BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gniedziejko Magdalena (Impel Cleaning (Solutions) Sp. z o.o.), Lesiów Tomasz (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Zachowania konsumenckie związane z wyborem mlecznych produktów light i ich uwarunkowania
Consumer Behaviour Connected with the Choice of Dairy Light Products and Their Conditions
Źródło
Nauki Inżynierskie i Technologie / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2018, nr 4 (31), s. 31-51, rys., tab., bibliogr. 28 poz.
Engineering Sciences and Technologies / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Słowa kluczowe
Żywność funkcjonalna, Mleczarstwo, Badania ankietowe
Functional food, Dairy, Questionnaire survey
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q19
streszcz., summ.
Abstrakt
Cele artykułu stanowiły przedstawienie specyfiki produktów o obniżonej zawartości energetycznej oraz poznanie opinii i wiedzy ankietowanych na temat spożywania produktów light z wyszczególnieniem produktów mlecznych. Większość respondentów zna termin "żywność niskokaloryczna", czyta informacje zawarte na etykietach, kierując się chęcią zmiany swoich nawyków żywieniowych, ciekawością lub przyzwyczajeniem, oraz wskazuje, że spożywanie produktów light sprzyja odchudzaniu. Tylko nieliczni badani (11%) zaliczają produkty light do żywności funkcjonalnej. Prawie połowa z nich nie ma wiedzy na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających z negatywnego wpływu składników dodawanych do produktów light, a 20% uważa, że można je spożywać bez ograniczeń. Jako kryteria wyboru mlecznych produktów light ankietowani wymieniają walory smakowe, skład produktu oraz cenę. Na chęć dotarcia do pełniejszej wiedzy na temat zdrowotnych aspektów spożywania żywności niskoenergetycznej wskazało 55% ankietowanych.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to present the specificity of energy-reduced products and to get to know the opinions and knowledge of the respondents on the consumption of light products with the specification of dairy products. Most of them had previously encountered the term low-calorie food, read the information contained on the labels, motivated by a desire to change their eating habits, curiosity, or habit in this respect and indicated that the consumption of light products is conducive to weight loss. Only a few (11%) included light products as functional foods. Nearly half of them were not aware of the health risks of ingredients added to light products, and 20% considered that they could be consumed without restrictions. When making purchasing decisions on light dairy products, the respondents listed taste, product composition and price as criteria. 55% of those surveyed indicated that they wanted to reach a fuller knowledge of the health aspects of low energy food consumption.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. abcZdrowie.pl. (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z https://zywienie.abczdrowie.pl/zywnosc-light
  2. Bienkiewicz, M., Bator, E. i Bronkowska, M. (2015). Ocena podaży podstawowych składników odżywczych oraz wartość energetyczna diet redukcyjnych w wybranych czasopismach dla kobiet. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVIII (1), 25-31.
  3. Calorie Control Council. (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z https://caloriecontrol.org/what-the-labels-mean/
  4. Dejnaka, A. (2019). Sposoby odżywiania się przez konsumentów - nowe trendy. Prace Naukowe Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, (153), 97-110.
  5. Diabdis. (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z https://diabdis.com/blog/zywnosc-o-obnizonej-zawartosci-energetycznej
  6. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dziennik Urzędowy UE, L 124/21 z 20.05.2009)
  7. Filipiak-Florkiewicz. A., Florkiewicz, A., Topolska, K. i Cabała A. (2015). Żywność funkcjonalna (prozdrowotna) w opinii klientów specjalistycznych sklepów z żywnością. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVIII (2), 166-175.
  8. govinfo. (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2012-title21-vol2/pdf/CFR-2012-title21-vol2-part101.pdf
  9. Grzelak, T., Grupińska, J., Kramkowska, M., Walczak, M. i Czyżewska, K. (2014). Ocena wiedzy studentów na temat żywności ubogoenergetycznej oraz analiza jej spożycia. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 5(2), 77-86.
  10. Jeżewska-Zychowicz, M., Jeznach, M. i Kosicka-Gębska, M. (2012). Gotowość konsumentów do spożywania żywności typu light. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV(3), 603-607.
  11. Kaczmarczyk, S. (2014). Badania marketingowe. Podstawy metodyczne. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
  12. Krasnowska, G. i Salejda, A. M. (2011). Ocena wiedzy konsumentów na temat znakowania żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(74), 173-189.
  13. Kudełka, W. i Jachna, D. (2009). Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, (834), 69-93.
  14. Kudełka, W. i Tekiela K. (2005). Żywność dietetyczna a zdrowie człowieka. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, (678), 25-51.
  15. Mestaghanmi, H., Labriji, A., Kaoutar, S., Kehailou, F. Z., Martaj, M., M'Touguy, I., Jabari, M. i Amrani, S. E. (2020). Consumption of light products and prevalence of o besity among a population of academics in Casablanca, Morocco. International Journal of Advances in Scientific Research and Engineering, 6(3), 150-165.
  16. Polki.pl (a). (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,zywnosc-light-fakty-i-mity,10293333,artykul.html
  17. Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności
  18. Rozporządzenie (WE) nr 609/2013 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009
  19. Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1798 z dnia 2 czerwca 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu i informacji w odniesieniu do środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała
  20. thestylishtube.com (a). (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z http://www.thestylishtube.com/co-to-jest-nowa-zywnosc-novel-food
  21. thestylishtube.com (b). (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z http://www.thestylishtube.com/co-to-jest-zywnosc-dietetyczna
  22. thestylishtube.com (c). (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z http://www.thestylishtube.com/co-to-jest-zywnosc-funkcjonalna-zalety-zywnosci-funkcjonalnej
  23. thestylishtube.com (d). (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z http://www.thestylishtube.com/zywnosc-wygodna
  24. Witek, L. i Szalonka, K. (2017). Percepcja zdrowej żywności a zachowania konsumentów. Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (120), 159-174.
  25. Włodarczyk, K. (2016). Przejawy globalizacji konsumpcji w życiu codziennym Polaków - homogenizacja czy heterogenizacja konsumpcji. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, (254), 265-274.
  26. Zafar, T., Naik, Q. A. B. i Srivastava, V. K. (2017). Aspartame: Effects and awareness. MOJ Toxicology, 3(2), 00046.
  27. Zgliczyński, W. (2017). Nadwaga i otyłość w Polsce. INFOS. Biuro Analiz Sejmowych, 4(227). Pobrano 30 marca 2020 z https://www.researchgate.net/publication/315056380_Nadwaga_i_oty- losc_w_Polsce
  28. Żywność wygodna, funkcjonalna i dietetyczna. (b.d.). Pobrano 30 maja 2020 z https://operacji.org/ywno-wygodna-funkcjonalna-i-dietetyczna.html
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-5985
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/nit.2018.4.02
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu