BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ochnio Luiza (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland), Rokicki Tomasz (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland), Koszela Grzegorz (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland), Klepacki Bogdan (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
Tytuł
Diversification of Lamb Meat Imports in EU Countries and Its Trends
Zróżnicowanie importu mięsa jagnięcego w krajach UE i tendencje jego zmian
Źródło
Econometrics. Advances in Applied Data Analysis, 2019, vol. 23, nr 4, s. 96-111, rys., tab., bibliogr. 25 poz.
Ekonometria
Słowa kluczowe
Import, Mięso, Rynek mięsny, Analiza danych
Import, Meat, Meat market, Data analysis
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q13, Q17, C10
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
W pracy dokonano próby porównania krajów Unii Europejskiej pod względem dynamiki zmian wartości importu mięsa jagnięcego w latach 2003-2017. Wzorcem, względem którego dokonano tego porównania, była wartość średnia, którą należy tu rozumieć jako dynamikę wzrostu badanej cechy dla wszystkich krajów Unii łącznie. W tym celu posłużono się narzędziami związanymi z tzw. gradacyjną analizą danych, takimi jak wskaźnik niepodobieństwa struktur ar (służacy w tym wypadku do określenia zarówno kierunku zmian. jak i szybkości tych zmian na tle całej UE), oraz mapami nadreprezentacji (służącymi wizualizacji tych zmian oraz ich interpretacji). Dodatkowo za pomocą metod GCA podzielono kraje UE na grupy charakteryzujące się mniejszą. średnią i wyższą dynamiką zmian importu jagnięciny. Okazuje się. że nabardziej dynamiczny wzrost importu tego rodzaju mięsa dotyczył krajów o stosunkowo niskim stażu członkowskim w UE. Może to świadczyć o zmiananch preferencji żywieniowych w tych krajach. Ma to związek z większą dostępnością dóbr uważanych dotychczas za luksusowe, większą świadomością, jeżeli chodzi o tzw. zdrową żywność, i oczywiście z bogaceniem się społeczeństw żyjących w państwach, które do Unii dołączyły.(abstrakt oryginalny)

The paper attempts to compare European Union countries in terms of the dynamics of changes in the value of lamb meat imports in the period 2003-2017. The standard against which this comparison was made was the average value, which should be understood as the growth dynamics of the examined feature for all EU countries together. For this purpose, tools related to the so-called Grade Data Analysis, such as the index of the unlikeness of structures "ar" (in this case a good tool to determine the direction of changes and the speed of these changes for all EU countries) and overrepresentation maps (used to visualise these changes and for their interpretation). Additionally, with the help of GDA methods, EU countries were divided into groups characterised by smaller, medium and higher dynamics of changes in lamb imports. It can be concluded that the most dynamic growth in imports of this type of meat is found among the newest EU member states. This may indicate a change in dietary preferences in these countries. It may also be related to greater accessibility to goods previously considered as luxury, greater awareness of so-called healthy foods and the improved standard of living of societies that have joined the European Union.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Agri-Food Trade in 2014: EU-US Interaction Strengthened, 2015, Monitoring Agri-trade Policy MAP 2015-1, European Union. Alexandratos N., Bruinsma J., 2012, World Agriculture Towards 2030/2050: The 2012 Revision (No. 12-03), ESA Working paper, Rome, FAO.
  2. Anderson K., 2010, Globalization's effects on world agricultural trade, 1960-2050, Philosophical Transactions of the Royal Society B, vol. 365, pp. 3007-3021.
  3. Atkinson A.B., 1970, On the measurement of inequality, Journal of Economic Theory, no. 2, pp. 244-263.
  4. EU Agricultural Outlook for the Agricultural Markets and Income 2017-2030, 2017, Report of European Commission (18/12/2017). Pobrano z: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/ farming/facts-and-figures/markets/outlook/medium-term_en.
  5. Foley J.A., Ramankutty N., Brauman K.A., Cassidy E.S., Gerber J.S., Johnston M., Mueller N.D., O'Connell C., Ray D.K., West P.C., Balzer C., Bennett E.M., Carpenter S.R., Hill J., Monfreda C., Polasky S., Rockstrom J., Sheehan J., Siebert S., Tilman D., Zaks D.P.M., 2011, Solutions for a cultivated planet, Nature, 478, pp. 337-342.
  6. Gastwirth J.L., 1972, The estimation of the Lorenz curve and Gini index, The Review of Economics and Statistics, vol. 54, no. 3, pp. 306-316
  7. Goktolga Z.G., 2006, An analysis of import demand for meat and meat product in Turkey, Journal of Agronomy, 5(1), pp. 98-100.
  8. Grzegorek M., 2007, Homogeneity of pixel neighborhoods in gray level images investigated by the Grade Correspondence Analysis, Computer Recognition Systems, 2, pp. 76-83.
  9. Herrero M., Thornton P.K., Gerber P., Reid R.S., 2009, Livestock, livelihoods and the environment: Understanding the trade-offs, Current Opinion in Environmental Sustainability, vol. 1, no. 2, pp. 111-120.
  10. Hoekstra A.Y., Mekonnen M.M., 2012, The water footprint of humanity, Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 109, pp. 3232-3237.
  11. Koo W.W., Karemera D., Taylor R., 1994, A gravity model analysis of meat trade policies, Agricultural Economics, 10(1), pp. 81-88.
  12. Livestock Commodities. Past and Present, 2018, http://www.fao.org/docrep/005/y4252e/y4252e05b.htm# TopOfPage (23.11.2018).
  13. MacDonald G.K., Brauman K.A., Sun S., Carlson K.M., Cassidy E.S., Gerber J.S., West P.C., 2015, Rethinking agricultural trade relationships in an era of globalization, BioScience, vol. 65, no. 3, pp. 275-289.
  14. Meat Production Statistics, 2018, Eurostat Statistics Explained, https://ec.europa.eu/eurostat/ statistics-explained/index.php/Meat_production_statistics (23.11.2018).
  15. Porkka M., Kummu M., Siebert S., Varis O., 2013, From food insufficiency towards trade dependency: A historical analysis of global food availability, PLoS ONE, 8(12), e82714.
  16. Ritchie H., Roser M., 2018, Meat and Seafood Production & Consumption. Our World in Data, retrieved from: https://ourworldindata.org (23.11.2018).
  17. Rokicki T., 2017, Food security in the European Union - the case study of the lamb market, Economic Science for Rural Development. Integrated and Sustainable Regional Development:Marketing and Sustainable Consumption: proceedings of the International Scientific Conference, ed. A. Auzina, 27-28 April 2017, Jelgava, no. 45, pp. 344-350.
  18. Rokicki T., Ratajczak M., 2018, Segmentation of the EU countries in terms of the sheep production, Proceedings of the 2018 International Conference Economic Science for Rural Development, Jelgava, LLU ESAF, no. 48, pp. 229-236.
  19. Shevchuk V., 2014, Modelling of agricultural import demand in Ukraine, Information Systems in Management, 3(3), pp. 201-211.
  20. Sutherland H., Taylor R., Gomulka J., 2002, Combining household income and expenditure data in policy simulations, Review of Income and Wealth, 48(4), pp. 517-536.
  21. Tsionas E., Christopoulos D., 2004, International evidence on import demand, Empirica, vol. 31, no. 1, pp. 43-53.
  22. Toth G., 2015, Mean Minkowski Measures. In: Measures of Symmetry for Convex Sets and Stability, Universitext. Springer, Cham, doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-23733-6_4.
  23. Vepstas L., 2008, On the Minkowski Measure. Pobrano z: arXiv preprint arXiv:0810.1265.
  24. Weinzettel J., Hertwich E.G., Peters G.P., Steen-Olsen K., Galli A., 2013, Affluence drives the global displacement of land use, Global Environmental Change, vol. 23, pp. 433-438.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1507-3866
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/eada.2019.4.07
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu