BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Lenart Marcelina (Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu)
Tytuł
Marketing sensoryczny jako czynnik determinujący spożywcze decyzje zakupowe klientów
Sensory Marketing as a Factor Influencing Decisions Made by Customers Shopping for Food Products
Źródło
Debiuty Naukowe Studentów Wyższej Szkoły Bankowej, 2019, nr 19, s. 81-102, tab., wykr., bibliogr. 10 poz.
The WSB University in Poznan Graduate Research Journal
Słowa kluczowe
Marketing sensoryczny, Decyzje konsumenckie, Preferencje zakupowe, Badania ankietowe, Wyniki badań
Sensory marketing, Consumer decision, Purchase preferences, Questionnaire survey, Research results
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Na trudnym i wymagającym dużej siły przebicia rynku marketing sensoryczny aktywizujący zmysły wzroku, węchu, słuchu, dotyku i smaku staje się coraz chętniej wykorzystywanym przez firmy narzędziem wpływającym na decyzje zakupowe. Odpowiedni dobór strategii sensorycznych może wpłynąć znacząco na decyzję o zakupie produktu i zwiększyć jego sprzedaż. Marketing 5D jest najskuteczniejszy, gdy oddziałuje na wszystkie pięć zmysłów. W trakcie badania, które za pomocą kwestionariusza ankiety przeprowadzono na grupie 100 osób, przedstawiono wyniki stopnia znajomości pojęcia marketing sensoryczny, istotności elementów tworzących atmosferę w przestrzeni handlowej oraz przeanalizowano stopień wpływu poszczególnych zmysłów na spożywcze decyzje zakupowe. (abstrakt oryginalny)

Sensory marketing, which activates the senses of sight, smell, hearing, touch and taste, is becoming one of the most popular techniques applied by famous brands and companies all around the world. The right choice of a sensory strategy can influence customer behavior and is an effective way of winning the attention and trust of customers. 5D marketing is the most effective when all five senses are involved. The aim of the study presented in the article was to describe and analyze the impact of sensory marketing on purchasing decisions made by customers shopping for food products. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Andruszkiewicz A., 2011, Aromamarketing w budowaniu wartości dla klienta, Finanse, Rynki Finansowe i Ubezpieczenia, nr 47, seria: Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego.
  2. Gębarowski M., 2007, Nowoczesne formy promocji, Rzeszów: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej.
  3. Hultén B., Broweus N., van Dijk M., 2011, Marketing sensoryczny, Warszawa: PWE.
  4. Kahl M., 2016, Marketing sensoryczny. Encyklopedia marketingu, https://nowymarketing.pl/a/8075,s-marketing-sensoryczny-encyklopedia-marketingu [dostęp: 29.11.2018].
  5. Krishna A. (red.), 2010, Sensory Marketing: Research on the Sensuality of Products, New York: Routledge.
  6. Lindstrom M., 2009, Brand sense - marka pięciu zmysłów, Gliwice: Helion.
  7. Marketing sensoryczny 2018, Marketing sensoryczny - wpływ zmysłów na decyzję o zakupie, https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-marketing-sensoryczny-definicja-i-przyklady [dostęp: 12.01.2019].
  8. Przybylska A., 2014, Poradnik: Aranżacja sklepu decyduje o efektywności sprzedaży, http://www.dlahandlu.pl/hurt-i-franczyza/wiadomosci/poradnik-aranzacja-sklepu-decyduje-o-efektywnosci-sprzedazy,38812.html [dostęp: 12.05.2019].
  9. Schmidt B.H., Rogers D.L. (red.), 2008, Handbook on Brand and Experience Management, Massachusetts: Edward Elgar Publishing.
  10. Skowronek I., 2014, Zmysły dla zysku. Marketing sensoryczny w praktyce, Warszawa: Poltext.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1428-7129
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.26349/dnswsb.0019.05
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu