BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dziuba Szymon (Wrocław University of Economics), Cierniak-Emerych Anna (Wrocław University of Economics)
Tytuł
Prerequisites and Opportunities for the Use of the 5S Principles in the Company Laboratory in an Organic Mill
Przesłanki i możliwości zastosowania zasad 5S w laboratorium przyzakładowym ekomłyna
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2019, nr 8 (63), s. 179-190, tab., rys., bibliogr. 41 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Słowa kluczowe
Metoda 5S, Kaizen, Jakość żywności
5S method, Kaizen, Food quality
Uwagi
Klasyfikacja JEL: D24, J24, Q57, M50
streszcz., summ.
Abstrakt
Sukces organizacji gospodarczych wiąże się z poszukiwaniem przez nie nowych sposobów utrzymania i zwiększania przewagi konkurencyjnej. Szczególnie dotyczy to branży spożywczej, a zwłaszcza sektora ekoprzetwórstwa żywności, którego klienci oczekują żywności wysokiej klasy, zawierającej makro- i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mając to na względzie, menedżerowie do rozwiązywania problemów pojawiających w zarządzanych przez nich jednostkach gospodarczych często wykorzystują wyszukane narzędzia i technologie, zamiast posługiwać się tymi już dostępnymi i zweryfikowanymi. Chodzi zwłaszcza o rozwiązania bazujące na założeniach zdrowego rozsądku, takich jak m.in. praktyka 5S. W tym kontekście uznano za zasadną próbę wdrożenia metody 5S w laboratorium przedsiębiorstwa produkującego ekomąki. W badaniach empirycznych prowadzonych metodą case study posiłkowano się obserwacją jawną oraz swobodnymi wywiadami z kierownictwem i laborantami. Skorzystano z udostępnionych materiałów ewidencyjnych. Na podstawie analizy zebranych informacji ukazano przesłanki i możliwości wdrożenia 5S.(abstrakt oryginalny)

The success of economic organizations depends on searching for new ways of maintaining and increasing competitive advantage. This is particularly true for the food industry and, in particular, the organic food processing sector, where consumers expect highquality foods containing macronutrients and micronutrients that are essential for the proper functioning of the human body. With this in mind, managers relatively often use sophisticated tools and technologies to solve problems in these business entities rather than using existing and verified tools and technologies. This concerns especially the solutions which are based on the assumptions of common sense, such as the 5S method. In this context, it was considered appropriate to try to implement the 5S principles in the laboratory of a company producing organic flour. The case study method was employed to analyse the possibility of implementation of 5S in the laboratory. The empirical examinations were based on open observation, and free-form interviews with managers and laboratory workers. The available recorded materials were used. Using the analysis of the collected information, an attempt was made to show the prerequisites and opportunities for the implementation of 5S.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aoki, K. (2008). Transferring Japanese kaizen activities to overseas plants in China. International Journal of Operations &Production Management, 28(5-6), 518-539.
  2. BazEkon. (2019). Retrieved 11.09.2019 from: https://bazybg.uek.krakow.pl/bazekon/szukaj
  3. Bochenek, M. (2018). Kaizen costing jako narzędzie zarządzania kosztami w przedsiębiorstwie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (506), 9-17.
  4. Bogatko, A. and Nitkiewicz, T. (2016). Ocena wdrożenia filozofii kaizen i kaizen costing w przedsiębiorstwie produkcyjnym, Zeszyty Naukowe Wydziału Zamiejscowego w Chorzowie Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 18, 265-280.
  5. Brunet, A. P. and New, S. (2003). Kaizen in Japan. An empirical study. International Journal of Operations & Production Management, 23(11-12), 1426-1446.
  6. Burawat, P. (2018). Guidelines for improving productivity, inventory, turnover rate, and level of defects in manufacturing industry. International Journal of Economic Perspectives, 10(4), 88-95.
  7. Burcgant-Korol, D. and Furman, J.,(2007). Zarządzanie produkcją i usługami. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice, 135.
  8. Cardoso, W., Bassi, E., Bertosse J. F., et al. (2018). The implementation and use of the "5 S" and kaizen program for the management of sewing offices of a medium family company. Independent Journal of Management & Production, 9(3), 767-784.
  9. Carvalho Ferreira, D. M., and Saurin, T. A. (2019). A complexity theory perspective of kaizen: a study in healthcare. Production Planning & Control, (30).
  10. Chan, Ch. O., and Tay, H. L. (2018). Combining lean tools application in kaizen: a field study on the printing industry. International Journal of Productivity and Performance Management, 67(1), 45-65.
  11. Cieśla, M. and Mrówczyńska, B. (2015). Analiza istotności wprowadzania systemu Kaizen w przedsiębiorstwie branży motoryzacyjnej. Zarządzanie Przedsiębiorstwem, (4), 2-5.
  12. Debnath, R. M. (2019). Enhancing customer satisfaction using Kaizen: a case study of Imperial Tobacco Company (ITC). Journal of Advances in Management Research, 16(3), 277-293.
  13. Feliks, J. and Madeja, K. (2018). Koncepcje i narzędzia szczupłego zarządzania produkcją w kontekście współczesnych procesów usługowo-handlowych. Marketing i Rynek, (9), 192-205.
  14. Gajdzik, B. (2008). Zasady wdrażania technik 5S w urzędach miast i gmin. Problemy Jakości, 1(37).
  15. Gajdzik, B., and Wyciślik, A. (2016). Ramowe zasady implementacji metody 5S w laboratorium chemicznym. Przemysł Chemiczny, 95(2), 176-179.
  16. Gapp, R., Fisher, R., and Kobayashi, K. (2008). Implementing 5S within a Japanese context: An integrated management system. Management Decision, 46(4), 565-570.
  17. Glover, W. J., Farris, J. A., Van Aken, E. M., et al. (2011). Critical success factors for the sustainability of Kaizen event human resource outcomes. An empirical study. International Journal of Production Economics, 132(2), 197-213.
  18. Golas, H., Mazur, A., Gruszka, J., et al. (2016). Application of the suggestion system in the improvement of the production process and product quality control (IOP Conference Series: Materials Science and Engineering No. 145). DOI: 10.1088/1757-899X/145/6/062005.
  19. Golińska, P. (Ed.). (2012). Lean Management w produkcji i logistyce. Poznań: Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej.
  20. IFOAM Report. (2019). Into the future consolidated annual report of IFOAM - organics international, 323.
  21. IJHARS. (2017). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016, Warszawa: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
  22. Imai, M. (2012). Gemba kaizen. Zdroworozsądkowe podejście do strategii i ciągłego rozwoju. Wydawnictwo MT Biznes, 103-105.
  23. Kafel, P., and Sikora T. (2013). Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej. Żywność: Nauka - Technologia - Jakość, 20(1), 204-216.
  24. Karaszewski, R. (2009). Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. Toruń: Wydawnictwo TNOiK, Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora".
  25. Krasiński, M. (2014). Kulturowe uwarunkowania wykorzystania japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
  26. Łangowska, D. (2014). Zarządzanie łańcuchem wartości w systemie logistycznym z wykorzystaniem japońskiej filozofii pracy Kaizen. Logistyka, (4), 2114-2122.
  27. Łangowska, D. (2019). Wykorzystanie Kaizen w zarządzaniu innowacyjnym przedsiębiorstwem na przykładzie spółki MALOW w Suwałkach. Roczniki Kolegium Analiz Ekonomicznych, 54, 319-331.
  28. Małkus, T., and Sołtysik, M. (2013). Współczesne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorstw. Kraków: Mfiles.pl.
  29. Moica, S., Veres (Harea), C., and Marian, L. (2018). Effects of Suggestion System on Continuous Improvement. A Case Study (2018 IEEE International Conference on Industrial Engineering and Engineering Management, Bangkok, December 16-19, pp. 592-596). DOI: 10.1109/IEEM.2018.860804.
  30. Osmolak, J. (2018). Determinanty powojennego rozwoju gospodarczego Japonii. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (505), 233-242.
  31. Piasecka-Głuszak, A. (2019). Poziom znajomości wybranych narzędzi i metod Lean Management wykorzystywanych w logistyce wśród pracowników przedsiębiorstwa produkcyjnego - wyniki badań ankietowych. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 20(7), 137-155.
  32. Piasecka-Głuszak, A., and Karaś, E. (2018). Procesy usprawnień kaizen w przedsiębiorstwie produkcyjnym - wyniki badań empirycznych. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (523), 324-342.
  33. Pietroń-Pyszczek, A. (2015). Motywowanie pracowników. Wskazówki dla menedżerów. Wrocław: Wydawnictwo Marina.
  34. Shah, S. R., and Ganji, E. N. (2017). Lean production and supply chain innovation in baked foods supplier to improve performance. British Food Journal, 119(11), 2421-2447.
  35. Villar-Fidalgo, L., Espinosa, Escudero M., & Dominguez Somonte, M. (2019). Applying kaizen to the schedule in a concurrent environment. Production Planning & Control, 30(8), 624-638.
  36. Viteri Moya, J., Matute Deleg, E., Viteri Sanchez, C., et al. (2016). Implementation of lean manufacturing in a food enterprise. Enfoque UTE, 7(1), 1-12.
  37. Wiśniewski, T., and Dobrowolska, A. J. (2019). Kaizen jako podstawa systemu zarządzania jakością procesu produkcyjnego - przypadek przedsiębiorstwa SONEL SA. Problemy Jakości, (4), 31-37.
  38. Wolnowska, A. (2010). Praktyka wdrażania koncepcji 5S. Retrieved 11.09.2019 from https://docplayer.pl/4942875-Praktyka-wdrazania-koncepcji-5s-anna-wolnowska.html
  39. Wójcik, P. (2013). Znaczenie studium przypadku jako metody badawczej w naukach o zarządzaniu. E-mentor, 1(48), 17-22.
  40. Zarychta, Z. (2014). Kaizen - czynnik kreatywności pracowników źródłem oszczędności w organizacji. Prace Naukowe Wałbrzyskiej Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości, 30(5), 277-290.
  41. Zimon, D. (2012). Rola jakości w logistyce produkcji. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, (12), 130.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2019.8.14
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu