BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gierczak-Korzeniowska Beata (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Wpływ markowych produktów turystycznych na atrakcyjność Podkarpacia - ocena z uwzględnieniem czynnika demograficznego
The Impact of Branded Tourist Products on the Attractiveness of the Podkarpackie Region : Assessment with Respect to the Demographic Factor
Źródło
Kwartalnik Naukowy Uczelni Vistula, 2019, nr 2(60), s. 31-42, wykr., tab., bibliogr. 25 poz.
Vistula Scientific Quarterly
Słowa kluczowe
Atrakcyjność turystyczna, Produkt turystyczny, Czynniki demograficzne, Wyniki badań
Touristic attractiveness, Tourist product, Demographic factors, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: L8, L83, M31
streszcz., summ.; Publikacja powstała w ramach projektu realizowanego ze środków na utrzymanie potencjału badawczego Nr: 10/WWF/PB/10/2017 pt. Możliwości wykorzystania BAV w procesie oceny atrakcyjności turystycznej Podkarpacia
Kraj/Region
Podkarpacie
Subcarpathian Region
Abstrakt
Obecność interesującego i wzbudzającego pozytywne emocje markowego produktu turystycznego na danym obszarze stanowi wartość zarówno dla zarządzających tym produktem, jak i dla turystów. Regiony turystyczne coraz częściej przyjmują koncepcję marketingową skoncentrowaną na budowaniu silnych marek, z kolei turyści decydując się na pakiet podróżny, wybierają spośród różnych marek dostępnych na rynku, które zapewnią im oczekiwaną jakość. Nie bez znaczenia dla wspomnianych wyborów pozostają czynniki demograficzne. Celem pracy jest zatem pokazanie wpływu markowych produktów turystycznych na atrakcyjność Podkarpacia z uwzględnieniem kryterium demograficznego. W badaniach mających charakter pilotażowy wykorzystano m.in. dobór przypadkowy i dobór wygodny. Wśród metod badawczych zastosowanie znalazły: test Manna-Whitneya oraz test niezależności chi-kwadrat. Badania pokazały, że markowe produkty turystyczne mają istotny wpływ na atrakcyjność turystyczną regionu a także na wybór miejsca destynacji turystycznej. (abstrakt oryginalny)

In a given area, the presence of a branded tourist product which is interesting and evokes positive emotions provides value both for brand managers and tourists. Tourist regions are increasingly adopting a marketing concept focused on building strong brands, while tourists who make decisions regarding package tours choose from various brands available on the market which provide them with expected quality. Demographic factors for these choices are not without significance. Therefore, the aim of the study is to show the influence of branded tourist products on the attractiveness of the Podkarpackie region with respect to the demographic criterion. Simple random sampling and convenience sampling were used, inter alia, in pilot studies. The Mann-Whitney U test and the chi-square independence test were used as research methods. The research showed that branded tourist products have a significant impact on the tourist attractiveness of the region as well as on the selection of a tourist destination. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aaker D.A. (1996), Building strong brands, Wydawnictwo Naukowe Free Press, New Yo r k .
  2. Aczel A.D. (2000), Statystyka w zarządzaniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  3. Ambler T. (1995), Brand equity as a relational concept, "The Journal of Brand Management", Vol. 2, No 6.
  4. Anholt S. (2006), The Anholt City Brands Index. How The World Views its Cities, GMI.
  5. Chhetri P., Arrowsmith C. (2008), GIS-based Modeling of Recreational Potential of Nature-Based Tourist Destinations, "Tourism Geographies", Vol. 10(2).
  6. Cretu A.E., Brodie Roderick J. (2007), The influence of brand image and company reputation where manufacturers market to small firms: A customer value perspective, "Industrial Marketing Management", Vol. 36(2).
  7. Dagustani D., Buchory H.A., Satya M.T. (2014), The brand building: developing Brand Asset Valuator and brand association (Empirical study on traditional snack food In Indonesia), "International Journal of Business, Economics and Law", Vol. 5, Iss. 2 (Dec.).
  8. Dębski M. (2009), Marka regionu turystycznego jako źródło przewagi konkurencyjnej destynacji turystycznych, "Prace Naukowe UE we Wrocławiu", nr 50.
  9. Dobni D., Zinkhan G.M. (1990), In search of brand image: A foundation analysis, Goldberg, M,E, Gorn, G, and Pollay, RW, "Advances for Consumer Research", Vol. 17.
  10. Ekinci Y., Sirakaya-Turk E., Preciado S. (2013), Symbolic consumption of tourism destination brands, "Journal of Business Research", Vol. 66(6).
  11. Florek M. (2014), Kapitał marki miasta zorientowany na konsumenta - źródła i pomiar, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  12. Fournier S. (1998), Consumer and their Brands: Developing Relationship Theory in Consumer Research, "Journal of Consumer Research", March.
  13. Hankinson G. (2007), The management of destinations brands: five guiding principles based on recent developments in corporate branding theory, "Brand Management", No 3.
  14. Hoeffler S., Keller K. L. (2003), The marketing advantages of strong brands, "Journal of Brand Management", Vol. 10, No. 6.
  15. Hosany S., Prayag G. (2011), Patterns of tourists' emotional responses, satisfaction, and intention to recommend, "Journal of Business Research".
  16. Kapferer J.-N. (2005), The new strategic brand management, Kogan-Page, London.
  17. Kerr G. (2006), From destination brand to location brand, "Brand Management", No. 4-5.
  18. Light L. (1993), Brand Erosion a Waste of Assets. Trust, Quality and Leadership Important in Creating Lasting Value, "Business Marketing", No. 8.
  19. Marczak M. (2017), Branding obszaru recepcji turystycznej i jego wykorzystanie w działaniach narodowych organizacji turystycznych, "Prace Naukowe UE we Wrocławiu", nr 473.
  20. Mazurek J., Kasperska E. (2014), Markowy produkt turystyczny regionu na przykładzie ogrodów tematycznych Hortulus w Dobrzycy, "Zeszyty Naukowe Politechniki Koszalińskiej", nr 18.
  21. Panasiuk A. (2014), Rynek turystyczny. Studium strukturalne, Difin, Warszawa.
  22. Popescu I.V. (2014), The Influence of Brands on Consumer Behavior in Selecting a Travel Package, "International Journal of Economic Practices and Theories", Vol. 4, No. 5.
  23. Pringle H., Gordon W. (2008), Zarządzanie marką. Jak wypromować rozpoznawalną markę, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań.
  24. Sherry John F. Jr. (2005), Brand Meaning (Chapter 3), (w:) Tybout A.M., Calkins T. (Eds.), Kellogg on Branding - The Maketing Faculty of The Kellogg School of Management, foreword by Philip Kotler, J.W. Wiley, New York.
  25. Witek-Hajduk M.K. (2001), Zarządzanie marką, Difin, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-4689
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu