BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Popławski Wojciech (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu), Szamrowski Piotr (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu)
Tytuł
Poziom, intensywność i źródła innowacyjności małych i średnich przedsiębiorstw (na przykładzie sektora MSP województwa warmińsko-mazurskiego)
The Level, Itensity and Innovation Sources in SMEs Sector the Case of Warmia and Mazury
Źródło
Acta Universitatis Nicolai Copernici. Nauki Humanistyczno-Społeczne. Ekonomia, 2008, t. 38, s. 105-120, tab., bibliogr 3 poz
Słowa kluczowe
Małe i średnie przedsiębiorstwa, Innowacje, Przewaga konkurencyjna
Small business, Innovations, Competitive advantage
Kraj/Region
Województwo warmińsko-mazurskie
Warmian-Masurian Voivodeship
Abstrakt
Celem artykułu jest prezentacja i analiza wyników badań innowacyjności MSP w województwie warmińsko-mazurskim na celowo dobranej próbie 400 przedsiębiorstw. Uzyskane rezultaty badawcze jednoznacznie wskazują na ciągły wzrost poziomu innowacyjności badanego sektora, przy czym należy podkreślić wyraźną dominację opracowywania i wdrażania innowacji produktowych. Najszybsze tempo wzrostu poziomu innowacyjności charakteryzuje sektor MSP w branży spożywczej, przetwórstwa drewna. (abstrakt oryginalny)

The article deals with description and analysis of product, technological and organizational innovations. It is an attempt tom identify main sources of innovation processes in SMEs sector. According to fi nal results of the investigation it is necessary to emphasize product innovation domination in food production, wood and metal manufacturing. The main source of innovations is an activity in R+D. The imitation process is also important, but much moore in technological and organizational innovations. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Brzeziński M. (red), (2001), Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizaqcyjnymi, Warszawa.
  2. OECD (2005), Proposed Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovations Data - Oslo Manual, third edition, (OECD/EU//Eurostat).
  3. Oslo Manual. Polska wersja robocza (2000), Internet.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-0339
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu