BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gadzała Gadzała (Exact Systems Sp. z o.o.), Wypchły Agata (JAN-ART Sp. z o.o.), Lesiów Tomasz (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Wykorzystanie metody projektu w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych
Use of the Project Method for Performing the Quality of Food Products
Źródło
Nauki Inżynierskie i Technologie / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2018, nr 4 (31), s. 9-30, rys., tab., bibliogr. 26 poz.
Engineering Sciences and Technologies / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Słowa kluczowe
Analiza Pareto-Lorenza, Metoda QFD (Quality Function Deployment), Produkty żywnościowe
Pareto-Lorenz analysis, Quality Function Deployment (QFD) method, Food products
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q19
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie użycia metody projektu w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych. W pracy wykorzystano fragment wykonanego projektu. Przedstawiono właściwości towaroznawcze rogala świętomarcińskiego, proces technologiczny jego wytwarzania oraz wybrane narzędzia zarządzania jakością i metodę tzw. domu jakości, pozwalające na utrzymanie lub poprawę stwierdzonego w procesie produkcyjnym pogorszenia jakości tego produktu. Zastosowanie metody projektu w procesie dydaktycznym wymaga połączenia wiedzy z zakresu towaroznawstwa, technologii żywności, przeprowadzenia oceny konsumenckiej, użycia wybranych narzędzi i metod zarządzania jakością, a także umiejętności pracy zespołowej, polegającej na zidentyfikowaniu przyczyn pogorszenia się jakości wybranego produktu, ich wyeliminowaniu i zapewnieniu jakości tego produktu lub jej poprawy. Niniejszy artykuł ma zachęcić dydaktyków do praktycznego zastosowania aktywnej metody nauczania, jaką jest metoda projektu.(abstrakt oryginalny)

Th project method in improving the quality of food products. The work uses a fragment of the completed project, which presents the commodity properties of the St. Martin's croissant, the technological process of its production and selected quality management tools and the "house of quality" method allowing for the maintenance or improvement of the deterioration of this product quality found in the production process. The use of the project method in the didactic process requires the combination of knowledge in the field of commodity science, food technology, consumer assessment and the application of selected tools and methods of quality management, as well as the ability to work as a team, consisting in identifying the causes of deterioration in the quality of selected products, their elimination and ensuring the quality of this product or its improvement. This work is intended to encourage educators to apply active teaching method, namely project method, in practice.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Biernacki, A. i Lesiów, T. (2011). Zastosowanie metody QFD w procesie doskonalenia jakości piwa jasnego - aspekt technologiczny oraz innowacyjny. Nauki Inżynierskie i Technologie, (2). Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (93), 9-28.
  2. Butka, A. (2008). Poznaniacy bronią tradycji. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 56(1) 1, 48-49.
  3. Chybicka, A. (2006). Psychologia twórczości grupowej. Jak moderować zespoły twórcze i zadaniowe? Kraków: Oficyna Wydawnicza Impuls.
  4. Hamrol, A. (2012). Zarządzanie jakością z przykładami. Warszawa: PWN.
  5. Konarzewska-Gubała E. (red.). (2006). Zarządzanie przez jakość: koncepcje, metody, studia przypadków. Wrocław: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
  6. Kowalska, M. i Paździor, M. (2015). Zastosowanie diagramu Ishikawy jako narzędzia doskonalenia jakości produktów spożywczych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, (1), 136-139.
  7. Lesiów, T. (2006). "Metaplan" jako metoda zapewnienia jakości ćwiczeń audytoryjnych z tematu normalizacja. W: J. Żuchowski (red.), Innowacyjność w kształtowaniu jakości wyrobów i usług (s. 265-270). Radom: Wydawnictwo Politechniki Radomskiej.
  8. Lesiów, T. (2008). Burza mózgów i inne metody pracy zespołowej. W: W. Ładoński i K. Szołtysek (red.), Zarządzanie jakością. Część 3. Metody kształtowania jakości w organizacji. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
  9. Lesiów, T. i Orzechowska-Przybyła, K. (2010). "Debata oxfordzka" jako aktywna metoda zapewnienia jakości ćwiczeń audytoryjnych z tematu "opakowalnictwo". W: J. Żuchowski i R. Zieliński (red.), Wybrane zagadnienia logistyczne w zapewnieniu jakości towarów (s. 70-76). Radom: Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB.
  10. Litwinek, D. i Gambuś, H. (2014). System gwarantowanej jakości żywności QAFP. Zeszyt branżowy. Pieczywo. Wymagania produkcyjne i jakościowe. Warszawa. Pobrano z https://docplayer. pl/5051979-System-gwarantowanej-jakosci-zywnosci-qafp.html)
  11. Łaguna, M. (2004). Szkolenia. Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.
  12. Mazur, A. i Gołaś, H. (2010). Zasady, metody i techniki wykorzystywane w zarządzaniu jakością. Poznań: Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej.
  13. Metody aktywizujące w nauczaniu. (b.d.). Pobrano 25 marca 2020 z http://www.zet.edu.pl/sites/default/ files/metody_aktywizujace.pdf
  14. Mydlarz, A. (2017). Diagram Pareto - zacznij od najważniejszych. Pobrano 25 marca 20120 www.inzynierjakosci. pl/2017/11/diagram-pareto-lorenza-przyklad/
  15. Polski Komitet Normalizacji, Miar i Jakości, PN-A-74106:1993. Pieczywo pszenne półcukiernicze.
  16. Polski Komitet Normalizacyjny, PN-A-88106:1998. Wyroby ciastkarskie. Wyroby z ciasta drożdżowego.
  17. Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 "Rogal świętomarciński", nr WE: PL/IGP/005/0584/28.12. 2006. Pobrano 25 marca 2020 z https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ: C:2008:062:0006:0010:PL:PDF
  18. Sikora, T. (2010). Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ.
  19. Silberman, M. i Auerbach, C. (2004). Metody aktywizujące w szkoleniach. Kraków: Oficyna Ekonomiczna.
  20. Tarczyńska, A. (2013). Projektowanie żywności wygodnej z wykorzystaniem metody QFD. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(88), 187-199.
  21. Tarczyńska, A. S. i Korękiewicz, J. (2006). Zastosowanie metody QFD w procesie doskonalenia jogurtów smakowych. W: J. Żuchowski (red.), Innowacyjność w kształtowaniu jakości wyrobów i usług (s. 244-252). Radom: Wydawnictwo Politechniki Radomskiej.
  22. Trziszka, T. (2009). Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
  23. Wniosek o rejestrację oznaczenia geograficznego produktu "Rogal świętomarciński", listopad 2006 r. Pobrano 25 marca 2020 z http://www.zsgh.bytom.pl/publikacje/newsy/2015/rogal-swietomarcinski- wniosek.pdf
  24. Wojtalik, K. (2007). Kontrolowanie jakości wyrobów piekarskich, 741[02].Z3.07. Poradnik dla ucznia. Radom: Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy. Pobrano 25 marca 2020 z http://docplayer.pl/31156100-Kontrolowanie-jakosci-wyrobow-piekarskich-741-02-z3-07. html
  25. Znaczenie trwałości produktu spożywczego. (b.d.). Pobrano 25 marca 2020 z http://www.ckp.zs6.szczecin. pl/dokumenty/znaczenietrwalosci.pdf
  26. Żmij, A. (2012). Debata oksfordzka (dyskusja oksfordzka) - problemowa aktywizująca metoda nauczania. Pobrano 25 marca 2020 z http://nauczyciel.język-polski.pl/problemowe-metody-nauczania. html
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-5985
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/nit.2018.4.01
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu