BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szwacka-Mokrzycka Joanna (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland), Kociszewski Michał (KUK Polska)
Tytuł
Directions of Functional Food Market Development in Light Of New Consumer Trends
Kierunki rozwoju rynku żywności funkcjonalnej w świetle nowych trendów konsumenckich
Źródło
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2019, R. 18, nr 4, s. 103-111, tab., bibliogr. 38 poz.
Słowa kluczowe
Żywność funkcjonalna, Marketing, Trendy konsumenckie
Functional food, Marketing, Consumer trends
Uwagi
Klasyfikacja JEL: D1, D4, C23.
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem przewodnim artykułu jest przedstawienie kierunków rozwoju żywności funkcjonalnej w Polsce i na świecie na tle zmieniających się wzorców zachowań konsumentów. Punktem wyjścia rozważań jest przedstawienie pojęcia i funkcji spełnianych przez tę kategorię produktową. Następnie przedstawiono nowe trendy konsumenckie w ostatnim dziesięcioleciu, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zmiany preferencji konsumentów żywności i rolę w tym procesie działań marketingowych. Ostatnia część opracowania odnosi się do kierunków rozwoju żywności funkcjonalnej w Polsce na tle rynku światowego. (abstrakt oryginalny)

The main aim of the article is to present the directions of functional food market development in Poland and in the world against the background of changing patterns of consumer behaviour. The presentation of the concept and functions performed by this product category shall be the starting point. Consumer trends developed over the last decade are presented, with particular attention paid to changes in food consumer preferences and the role of marketing activities in this process. The last part of the study refers to the trends in the development of functional food in Poland compared to the world market. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bech-Larsen, T., Grunert, K.G. (2003). The perceived healthiness of functional foods. A conjoint study of Danish, Finnish and American consumers' perception of functional foods. Appetite, 40, 9-14, https://doi. org/10.1016/S0195-6663(02)00171-X
  2. Binns, N., Howlett, J. (2009). Functional food in Europe International developments in science and health claims. Summary report of an international symposium. 9-11.05.2007 Portomaso, Malta. European Journal of Nutrition, 48. (Suppl. 1), 3-13.
  3. Buyukkaragoz, A. ( 2014). Consumers' awareness, acceptance and attitudes towards functional foods in Turkey. International Journal of Consumer Studies, 38 (6), 628- -635, https://doi.org/10.1111/ijcs.12134
  4. Childs, N.M., Poryzees, G.H. (1997). Foods that help prevent disease: Consumer attitudes and public policy implications. Journal of Consumer Marketing, 14, 433- -447, https://doi.org/10.1108/07363769710186015
  5. Datamonitor.com (2004). New Developments In Global Consumer Trends. Retrieved from http://www. datamonitor.com/Products/Free/Report/DMCM2468/ 020DMCM2468.htm [accessed: 27.04.2018].
  6. Del Giudice, T., Pascucci, S. (2010). The role of consumer acceptance in the food innovation process: Young consumer perception of functional foods in Italy. International Journal on Food System Dynamics, 1 (2), 111-122.
  7. Ding, Y., Veeman, M.M., Adamowicz, W.L. (2015). Functional food choices: Impacts of trust and health control beliefs on Canadian consumers' choices of canola oil, Food Policy, 52, 92-98, https://doi.org/10.1016/ j.foodpol.2014.12.002
  8. Duy Tung Bui (2015). Consumer Acceptance of Functional Foods in Ho Chi Minh City. Eurasian Journal of Business and Economics, 8 (16), 19-34, https://doi.org/10.17015/ ejbe.2015.016.02
  9. Górecka, D. (2007). Nowe kierunki produkcji żywności funkcjonalnej i instrumenty jej promocji. Przemysł Spożywczy, 6, 20-23.
  10. Górecka, D., Jędrusek-Golińska, A. (2019). Rozwój rynku żywności funkcjonalnej. Agroindustry, 1. Retrieved from http://www.agroindustry.pl/index.php/2019/01/28/ rozwoj-rynku-zywnosci-funkcjonalnej/UP [accessed: 30.03.2019].
  11. Hilliam, M. (1996). Functional Foods: The Western consumer viewpoint. Nutrition Reviews, 54 (11), 189-194, https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1996.tb03846.x
  12. Korbutowicz, T. (2018). Żywność funkcjonalna na świecie. Uniwersytet Szczeciński, Studia i Prace WNEIZ US, 53, Vol. 2, 209-220.
  13. Kraus, A. (2015). Factors influencing the decisions to buy and consume functional food. British Food Journal, 117 (6), 1622-1636, https://doi.org/10.1108/BFJ-08-2014-0301
  14. Kusińska, A., Olejniczuk-Merta, A. (Eds.) (2009). Konsumpcja w Polsce. Raport roczny. IBRKK, Warszawa.
  15. Lalor, F., Madden, C., McKenzie, K., Wall, P.G. (2011). Health claims on foodstuffs: A focus group study of consumer attitudes. Journal of Functional Foods, 3 (1), 56-59, https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.02.001
  16. Lindsay, R.C. (1996). Food Additives. In: O.R. Fennema (Ed.) Food Chemistry. Marcel Dekker, New York, 768-821.
  17. Lonneker, J. (2007). Psychological impacts of health claims on consumer perception and behaviour. Paper presented on the ILSI International Symposium on "Functional Foods in Europe - International Developments in Science and Health Claims". 9-11.05.2007, Malta.
  18. Makała, H. (2018). Żywność funkcjonalna i jej znaczenie na współczesnym rynku. Przemysł Spożywczy, 1, 18-22.
  19. Naisbitt, J. (1982). Megatrends. Ten New Directions Transforming Our Lives. Warner Books, Nowy York.
  20. Nielsen.com (2018). Żywność funkcjonalna - bliżej potrzeb konsumentów. FMCG and Retail. Retrieved from https://www.nielsen.com/pl/pl/insights/article/2018/ functional-food [accessed: 30.03.2019].
  21. Niva, M. (2000). Consumers, functional foods and everyday knowledge. Paper presented on conference "Nutritionists meet Food Scientists and Technologists". 12-14.04.2000 Porto.
  22. Nowalska, D. (2007). Rekonstrukcja wzorów zachowań konsumpcyjnych wśród kobiet na przykładzie województwa śląskiego. Instytut Socjologii Uniwersytetu Śląskiego, Katowice [typescript].
  23. Olędzka, R. (2007). Nutraceutyki, żywność funkcjonalna - rola i bezpieczeństwo stosowania. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 40, 1-8.
  24. Olejniczuk-Merta, A., Garbarski, L. (2017). Segmentacja rynku - analiza krytyczna. In: M. Bartosik-Purgat (Ed.) Zachowania konsumentów. Globalizacja. Nowe technologie. Aktualne trendy. Otoczenie społeczno-kulturowe. Wydawnictwo Naukowe WN PWN, Warszawa.
  25. portalspozywczy.pl (2017). Rynek żywności funkcjonalnej w Polsce wart 3,7 mld Euro. Retrieved from http://www. portalspozywczy.pl/handel/artykuly/rynek-zywnosci- funkcjonalnej-w-polsce-wart-3-7-mld-euro,150905. html [accessed: 30.10.2017].
  26. Racz, G. (2013). Az ertekek valtozasanak es a fenntarthato fejlodes trendjenek hatasa a hazai elelmiszerfogyasztasra. PhD thesis. Szent István Egyetem, Gödöllő [typescript]. Retrieved from https://szie.hu/file/tti/archivum/ Racz_Georgina_ertekezes.pdf [accessed: 30.03.2019].
  27. Sandmann, A., Brown, J., Mau, G., Saur, M., Amling, M., Barvencik, F. (2015). Acceptance of vitamin D-fortified products in Germany. A representative consumer survey. Food Quality and Preferences, 43, 53-62, https://doi. org/10.1016/j.foodqual.2015.02.011
  28. Shamal, S., Mohan, B.C. (2015). Functional food Acceptance in India: Socio-Demographic and Lifestyle Determinants. Paper presented on the 1st IIMA International Conference on Advances in Healthcare Management Services. Indian Institute of Management. 6-7.06.2007 Ahmedabad.
  29. Siegrist, M., Shi, J., Giusto, A., Hartman, C. (2015). Worlds apart: Consumer acceptance of functional foods and beverages in Germany and China. Appetite, 92, 87-93, https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.05.017
  30. Siro, I., Kapolna, E., Kapolna, B., Lugasi, A. (2008). Functional Food. Product development, marketing and consumer acceptance - A review. Apetite, 51 (3), 456-467, https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.05.060
  31. Sirtori, C.R., Anderson, J.W., Sirtori, E., Arnoldi, A. (2009). Functional Food for dyslipidemia and cardiovascular system risk prevention. Nutrition Research Reviews, 22, 244-261.
  32. Świderski, F., Kolanowski, W. (2006). Żywność funkcjonalna i dietetyczna. In: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WTN, Warszawa.
  33. Szwacka-Mokrzycka, J. (2018). Paradygmaty rozwoju żywności funkcjonalnej w Polsce. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  34. Verbeke, W. (2005). Consumer acceptance of functional foods: Sociodemographic, cognitive and attitudinal determinants. Food Quality and Preferences, 16, 45-57, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2004.01.001
  35. Verbeke, W. (2006). Functional foods: Consumer willingness to compromise on taste for health? Food Quality and Preferences, 17, 126-131, https://doi.org/10.1016/ j.foodqual.2005.03.003
  36. Woźniak, W., Kamiński, E. (2006). Żywność funkcjonalna i wzbogacona w turystyce i sporcie. In: Zarządzanie i usługi w obszarze kultury fizycznej i hotelarstwa. WSHiG, Poznań.
  37. Zalega, T. (2013). Nowe trendy i makrotrendy w zachowaniach konsumenckich gospodarstw domowych w XXI wieku. Konsumpcja i Rozwój, 2 (5), 3-21.
  38. Žeželj, I., Milosević, J., Stojanović, Ž., Ognjanov, G. (2012). The motivational and informational basis of attitudes toward foods with health claims. Appetite, 59 (3), 960- -967, https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.09.008
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1644-0757
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.22630/ASPE.2019.18.4.50
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu