the producer's active marketing and regular monitoring of prices, because during the analysed period it was difficult to sell table eggs on the Polish market and many smaller companies were edged out of the market. The use of the marginal calculus was found to be useful for determining the profitability threshold and the optimum date of hen flock liquidation in an unstable market characterized by changing prices. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bar A., Razaphkovsky V., Wax E., Malka Y., Effect of Age Molting on Postmolting Performance, "Poultry Sei.", 80 (7), 2001.
  2. Bell D., Historical and Current Molting Practices in the U.S. Table Egg Industry, "Poultry Sei." 82 (6) 2003.
  3. Guba W., Safin M., Miary konkurencyjności i ich zastosowanie na przykładzie sektora produkcji zwierzęcej w Polsce, III Kongres Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 26 września 1996.
  4. Kisiel R., Ekonomika produkcji rolniczej, ART, Olsztyn 1999.
  5. Kołoszko-Chomentowska Z., Ekonomiczna analiza krzywej nieśności kur, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 2001 nr 1-3.
  6. Krawczyk J., Koreleski J., Wężyk S., Wpływ przycinania dziobów i poziomu odżywienia kur na opłacalność produkcji jaj, "Medycyna Weterynaryjna" 2005, vol. 61, nr 2.
  7. Manteuffel R., Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego, PWRiL, Warszawa 1981.
  8. Yilmaz B., Sahan U., The Effects of Different Forced Molting Methods on Egg Production and Egg Quality in Egg Layers, "Arch. Gefliigelk." 2002, 66.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0324-8445
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu