- Autor
- Obi Okey Francis (University of Nigeria, Nsukka, Nigeria), Akubuo Clement O. (University of Nigeria, Nsukka, Nigeria)
- Tytuł
- Performance Evaluation of African Breadfruit (Treculia Africana) Seed Dehuller
Ocena działania łuskarki do nasion afrykańskiego drzewa chlebowego (TRECULIA AFRICANA) - Źródło
- Agricultural Engineering, 2018, R. 22, nr 4 (168), s. 51-60, tab., rys., bibliogr. 14 poz.
- Słowa kluczowe
- Maszyny i urządzenia, Efektywność rolnictwa, Rolnictwo
Machinery and equipment, Efficiency in agriculture, Agriculture - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- Artykuł ten przedstawia wpływ czasu gotowania na uzysk łuskanego ziarna afrykańskiego drzewa chlebowego oraz niedawne wysiłki w kierunku ulepszenia istniejącej łuskarki i jej działania. Do badań użyto dwie pospolite i dostępne odmiany Treculia var. africana oraz var. inverse. Ziarna gotowano przez 0, 2, 5, 8, 11 i 14 minut a następnie łuskano. Wyniki pokazały, że czas gotowania miał istotny wpływ na uzysk ziarna łuskanego dwóch odmian ziarna. Uzysk ziarna łuskanego zwiększał się w ciągu 0-5 minut obróbki, po czym po 14 minutach gotowania drastycznie zmalał. Uzyskane dane zostały wykorzystane do przygotowania nieliniowego kwadratowego modelu regresji służącego do przewidywania uzysku ziarna łuskanego w funkcji czasu gotowania. Ocena działania łuskarki wykazała, że było ono uzależnione od odmiany.(abstrakt oryginalny)
This paper reports the effect of the parboiling time on dehulled kernel out-turns (DKO) of African breadfruit seeds, and the most recent effort to upgrade an existing dehuller and its performance. Two common and readily available varieties - Treculia var. africana and var. inverse were used in the study. The seeds were parboiled for 0 (control), 2, 5, 8, 11 and 14 minutes and then dehulled. The result revealed that the parboiling time had a significant effect on the DKO of the two varieties of the seed. The DKO increased from 0 to 5 min of the treatment, after which it decreased considerably up to 14 min of the parboiling time. The obtained data were used to develop a non-linear quadratic regression model to predict the DKO as a function of the parboiling time. The performance evaluation of the breadfruit seeds dehuller revealed that it was significantly influenced by the variety.(original abstract) - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Akubuo, C.O. (2002). Performance evaluation of a local maize sheller. Biosystems Engineering, 83(1), 77-83.
- Akubuo, C.O., Eje, B.E. (2002). Palm kernel and shell separator. Biosystems Engineering, 81(2), 193-199.
- Anosike, N., Brown, E., Maduka, C. (2016). Performance evaluation of a prototyped breadfruit seed dehulling machine. Machines, 4(11), 1-6.
- Eje, B.E. (1998). Design, Construction and Evaluation of Oil Palm Kernels and Shells Separator.
- Unpublished Master of Engineering project report, Department of Agricultural and Bioresources Engineering, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
- Ellis, W.O., Oduro, I., Appiah, F., Antwi, Y. (2007). Quality of oil from Treculia Africana - an underutilized forest plant. Discovery and Innovation, 19, 267-270.
- Enibe, S.O., Akubuo, C.O., Mbah, B.N., Onweluzo, J.A., Enibe, D.O., Oduro, I., Ellis, W.A. (2013).
- Progress in agronomic, nutritional and engineering development research on Treculia Africana tree crop. Paper presented at the 3rd International Conference on Neglected and Underutilized Species (NUS): for a Food Secure Africa, Accra, Ghana, 25th-27th September, pp. 198-214.
- Etoamaihe, U.J., Ndubueze, K.C. (2010). Development and performance evaluation of a dehulling machine for african breadfruit (Treculia Africana). Journal of Engineering and Applied Sciences, 5(4), 312-315.
- Nwabueze, T. (2009). Kernel extraction and machine efficiency in dehulling parboiled african breadfruit (Trecullia Africana Decne) whole seeds. Journal of Food Quality, 32(5), 669-683.
- Nwigbo, S.C., Achebe, C.H., Chinwuko, E.C., Tagbo, D.A. (2008). Design of breadfruit shelling machine." Africa Research Review, 2(4), 1-16.
- Ogunsina, B.S. (2013). Crackability and chemical composition of pre-treated cashew nuts using a hand-operated knife cutter. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 15(2), 275-283.
- Omobuwajo, T.O., Ikegwuoh, H.C., Koya, O.A., Ige, M.T. (1999). Design, construction and testing of a dehuller for african breadfruit (Treculia Africana) seeds. Journal of Food Engineering, 42, 173-176.
- Otubelu, N.U. (1989). Design, Fabrication and Testing of a Small to Medium Scale Maize Sheller. Unpublished Master of Engineering project report, Department of Agricultural and Bioresources Engineering, University of Nigeria, Nsukka, Nigeria.
- Cytowane przez
- ISSN
- 2083-1587
- Język
- eng
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.1515/agriceng-2018-0036