BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kołoszycz Ewa (West Pomeranian University of Technology in Szczecin)
Tytuł
The Impact of Climate Change on Farm Production
Wpływ zmian klimatu na produkcję w gospodarstwach rolnych
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2020, nr 6 (64), s. 115-126, rys., bibliogr. 43 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Słowa kluczowe
Produkcja roślinna, Produkcja zwierzęca, Klimat
Crop production, Animal production, Climate
Uwagi
Klasyfikacja JEL: D91, Q14, Q16, Q18, Q54
streszcz., summ.
Abstrakt
Produkcja rolnicza jest bardzo wrażliwa na zmiany klimatu ze względu na swój przyrodniczy charakter. Właściciele gospodarstw, chcąc ograniczyć wpływ tego oddziaływania lub złagodzić skutki, wprowadzają różne działania dostosowawcze. Celem artykułu jest przedstawienie głównych skutków zmian klimatycznych w produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach oraz prezentacja możliwości i barier wdrażania działań dostosowawczych. Opracowanie stanowi studium przeglądowe. Do głównych skutków oddziaływania zmian klimatu należy zaliczyć obniżenie ilości i jakości produkcji, osłabienie odporności zwierząt i roślin na choroby i szkodniki oraz problemy z rozmnażaniem. Działania adaptacyjne podejmowane są przez rolników, ale mogą być inicjowane przez otoczenie zewnętrzne gospodarstwa. Do głównych wyzwań, przed którymi stoją gospodarstwa, można zaliczyć ich problemy ze zdolnościami adaptacyjnymi oraz sposób postrzegania zmian klimatu i związanego z nimi ryzyka.

Agricultural production is very sensitive to climate change, due to its natural nature. Farm owners wanting to limit the influence of this impact or to mitigate the effects, have introduced various adaptation measures. The aim of the article is to present the main effects of climate change on plant and animal production on farms and to show the possibilities and barriers to implementing adaptation measures. The article is a review study. The main effects of climate change impact include a reduction in the quantity and quality of production, weakening animal and plant resistance to diseases and pests, and reproduction problems. Adaptation measures are undertaken by farmers, but they can also be initiated by the farm's external environment. The main challenges that farmers are facing include their adaptability problems and the way they perceive climate change and the risks associated with them.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowicz, M. (2012). Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w kontekście zmian klimatu na świecie. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 8(57), 8-24.
  2. Baumgard, L. H., Rhoads, R. P., Rhoads, M. L., Gabler, N. K., Ross, J. W., Keating, A. F., Boddicker, R. L., Sangeeta, L. and Sejian, V. (2017). Impact of climate change on livestock production. In S. Mondal, I. J. Reddy (eds.), Biotechnology for Sustainable Agriculture: Emerging Approaches and Strategies (pp. 234-256). Retrieved from https://doi.org/10.1016/B978-0-12-812160-3.00008-8
  3. Bett, B., Kiunga, P., Gachohi, J., Sindato, C., Mbotha, D., Robinson, T., Lindahl, J., and Grace, D. (2017). Effects of climate change on the occurrence and distribution of livestock diseases. Preventive Veterinary Medicine, 137(Pt B), 119-129. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.prevetmed. 2016.11.019
  4. Biesbroek, G. R., Swart, R. J., Carter, T. R., Cowan, C., Henrichs, T., Mela, H., Morecroft, M. D., and Rey, D. (2010). Europe adapts to climate change: comparing national adaptation strategies. Global Environmental Change, 20(3), 440-450. Retrieved from https://doi.org/10.1016/J.GLOENVCHA. 2010.03.005
  5. Bradshaw, B., Dolan, H., and Smit, B. (2004). Farm-level adaptation to climatic variability and change: crop diversification in the Canadian prairies. Climatic Change, 67(1), 119-141. Retrieved from https://doi.org/10.1007/s10584-004-0710-z
  6. Chen, S., Chen, X., and Xu, J. (2016). Impacts of climate change on agriculture: Evidence from China. Journal of Environmental Economics and Management, 76, 105-124. Retrieved from https://doi. org/10.1016/j.jeem.2015.01.005
  7. Clark, M., and Tilman, D. (2017). Comparative analysis of environmental impacts of agricultural production systems, agricultural input efficiency, and food choice. Environmental Research Letters, 12(6). Retrieved from 064016 https://doi.org/10.1088/1748-9326/aa6cd5
  8. European Court of Auditors. (2017). Greening: a more complex income support scheme, not yet environmentally effective. Retrieved from https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/INSR17_ 21/INSR_GREENING_EN.pdf
  9. FAO. (2009). The state of the world's animal genetic resources for food and agriculture. In B. Rischkowsky, D. Pilling (eds.), The state of the world's animal genetic resources for food and agriculture. Rome: Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture, Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://doi.org/10.4060/i4787e
  10. FAO. (2017). Climate-smart agriculture sourcebook (second). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  11. Hatfield, J. L., Boote, K. J., Kimball, B. A., Ziska, L. H., Izaurralde, R. C., Ort, D., Thomson, A. M., and Wolfe, D. (2011). Climate Impacts on Agriculture: Implications for Crop Production. Agronomy Journal, 103(2), 351-370. Retrieved from https://doi.org/10.2134/agronj2010.0303
  12. Hatfield, J. L., and Prueger, J. H. (2015). Temperature extremes: Effect on plant growth and development. Weather and Climate Extremes, (10), 4-10. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j. wace.2015.08.001
  13. Howden, S. M., Crimp, S. J., and Stokes, C. J. (2008). Climate change and Australian livestock systems: Impacts, research and policy issues. Australian Journal of Experimental Agriculture, (48), 780-788. Retrieved from https://doi.org/10.1071/EA08033
  14. IPCC. (2014). Climate Change 2014: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Geneva: IPCC.
  15. Kadim, I. T., Mahgoub, O., Al-Ajmi, D. S., Al-Maqbaly, R. S., Al-Mugheiry, S. M., and Bartolome, D. Y. (2004). The influence of season on quality characteristics of hot-boned beef m. longissimus thoracis. Meat Science, 66(4), 831-836. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2003.08.001
  16. Kahil, M. T., Connor, J. D., and Albiac, J. (2015). Efficient water management policies for irrigation adaptation to climate change in Southern Europe. Ecological Economics, 120, 226-233. Retrieved from https://doi.org/10.1016/J.ECOLECON.2015.11.004
  17. Key, N., Sneeringer, S., and Marquardt, D. (2014). Climate change, heat stress, and U.S. dairy production. USDA-ERS Economic Research Report (T. 175). Retrieved from https://doi.org/10.2139/ ssrn.2506668
  18. Kragt, M. E., Mugera, A., and Kolikow, S. (2013). An interdisciplinary framework of limits and barriers to agricultural climate change adaptation. In Proceedings - 20th International Congress on Modelling and Simulation, MODSIM 2013 (pp. 593-599). University of Western Australia Press. Retrieved from https://doi.org/10.36334/modsim.2013.b2.kragt
  19. Kundzewicz, Z. W. (2017). Konsekwencje zmian klimatu i adaptacja do nich. In Z. W. Kundzewicz, Ø. Hov, T. Okruszko (eds.), Zmiany klimatu i ich wpływ na wybrane sektory w Polsce (pp. 31-46). Poznań: Ridero.
  20. Kundzewicz, Z. W., and Kozyra, J. (2011). Ograniczanie wpływu zagrożeń klimatycznych w odniesieniu do rolnictwa i obszarów wiejskich. Polish Journal of Agronomy, (7), 68-81.
  21. Lipińska, I. (2016). Prawno-ekonomiczne aspekty problematyki ograniczania ryzyka w produkcji rolnej na przykładzie rozwiązań w wybranych państwach. Problems of World Agriculture/Problemy Rolnictwa Światowego, 16(31), 261-270. Retrieved from https://doi.org/10.22004/ag.econ.250185
  22. Lobell, D. B., and Gourdji, S. M. (2012). The influence of climate change on global crop productivity. Plant Physiology, 160(4), 1686-1697. Retrieved from https://doi.org/10.1104/pp.112.208298
  23. Ministerstwo Środowiska. (2013). Strategiczny plan adaptacji dla sektorów i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do roku. Warszawa.
  24. Ministerstwo Środowiska. (2019). Polityka ekologiczna państwa 2030. Warszawa.
  25. Musshoff, O., Odening, M., and Xu, W. (2011). Management of climate risks in agriculture-will weather derivatives permeate? Applied Economics, 43(9), 1067-1077. Retrieved from https://doi. org/10.1080/00036840802600210
  26. Nardone, A., Ronchi, B., Lacetera, N., Ranieri, M. S., and Bernabucci, U. (2010). Effects of climate changes on animal production and sustainability of livestock systems. Livestock Science, 130(1-3), 57-69. Retrieved from https://doi.org/10.1016/J.LIVSCI.2010.02.011
  27. Nguyen, T. P. L., Seddaiu, G., Virdis, S. G. P., Tidore, C., Pasqui, M., and Roggero, P. P. (2016). Perceiving to learn or learning to perceive? Understanding farmers' perceptions and adaptation to climate uncertainties. Agricultural Systems, (143), 205-216. Retrieved from https://doi. org/10.1016/J.AGSY.2016.01.001
  28. Olesen, J. E., Trnka, M., Kersebaum, K. C., Skjelvåg, A. O., Seguin, B., Peltonen-Sainio, P., ... and Micale, F. (2011). Impacts and adaptation of European crop production systems to climate change. European Journal of Agronomy, 34(2), 96-112. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j. eja.2010.11.003
  29. Prokopy, L. S., Arbuckle, J. G., Barnes, A. P., Haden, V. R., Hogan, A., Niles, M. T., and Tyndall, J. (2015). Farmers and climate change: a cross-national comparison of beliefs and risk perceptions in high-income countries. Environmental Management, 56(2), 492-504. Retrieved from https://doi.org/ 10.1007/s00267-015-0504-2
  30. Qi, L., Bravo-Ureta, B. E., and Cabrera, V. E. (2015). From cold to hot: Climatic effects and productivity in Wisconsin dairy farms. Journal of Dairy Science, 98(12), 8664-8677. Retrieved from https:// doi.org/10.3168/jds.2015-9536
  31. Reidsma, P., Ewert, F., Lansink, A. O., and Leemans, R. (2010). Adaptation to climate change and climate variability in European agriculture: The importance of farm level responses. European Journal of Agronomy, 32(1), 91-102. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.eja.2009.06.003
  32. Rojas-Downing, M. M., Nejadhashemi, A. P., Harrigan, T., and Woznicki, S. A. (2017). Climate change and livestock: Impacts, adaptation, and mitigation. Climate Risk Management, (16), 145-163. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.crm.2017.02.001
  33. Roos, J., Hopkins, R., Kvarnheden, A., and Dixelius, C. (2011). The impact of global warming on plant diseases and insect vectors in Sweden. European Journal of Plant Pathology, 129(1), 9-19. Retrieved from https://doi.org/10.1007/s10658-010-9692-z
  34. Sachan, N., and Singh, V. P. (2010). Effect of climatic changes on the prevalence of zoonotic diseases. Veterinary World, 3(11), 519-522. Retrieved from https://doi.org/10.5455/vetworld.2010.519-522
  35. Schlenker, W., and Roberts, M. J. (2009). Nonlinear temperature effects indicate severe damages to U.S. crop yields under climate change. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 106(37), 15594-15598. Retrieved from https://doi.org/10.1073/pnas. 0906865106
  36. Smit, B., and Skinner, M. W. (2002). Adaptation options in agriculture to climate change: a typology. Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change, 7(1), 85-114. Retrieved from https://doi. org/10.1023/A:1015862228270
  37. Soliwoda, M. (2016). Zmiany klimatu jako wyzwanie dla zarządzania ryzykiem w polskim rolnictwie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (437), 411-425.
  38. Takahashi, B., Burnham, M., Terracina-Hartman, C., Sopchak, A. R., and Selfa, T. (2016). Climate change perceptions of NY state farmers: the role of risk perceptions and adaptive capacity. Environmental Management, 58(6), 946-957. Retrieved from https://doi.org/10.1007/s00267-016- 0742-y
  39. Thornton, P. K., van de Steeg, J., Notenbaert, A., and Herrero, M. (2009). The impacts of climate change on livestock and livestock systems in developing countries: A review of what we know and what we need to know. Agricultural Systems, 101(3), 113-127. Retrieved from https://doi. org/10.1016/J.AGSY.2009.05.002
  40. Webb, N. P., Marshall, N. A., Stringer, L. C., Reed, M. S., Chappell, A., and Herrick, J. E. (2017). Land degradation and climate change: building climate resilience in agriculture. Frontiers in Ecology and the Environment, 15(8), 450-459. Retrieved from https://doi.org/10.1002/fee.1530
  41. Weindl, I., Lotze-Campen, H., Popp, A., Müller, C., Havlík, P., Herrero, M., Schmitz, C. and Rolinski, S. (2015). Livestock in a changing climate: production system transitions as an adaptation strategy for agriculture. Environmental Research Letters, 10(9), 094021. Retrieved from https://doi. org/10.1088/1748-9326/10/9/094021
  42. Wiréhn, L. (2018). Nordic agriculture under climate change: A systematic review of challenges, opportunities and adaptation strategies for crop production. Land Use Policy, (77), 63-74. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2018.04.059
  43. Yang, X., Chen, F., Lin, X., Liu, Z., Zhang, H., Zhao, J., Li, K., Yea, O., Li, Y., Lva, A., Yang, P., Wud, W., Li, Z., Lalf, R., and Tang, H. (2015). Potential benefits of climate change for crop productivity in China. Agricultural and Forest Meteorology, (208), 76-84. Retrieved from https://doi. org/10.1016/J.AGRFORMET.2015.04.024
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2020.6.09
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu