BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Chwietczuk Paweł (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Siarnowski Mateusz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Lipiński Seweryn (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Optimizing Mushroom Cultivation Process - Concepts for Control and Monitoring System
Optymalizacja procesu uprawy pieczarek - koncepcje dla systemu sterowania i monitorowania
Źródło
Agricultural Engineering, 2020, R. 24, nr 4, s. 13-22, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Model sterowania zapasami, Integracja sterowania produkcją, Infrastruktura rolnictwa, Rolnictwo
Inventory control model, Integration of production control, Agricultural infrastructure, Agriculture
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Pierwsza część artykułu zawiera podstawowy opis procesu produkcji piecza-rek. Analiza tego procesu pozwoliła na zaproponowanie algorytmów służących do monito-rowania warunków uprawy oraz sterowania procesem uprawy - w tym drugim przypadku z możliwą ingerencją operatora. Algorytmy te, wraz z opisem, zawarte są w drugiej części artykułu - mogą one być wykorzystane przy projektowaniu i implementacji inteligentnych systemów zarządzania pieczarkarnią.(abstrakt oryginalny)

The first part of the article contains a basic description of the mushroom production process. The analysis of this process allows to propose algorithms for monitoring the growing conditions and controlling the cultivation process - in the latter case with possible human operator intervention. These algorithms, along with their description, are in-cluded in the second part of the article - they can be used in the design and implementation of intelligent mushroom farm management systems.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Grzeszek, M. (2012). Automatyczne podlewanie. Biuletyn producenta pieczarek - Pieczarki, 38(2), 44-46.
  2. Grzeszek, M. (2014). Szok. Biuletyn producenta pieczarek - Pieczarki, 42(4), 26-29.
  3. Konieczny, W. (2012). Czy pieczarkarnia może być fabryką? O uprawie i zbiorze cz. I. Biuletyn producenta pieczarek - Pieczarki, 40(1), 34-36.
  4. Lakhiar, I. A., Jianmin, G., Syed, T. N., Chandio, F. A., Buttar, N. A., Qureshi, W. A. (2018). Monitoring and control systems in agriculture using intelligent sensor techniques: A review of the aeroponic system. Journal of Sensors, 8672769.
  5. Mahmud, M. A., Buyamin, S., Mokji, M. M., Abidin, M. Z. (2018). Internet of things based smart environmental monitoring for mushroom cultivation. Indonesian Journal of Electrical Engineering and Computer Science, 10(3), 847-852.
  6. Navarro, E., Costa, N., Pereira, A. (2020). A Systematic Review of IoT Solutions for Smart Farming. Sensors, 20(15), 4231.
  7. Sakson, N. (2007). Produkcja podłoża do uprawy pieczarek. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Poznań, ISBN 978-83-09-99003-1.
  8. Sakson, N. (2008). Produkcja pieczarki na podłożu fazy III. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Poznań, ISBN 978-83-09-01031-9.
  9. Szudyga, K. (2002). Uprawa pieczarki. Wydawnictwo Hortpress, Warszawa, ISBN 978-83-89-21127-9.
  10. Uliński, Z. (2011). Nawadnianie do momentu szoku upraw pieczarek prowadzonych na podłożach fazy II. Biuletyn producenta pieczarek - Pieczarki, 39(3), 28-30.
  11. Wachowicz, E., Raczek, A. (2010). Propozycje modernizacji aktualnie stosowanych układów sterowania w pieczarkarniach. Inżynieria Rolnicza, 14(4), 275-281.
  12. Woroncow, L., Wachowicz, E. (2011). Optymalizacja sterowania mikroklimatem w pieczarkarni. Inżynieria Rolnicza, 15(6), 271-279.
  13. Velliangiri, S., Sekar, R., Anbhazhagan, P. (2020). Using MLPA for smart mushroom farm monitoring system based on IoT. International Journal of Networking and Virtual Organisations, 22(4), 334-346.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2083-1587
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.1515/agriceng-2020-0032
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu